Wethouder Van Vliet plant bomen met kinderen (Foto: Guus Schoonewille)
Wethouder Van Vliet plant bomen met kinderen (Foto: Guus Schoonewille)

Aanleg Van Leeuwenhoekpark in Delft van start

Algemeen

DELFT - Deze week begon de aanleg van het eerste gedeelte van het Van Leeuwenhoekpark in Delft. Het nieuwe park, dat op het dak van de spoortunnel komt te liggen, wordt een groene ontmoetingsplek voor de stad. Het eerste deel is naar verwachting in januari klaar.

Het Van Leeuwenhoekpark vormt het groene hart van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Het park komt boven op de treintunnel te liggen, die in 2015 het spoorviaduct verving. Frank van Vliet, wethouder Nieuw Delft, plantte afgelopen zaterdag twee bomen. Hij kreeg daarbij hulp van vier kinderen uit Nieuw Delft: “Waar het viaduct vroeger een barrière vormde tussen de Delftse wijken, zorgt het park op de tunnel straks voor verbinding. Tussen de verschillende buurten, Delftenaren en bezoekers van de stad. Bovendien geeft het park de nodige vergroening en verkoeling. Geweldig dat we nu met de aanleg van het eerste deel van start zijn. Het wordt een prachtige groene ontmoetingsplek voor de stad.“ In het ontwerp is op allerlei manieren rekening gehouden met het veranderende klimaat. Door een innovatief waterbergingssysteem is het park berekend op zowel droge perioden als hevige regenbuien. Het park zorgt bovendien voor verkoeling in de stad. Baljon maakte voor het ontwerp gebruik van de kennis en klimaatmodellen van de TU Delft.

Aanleg in fasen
Het park wordt in een aantal fasen aangelegd. De aanleg kan namelijk pas beginnen zodra de aangrenzende gebouwen klaar zijn. Als eerste wordt het noordelijk deel van het park aangelegd, tussen het busplein en de Ireneboulevard. Dat gebeurt in drie fasen. De eerste fase is naar verwachting in januari klaar. In het voorjaar van 2023 start de volgende fase. Naar verwachting is het noordelijk deel van het park in 2025 klaar. Ook de planning van het zuidelijk deel volgt de voortgang van de bouw in het zuiden van Nieuw Delft. Het gehele park is naar verwachting in 2027 klaar.