Goederen zijn altijd welkom, maar volgens Wim van Dorp zijn financiële donaties momenteel de beste manier om slachtoffers van de aardbeving te helpen.
Goederen zijn altijd welkom, maar volgens Wim van Dorp zijn financiële donaties momenteel de beste manier om slachtoffers van de aardbeving te helpen.

'Echte ramp begint pas als cameraploegen weg zijn'

DELFT – De bevolking in Nepal heeft het niet makkelijk. Gelukkig zijn er organisaties als Dorcas die zich dagelijks inspannen voor noodhulp aan hen die het 't hardst nodig hebben.

Dorcas Hulp Delft en Haaglanden heeft zich afgelopen tijd ingezet met acties voor Nepal. Omdat de gevolgen van de ramp groter bleken dan verwacht, werd de noodhulpactie met een week verlengd. "Het gaat boven verwachting", vertelt Wim van Dorp namens de lokale Dorcas-afdeling. "We hebben al best wat geld en goederen gekregen. Misschien wel iets meer dan met andere acties, al kregen we voor Oekraïne ook veel binnen. Je merkt wel dat veel mensen praktische spullen willen geven, zoals kleding."
Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de kleding die bij Dorcas terecht komt, niet naar Nepal gaat. Iets wat veel mensen in eerste instantie niet begrijpen. "Maar het zou tienduizenden euro's kosten om al die kleding naar Nepal over te laten vliegen, dat geld hebben we niet", legt Van Dorp uit. "Daarom proberen we hulpgoederen zoveel mogelijk lokaal in te kopen."
Een delegatie van Dorcas is momenteel in Nepal en probeert hier de mensen in afgelegen gebieden te helpen. Het gros van de hulpverleners zit namelijk al in Kathmandu. "Zojuist last ik dat ze enkele afgelegen dorpen hebben bereikt waar vierduizend mensen wonen." Dat was geen sinecure, want veel wegen en bruggen zijn verwoest. "De mensen daar klaagden dan ook dat ze nauwelijks hulp kregen."
Wie de Nepalezen wil helpen, kan volgens Van Dorp het beste een gift overmaken. "Spullen kunnen dit weekend nog tot en met zondagavond worden ingeleverd aan de Merellaan 13, op de grens van Delft en Rijswijk" Daarna houdt het echter nog niet op met acties, geeft Van Dorp aan. "Je hoort nu al nauwelijks meer iets over Nepal. De echte ramp begint echter pas als alle cameraploegen weg zijn en mensen daar nog in de ellende zitten. Daarom proberen wij ook op lange termijn hulp te geven." Zie voor meer informatie www.dorcashulpdelft.nl.