Voorzitter Simon van Dijk en wethouder Karin Schrederhof in de vernieuwde dojo
Voorzitter Simon van Dijk en wethouder Karin Schrederhof in de vernieuwde dojo

Feestelijke heropening Budo Gouweleeuw

sport

DELFT - Zaterdag 3 september was een feestelijke dag voor Budo Gouweleeuw. Na een periode van klussen om de perfecte eigen opgeknapte duurzame dojo neer te zetten, was het namelijk tijd voor de officiële heropening. Wethouder Sport Karin Schrederhof mocht op de gong slaan en sprak over het belang van sport en het verenigingsleven. 

Door Cheyenne Toetenel

Al ruim 55 jaar is Budo Gouweleeuw een begrip in Delft. De vereniging is in 1965 opgericht door Europees kampioen Joop Gouweleeuw en zijn vrouw. Joop was van zichzelf een gymleraar met grote maatschappelijke betrokkenheid. Hoewel zijn droom was om één van zijn leden kampioen te zien worden, ging hij door het vuur voor al zijn leden. Die passie heeft hij op het team van vrijwilligers overgebracht die hij sinds 1965 om zich heen verzamelde. Joop heeft bijna tot aan zijn overlijden lesgegeven bij Budo Gouweleeuw. Op één na zijn alle docenten door hem getraind.

Lessen
In de eigen dojo aan de Willem Bilderdijkhof 165 verzorgt Budo Gouweleeuw judo- en jiu jitsu-lessen voor iedereen. “Of je nu een tuimelaar of senior bent, wedstrijd-judoka of recreant, man of vrouw, iedereen van 2 tot 100+ jaar is welkom”, vertelt voorzitter Simon van Dijk. “Ook kinderen met een beperking biedt de vereniging een uitdagende training. Alle lessen worden gegeven door gediplomeerde docenten.” Judo is de hoofdmoot, maar daarnaast kun je bij de club terecht voor jiu jitsu. Naast deze gevechtskunsten biedt Budo Gouweleeuw ook lessen yoga, en ‘dojo actief’. Hierbij worden de conditie en de balans verbeterd, valtechnieken geoefend en de weerbaarheid vergroot. 65-plussers kunnen bij de vereniging terecht voor lessen ‘ZekerBewegen’. Daar leren zij steviger op hun benen staan, hun balans verbeteren en veiliger vallen en opstaan. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen een sport kan beoefenen. Daar spelen wij op in en dat is hartstikke leuk.”

Japanse dojo
Alle lessen worden gegeven in de eigen dojo in de wijk Voorhof. “Deze gymzaal hebben wij een paar jaar geleden kunnen kopen van de gemeente. In coronatijd hebben we hard gewerkt om de zaal op te knappen en in te richten als een Japanse dojo. Zo’n echte dojo is uniek in Delft en omstreken. Door corona konden we het niet vieren toen de dojo klaar was, en dat geldt eveneens voor ons 55-jarig bestaan. Nu konden we dan eindelijk het feestje vieren dat we al tijden hadden willen organiseren.” Leden, vrijwilligers en zusterorganisaties waren hierbij uitgenodigd, net als wethouder Schrederhof. “Het was een gezellige dag!”

Wederzijds respect
Budo Gouweleeuw is nog een ouderwetse vereniging die draait op vrijwilligers. “Geen commerciële belangen, enkel liefde voor de sport. Onze vrijwilligers doen alles voor de club en zijn enorm trouw. Sommigen zijn al meer dan dertig jaar lid.” Zelf heeft Simon als kind judoles gehad van Joop Gouweleeuw. “Na een stop ben ik later weer gaan judoën toen ik met mijn dochter naar de club ging, nadat Joop mij aanspoorde om terug te komen. Judo doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. Het draait om wederzijds respect. Dat maakt de sport zo bijzonder. En wat mooi is bij Budo Gouweleeuw is dat niemand als het ware een haantje is. Het is een collectief. Dat zie je ook wel, want iedereen steekt de handen uit de mouwen om er wat moois van te maken. Dat is wat wij vierden, afgelopen zaterdag.”