Krav maga bereidt je voor op bedreigende situaties die je kunt tegenkomen. (Foto: PR)
Krav maga bereidt je voor op bedreigende situaties die je kunt tegenkomen. (Foto: PR)

Krav maga: leren om jezelf en anderen te beschermen

Algemeen

DELFT - Steeds vaker zijn er berichten over mishandelingen, geweldplegingen en berovingen in de media. Wil jij jezelf hier effectief tegen leren verdedigen, je conditie opschroeven en je zelfvertrouwen ontwikkelen maak dan bij DFTZ kennis met Krav-Maga! Defense and Fighting Tactics (DFTZ) verzorgt Krav Maga lessen in Zoetermeer, Ypenburg en sinds kort ook in Delft. 

“Krav Maga is geen vechtsport”, zegt instructeur Joey Roetman. “Het is zelfs helemaal geen sport. Er zit geen wedstrijdelement in.” Joey kan het weten. Hij heeft al ruim dertig jaar ervaring in de budosport waarvan ruim achttien jaar ervaring met Krav Maga. Binnen het Krav Maga maakt Joey deel uit van het Global team. Hier zitten alleen de allerbeste instructeurs in die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van Krav Maga in NL maar ook wereldwijd. Iets dat uniek is bij DFTZ. Om de kwaliteit van Krav Maga te garanderen is DFTZ aangesloten bij een internationale bond, de International Krav Maga Federation (IKMF).

Krav Maga vertaald vanuit het Hebreeuws betekent letterlijk “contact combat”. Het is een vecht- en zelfverdedigingssysteem dat zijn oorsprong vindt in het Israëlische leger. De technieken zijn gemakkelijk aan te leren en in stresssituaties toe te passen. Deze ‘real live stresssituaties’ worden voortdurend in de les gecreëerd. Anders dan de meeste zelfverdedigingssporten leer je bij Krav Maga niet alleen afweren, maar ook terug aan te vallen zodat jij veilig thuis komt. Dit alles binnen de kaders van de wet en om jezelf of naasten te beschermen.

Praktijk
Krav Maga is heel praktijkgericht. “We simuleren allerlei praktijk scenario’s, verduidelijkt Joey. We leren onze cursisten om situaties in te schatten, of een goede positie in te nemen bij een mogelijke bedreiging. Krav Maga heeft zijn oorsprong vanuit het leger maar de technieken zijn inmiddels toegespitst op verschillende doelgroepen die allemaal specifieke dreigingen tegenkomen. Een politieagent wordt immers met andere dingen geconfronteerd dan een vrouw die alleen in het park loopt. Kinderen (vanaf 5 jaar) leren we weer andere dingen, bijvoorbeeld niet terugslaan maar terugduwen. Omdat het zo is gestoeld in de praktijk, beweegt Krav Maga steeds mee. We halen scenario’s uit het nieuws, zoals vecht of steekpartijen, die tegenwoordig steeds vaker voorkomen.

Krav Maga is makkelijk aan te leren . Dat komt omdat het onder andere gebruik maakt van natuurlijke reflexen. Wie het ook graag eens wil proberen is welkom bij de open inloop van DFTZ in Delft of Ypenburg. “Wij trainen iedere maandag en woensdag van 19.00-20.30 uur in het Stanislas, Molenhuispad 1. In Ypenburg trainen we op dinsdag en donderdag van 19.15-20.45 uur in de sportzaal van De Fontein aan de Weidevogellaan 291. Iedereen is welkom in de maand september om het gratis te proberen. Zie voor meer informatie betreffende de les, Krav Maga en de hoofdinstructeur: www.dftz.nl