De Natuurschuur, de thuisbasis van de Delftse Natuurwacht, vind je achter de Papaver (Foto: Koos Bommelé)
De Natuurschuur, de thuisbasis van de Delftse Natuurwacht, vind je achter de Papaver (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Anneklaar Wijnants

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Het hart van Anneklaar Wijnants (51) ligt bij groen. Dat zie je niet alleen terug in haar werk bij Natuurmonumenten, maar ook in haar vrijwilligerswerk als voorzitter van de Delftse Natuurwacht. 

Door Cheyenne Toetenel

Anneklaar groeide op in een klein dorp in Drenthe waar zij enorm genoot van het buiten zijn, maar haar verlangen naar de stad bracht haar 26 jaar geleden naar Delft. “De ideale stad om te wonen na mijn jaren in Drenthe, omdat Delft zo kleinschalig is dat het dorpsgevoel blijft bestaan. Vrij snel leerde ik mijn partner kennen, waarmee ik 22 jaar geleden een prachtige stadsboerderij aan het Rietveld kocht. Het is een uniek plekje, in de stad maar toch ook met veel groen.” Laten dat nu net de twee rode draden door het leven van Anneklaar zijn. “Ik vind het boeiend om in de dynamiek van de randstad bezig te zijn, waarbij we het stukje groen wat we hebben beschermen.” Juist dat is ook wat Anneklaar doet voor haar werk. “Na een tijd bij diverse adviesbureaus en gemeenten op het gebied van water, ruimtelijke ordening, milieu en duurzaamheid te hebben gewerkt, kwam ik terecht bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Zeven jaar geleden maakte ik de overstap naar Natuurmonumenten, met als werkgebied Zuid-Holland. Ik ben het aanspreekpunt voor bestuurders in de provincie, en ben bezig om de natuur die we hier hebben mooi te houden en waar mogelijk te versterken.” Daarnaast houdt zij zich bezig met kinderen en natuur, als voorzitter van de Delftse Natuurwacht. 

De Delftse Natuurwacht
De Delftse Natuurwacht is een natuurclub voor kinderen van 8 tot en met 18 jaar. “Onze leden gaan eens in de twee weken op zaterdag een halve dag met leeftijdsgenoten de natuur in, onder begeleiding van mensen die kennis van groen hebben”, vertelt Anneklaar. “Wat we dan doen is heel uiteenlopend. Soms doen we groen onderhoudswerk, zoals wilgen knotten of nestkastjes voor vogeltjes ophangen. Een andere keer bouwen we hutten of doen we speurtochten. Of we gaan met schepnetjes op zoek naar waterdiertjes in de sloot. We gaan dus vooral veel naar buiten. Afhankelijk van de leeftijd van de groep doen we met de jongsten wat meer spelletjes en met de oudere kinderen wat meer onderhoud. ‘We helpen de natuur een handje’, dat is hoe de kinderen het altijd zeggen. Hun enthousiasme is aanstekelijk en maakt het leuk om begeleider te zijn.” De missie van de Delftse Natuurwacht is om kinderen op vroege leeftijd in contact te brengen met de natuur. “Het is wetenschappelijk bewezen dat hoe jonger je in aanraking komt met groen, hoe beter je zorgt voor de natuur als je ouder bent. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat hoe meer je buiten komt, hoe gezonder je bent. Je motoriek ontwikkelt ook beter in de natuur, je wordt zelfverzekerder en je leert angsten overwinnen. Het is echt niet erg als kinderen zo nu en dan achter een digitaal schermpje zitten, maar het is belangrijk voor de ontwikkeling om dit af te wisselen met buiten bezig zijn.”

Betrokkenheid
Zelf kwam Anneklaar in aanraking met de Delftse Natuurwacht door haar twee zoons. “Beiden zijn hier gestart rond hun tiende jaar. De oudste is inmiddels bijna 19, de jongste bijna 16, en ze vinden het nog altijd fantastisch om de natuur in te gaan.” Vanuit haar rol als ‘moeder van’ is zij vorig jaar gerold in haar vrijwilligersrol als voorzitter van de natuurclub. “Kinderen willen zich van nature graag inzetten voor natuur en dieren. Als je dat op jonge leeftijd stimuleert, blijft die betrokkenheid bij de natuur altijd bestaan. Dat hebben we ontzettend hard nodig. Veel volwassenen lijken het te zijn vergeten, maar we moeten de natuur koesteren. Daar zet ik mij bij de Delftse Natuurwacht graag voor in.” Als voorzitter is Anneklaar het gezicht naar buiten toe en zoekt zij de samenwerking op met andere groene organisaties, maar ook met bso’s en scholen. “Mijn droom is om samen met hen te organiseren dat elk Delfts kind minimaal één keer per week naar buiten gaat en dat natuuronderwijs veel vanzelfsprekender is binnen en buiten school.” Daarnaast vindt ze het belangrijk om vrijwilligers te betrekken bij wat het bestuur van de Delftse Natuurwacht doet. “We zijn bezig met de toekomst en hoe we ons ontwikkelen als organisatie. De maatschappij verandert snel. Er worden nu andere dingen van ons gevraagd, maar er liggen ook andere kansen dan vroeger. Daar denken wij met een club van vrijwilligers over na.” Een andere belangrijke taak op dit moment is zorgen dat de teams versterking krijgen. “Vooral voor de jongste groepen hebben wij behoefte aan meer begeleiders. Affiniteit met natuur en kinderen is het belangrijkst. Ervaring met kinderen en kennis van natuur komen vanzelf als je bij ons aan de slag gaat. Ook een vrijwilliger die ons kan helpen met social media is van harte welkom!” Zie natuurwacht.nl voor meer informatie.