Het plantsoen in Hof van Delft blijkt openbaar gebied, ook voor spelende kinderen. Niet iedereen in de buurt is daar blij mee.
Het plantsoen in Hof van Delft blijkt openbaar gebied, ook voor spelende kinderen. Niet iedereen in de buurt is daar blij mee. Foto: Koos Bommelé

Plantsoen nog niet 'verrampestampt', maar voor hoelang?

DELFT – Een plantsoen in Hof van Delft, al jaren een onaangeroerd stukje groen in de wijk, blijkt sinds kort onder openbaar groen te vallen. Sommigen vrezen dat het nu niet lang duurt voordat kinderen en jongeren er een ravage van maken.

Door: Jesper Neeleman

Het plantsoen bevindt zich op het punt waar de Hallstraat, de De Vriesstraat en de Fransen van de Puttenstraat samenkomen. Het is al zo oud als de wijk zelf en het hekje eromheen doet vermoeden dat het verboden gebied is. Dat blijkt niet het geval.
Enkele buurtbewoners klaagden over spelende kinderen in het plantsoen. De wijkagent zocht het uit, ontdekte dat het openbaar groen is, dat kinderen er dus gewoon mogen spelen zolang ze niets slopen en bracht de buurt met een brief van zijn bevindingen op de hoogte.
"Toen ik dat las dacht ik: binnen twee weken is het verrampestamt, maar het valt me tot op heden alles mee", zegt de 71-jarige Nico Simons, die al sinds zijn zestiende tegenover het plantsoen woont. Jarenlang heeft hij kinderen het plantsoen uitgestuurd. "Ik was de boeman van de straat. Als er gasten van dertien, veertien jaar met meiden stonden vroeg ik of ze niet naar het Wilhelminapark konden gaan. 'Dan kun je nog wegduiken ook', zei ik dan. Ik heb daarom weleens boze ouders aan m'n deur gehad." Inmiddels voelt Simons zich te oud om jeugd weg te sturen. "Je kan wel aan de gang blijven."
Bovendien blijkt het plantsoen nu dus openbaar. "Het wordt echt nog wel een keer gesloopt hoor", verwacht Simons. "Kinderen lopen overal dwars doorheen en dat snap ik ook wel. Het is een mooi stukkie groen, maar als het een speeltuin wordt, wordt het een zooitje. Dan krijg je rumoer en puinhopen."

Geweldig speelterrein

Ook zijn 65-jarige zus Lia Simons, die hier opgroeide maar inmiddels elders in Delft woont, snapt dat het voor kinderen een geweldig speelterrein is. "Ze klimmen op de hekken en hangen aan de bomen en borden. Daar zijn het kinderen voor, maar het is wel zonde." Al die speelvreugde zal al gauw een einde maken aan de bloemen, planten en het complete perkje, vreest ze. In haar tijd sprong de jeugd voorzichtiger met deze plek om. "Je waagde het niet in het plantsoen te komen, hooguit als je een bal moest pakken, al zorgden we er wel voor dat de bal er niet belandde."
Broer en zus vrezen dat de Gemeente Delft het plantsoen eerst een speeltuin laat worden, om op deze plek – zodra alles is vertrapt en vernield - een aantal parkeerplekken te kunnen realiseren. "Dat hebben ze al eerder geprobeerd", weet Lia Simons. De buurt stak daar toen een echter stokje voor. "Het zou de gemeente parkeerruimte opleveren en bovendien kosten aan onderhoud schelen. Voor de gemeente is dat dus een win-win-situatie. Ze moeten echter afblijven van dit mooie en schattige plantsoentje, het is het visitekaartje van deze omgeving. Het moet, vind ik, blijven zoals het al tachtig jaar is."

Geen plannen

Een woordvoerder van de Gemeente Delft geeft aan dat er 'absoluut geen plannen zijn' het plantsoen om te vormen tot parkeerplekken.
Verder laat hij weten dat het plantsoentje altijd al openbaar gebied is geweest. "Als dat niet zo zou zijn dan had er een APV-bord bij moeten staan", voegt hij eraan toe. "Het klopt dus dat kinderen daar mogen spelen."
Lia en Nico Simons hopen dat ze dat even verderop, in het Wilheminapark, doen. "Er staat niet voor niets een hek om het plantsoen."