De genomineerden op een rij. De heer en mevrouw Kips tonen de publieksprijs. De leden van de VVE tonen het Delfts Blauwe bord en de bijbehorende oorkonde (foto Rene van der Krogt)
De genomineerden op een rij. De heer en mevrouw Kips tonen de publieksprijs. De leden van de VVE tonen het Delfts Blauwe bord en de bijbehorende oorkonde (foto Rene van der Krogt) Foto: Rene van der Krogt

Familie Kips wint Publieksprijs, Le Comteprijs 2014 naar Oude Delft 69

DELFT - De spanning was even te snijden in het gebouw van de RABO-bank aan de Buitenhofdreef waar Historische Vereniging Delfia Batavorum haar jaarvergadering hield. Een hoogtepunt viel meteen al na de opening van voorzitter Joris van Bergen, de uitreiking van de Le Comteprijs en de door Delft op Zondag ter beschikking gestelde Publieksprijs.

De beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld komt jaarlijks in aanmerking voor de Le Comteprijs. Dit kan een restauratie zijn, maar ook het plaatsen van een beeld of een stoephek.
Na een presentatie van de vijf genomineerde inzendingen, het herstel van de winkelpui aan de Coenderstraat, de verbouwing van het pand aan de Donker Curtiusstraat, de verbouwing tot architectenbureau van het voormalige techniekmuseum, de reconstructie van de winkelpui aan de Hippolytusbuurt 25 en de reconstructie van de bekroning van het pand aan het Oude Delft 69, door Gertjan van der Harst, was het aan de secretaris van de vereniging om initiatiefnemers van de restauratie van de gevel van de Indische Instelling aan het Oude Delft 69 de felbegeerde prijs voor 2014 toe te kennen. Het gebouw dat eerder dienst deed als opleidingsinstituut voor ambtenaren in Indonesiƫ en in een later stadium als politiebureau, herbergt nu een aantal appartementen binnen haar muren. Met name het schoonmetselwerk en ragfijne versieringen aan de gevel zijn grondig onder handen genomen. "Eigenlijk moeten we toeristen een verrekijker meegeven om de finesses van het werk goed te kunnen bekijken", stelde Gertjan van der Harst in zijn inleiding. De aanwezige leden van de VVE waren zeer in hun schik met de prijs.
Nadat alle genomineerden een oorkonde hadden ontvangen was het de beurt aan Delft op Zondag-redacteur Alphons de Wit sr om de winnaar van de Publieksprijs bekend te maken. "Heel veel Delftenaren hebben dit jaar hun stem uitgebracht", wist De Wit te melden. Uiteindelijk werd het een nek-aan-nek race tussen de Indische Instelling en de restauratie van de woning aan de Donker Curtiusstraat. Er werd anderhalf jaar aan deze woning gewerkt om het in de stijl terug te brengen van 1935, het jaar waarin het gebouwd werd voor de toenmalige directeur van Braat. Dat betekende onder meer dat de kunststofkozijnen weer plaats maakten voor stalen ramen, de ramen waarmee Braat grote bekendheid verwierf. De lezers van Delft op Zondag kozen uiteindelijk voor de woning aan de Donker Curtiusstraat. De eigenaren, de heer en mevrouw Kips mochten uit handen van De Wit de publieksprijs ontvangen. Nadat de felicitaties waren uitgewisseld werd geanimeerde bijeenkomst voortgezet en de volle agenda in een prettige sfeer afgewerkt.