Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Annemije Melse

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Op de Oude Delft 199 bevindt zich een bijzonder stukje Delft. Annemije Melse (45) is maar wat gelukkig dat zij onderdeel mag uitmaken van het vrijwilligersteam van dit Museumhuis Van Meerten.

Door Cheyenne Toetenel

“De reden dat ik hier vrijwilligerswerk doe, is dat ik werkloos ben na een burn-out en een faillissement”, zo begint Annemije haar verhaal. “Ik zit in een re-integratietraject van het UWV, waarvan één van de eerste stappen richting een betaalde baan is om vrijwilligerswerk te doen.” Annemije heeft een eigen sportschool gehad en voor die tijd jarenlang als directiesecretaresse gewerkt. “Dat klinkt heel divers, maar de overeenkomst in het werk - en eigenlijk ook gelijk hier in het Museumhuis - is de dienstverlening. Ik vind het prachtig om mensen te ontvangen en nieuwe dingen te laten ontdekken.” Annemije komt oorspronkelijk uit het Gooi, maar verhuisde twee jaar geleden naar Delft, waar zij nu woont met haar partner en hun zoontje. “Het voelt als een luxe om te mogen wonen in zo’n prachtige historische stad. Door het vrijwilligerswerk bij Huis Van Meerten mag ik onderdeel uitmaken van een stukje geschiedenis, wat ik heel bijzonder vind.”

Huis Van Meerten
Vanaf de middelbare school trok het vak geschiedenis de aandacht van Annemije. “Vanaf dat moment ben ik mij ook steeds meer gaan verdiepen in geschiedenis en interesse gaan tonen in oude gebouwen.” Na haar burn-out wilde Annemije iets anders doen dan wat zij eerder al gedaan had qua werk. Samen met haar coach Simone van Collée Coaching kwam zij uit bij Museumhuis Van Meerten, ook mede door de positieve sfeer die er hangt. “Begin zomer ben ik hier begonnen. Het huis is voor moderne begrippen groot, maar voor museumbegrippen niet. Dat maakt ook dat je je heel erg betrokken voelt bij alles wat er op zo’n dag bij komt kijken. Wat ik hier heel leuk vind is dat mensen enthousiast zijn om hier te komen. Een aantal specifieke dingen van het huis maken het extra leuk om hier vrijwilliger te zijn.” Annemije doelt dan op het feit dat Van Meerten niet zomaar een museum is, maar een ‘museumhuis’. “Dat betekent dat je hier op de stoelen mag zitten en de kasten mag opentrekken. Je kan dit huis dus echt als een huis benaderen, in plaats van met je handen over elkaar in een vitrine turen.” Ook het menselijk contact voelt persoonlijker aan, vertelt ze. “Aan het einde van de audiotour schenken we een kopje thee en komt het altijd tot een praatje. Je ontvangt veel verschillende mensen. Oude architecten of artsen, maar ook mensen die met de Delftpas komen. Iedereen heeft een eigen verhaal, dus je voert op een dag veel verschillende gesprekken. Het is heerlijk om even uit je eigen vaste kringetje te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten.”

Interesse
Hoewel Annemije Lambert van Meerten voorheen niet kende, sprak zijn verhaal haar direct aan toen ze er voor het eest over las. “Van Meerten is uiteindelijk failliet gegaan. Ik ben zelf helaas ook failliet gegaan, dus het is een stuk achtergrond waarin ik me herken. Wat ik ook gaaf vind aan dit huis is dat er noviteiten in het huis zitten, die niet gebruikelijk zijn voor een huis dat in 1893 is gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming. Bijzonder dat er zo lang geleden al iemand was die dat erkende als een interessant element. Sommige materialen die hij heeft gebruikt zijn honderden jaren oud en andere zijn juist heel modern voor de tijd van toen. Die interessecombinatie spreekt mij erg aan. Dat soort dingen laat ik met trots zien als hier bezoekers komen.” 

Vrijwilligers
Annemije leert elke week bij, vertelt ze. “Telkens kom ik weer nieuwe dingen te weten over het huis en Van Meerten, onder meer door andere vrijwilligers. De een is hier meer voor het sociale element en de ander weet juist veel over de bouwtechniek en geschiedenis. We versterken elkaar. Maar we vergaren soms ook kennis via bezoekers die veel van de geschiedenis en architectuur weten.” In totaal werken zo’n 35 vrijwilligers in het Museumhuis. “Sommigen komen wekelijks, anderen een keer per maand. Sowieso zijn nieuwe vrijwilligers zeer welkom om voor een goede bezetting te zorgen tijdens drukke momenten.” Annemije kan het vrijwilligerswerk van harte aanbevelen. “Als vrijwilliger krijg je hier echt de ruimte om te genieten van waar je bent. Bovendien is het hartstikke gezellig om met andere vrijwilligers en bezoekers in contact te komen.” Kijk voor meer informatie op www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/huis-van-meerten-Delft