De Delftse Chantal Deen schreef een boek over haar gevecht tegen kanker.
De Delftse Chantal Deen schreef een boek over haar gevecht tegen kanker. Foto: Koos Bommelé

Chantal Deen maakt van 'Gewoon K' ongewoon mooi boek

DELFT – In The Bounce zag 'Gewoon K' zondag het levenslicht. Gewoon K is een bijzondere pennenvrucht van Chantal Deen, die kanker aan den lijve ondervond en haar ervaringen op een onnavolgbare manier van zich af blogde.

Uitgeverij Personalia uit het Friese Leens bundelde 88 van de 150 blogs in een uniek 294 pagina's tellend boekwerk. Met de titel Gewoon K wordt de koper meteen op het verkeerde been gezet. Lezers die denken dat Chantal de ongenode gast op haar levenspad niet bij naam durfde noemen, zitten er naast. "De K staat niet voor kanker", legt de goedlachse sales, marketing- en communicatie medewerkster van een verzekeringsmaatschappij uit. "Voluit luidt de titel Gewoon Kut of Kloten, zo je wilt. En dat is het natuurlijk ook als je de mededeling krijgt dat je door kanker bent aangeraakt. Op 25 maart 2014 heb ik mijn eerste blog geschreven. Ik kreeg er energie van. Bovendien is het niet alleen maar een verdrietig verhaal. Ik hoop dat ik iets van binnen in me naar buiten heb gebracht. Kankerpatiënten horen tot een genootschap. Een genootschap van mensen die precies snappen waar het om gaat omdat ze het aan den lijve ondervinden. Een genootschap ook waarin veel wordt gelachen. Het is echt niet alleen maar narigheid en ellende. Een genootschap waarin ik onder de indruk ben geraakt van de bevlogenheid en de compassie van de witte jassen." De blogs van Chantal werd door veel mensen gelezen, zo ook door Seb van der Kaaden, de eigenaar van de uitgeverij. "Toen hij vijf blogs had gelezen nam hij contact met me op en zei hij dat hij, als ik op dezelfde manier verder zou gaan, het verhaal zou uitgeven. Zover is het dus uiteindelijk gekomen en ik moet zeggen: dat is best spannend. Uit de 150 blogs die ik op het moment van samenstellen had geschreven, mocht ik er 80 uitzoeken. Dat zijn er 88 geworden. Daar heeft de uitgever een redactrice naar laten kijken die de teksten iets heeft gestileerd. Toen ik de tekst voor de eerste keer terug kreeg, was dat best spannend. Je wilt natuurlijk wel dat de verhalen overeind blijven. De redactrice heeft haar werk fantastisch gedaan. Vervolgens moest er een opdracht en een slotwoord worden geschreven. Er is niets minder moeilijk dan het bedanken van mensen die je op weg hebben geholpen. Succes heeft immers vele vaders. Vandaar dat ik alle letters van het alfabet in het slotwoord heb opgenomen, dan kan niemand zich gepasseerd voelen. Het is een product geworden waar ik geweldig trots op ben."
Uiteraard hoopt Chantal dat velen de weg naar de boekhandel zullen vinden om voor 15 euro het schitterende boekwerk aan te schaffen. "Ik hoop ook dat mensen iets oppikken uit mijn verhaal. Dat je bijvoorbeeld niet zomaar alles kunt zeggen. Ooit vroeg iemand aan mij: 'Hoe is het om een tikkende tijdbom te zijn?'. Ik bedoel maar. Verder hoop ik een beetje angst bij mensen weg te kunnen nemen en ik hoop ook dat mensen oppikken dat het enorm belangrijk is om mee te leven. Ik heb zo giga veel kaarten gekregen van lieve mensen, die schreven wat ze van me vonden en wat ik voor ze betekende. Dat deed me weleens verzuchten dat het jammer is dat je je eigen begrafenis niet kan bijwonen."
Zelfs de achterkant van de omslag van het boek is bijzonder. Daarop alle selfies die Chantal tijdens de strijd tegen haar kanker heeft gemaakt. "Verder heb ik geprobeerd een uitnodigende tekst te schrijven in de hoop dat mensen het boek aanschaffen. Ik wil er niet rijk van worden, maar mensen wel een richting wijzen waarin je op een volwassen manier met een vervelende ziekte kan omgaan." Gewoon K is sinds afgelopen maandag in boekhandels verkrijgbaar.