Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

‘CANIDREAM gaat ook komende jaren geen uitdaging uit de weg!’

Algemeen

DELFT - CANIDREAM bestaat vijf jaar. Dat werd afgelopen week groots gevierd met het festival CANIDREAM Open Air bij The Culture. Met Glenn Weisz, directeur en oprichter van de stichting, blikken we terug op de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar en kijken we vooruit naar wat nog komen gaat.

Door Cheyenne Toetenel

“Het zijn bijzondere jaren geweest”, vertelt Glenn. “Wat begon met een voetbaltoernooi voor jongeren, is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige stichting met een heleboel hoogtepunten. Outdoor-evenementen, theaterproducties met als hoogtepunt Keti Koti in Theater de Veste, en YourMic wat tijdens Corona speciaal is ontwikkeld voor jonge talenten met muzikale ambities. Ook het feit dat we open inloop hebben, kickbokslessen voor de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van jongeren en de CANIDREAM muziekstudio maken mij trots. Maar niet alleen onze activiteiten zie ik als hoogtepunten. Wat ik ook heel mooi vind is dat we echt een positief verschil maken voor jongeren in Delft en omstreken. Trots ben ik op ons team, op de vrijwilligers en de partners van binnen en buiten Delft die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt. En op de jongeren die het eigenaarschap van CANIDREAM voelen. Elke jongere voelt dat CANIDREAM niet alleen vóór hen is, maar ook ván hen. Dat is wat we altijd hebben gedroomd; onderdeel worden van hun leven.” In die vijf jaar heeft CANIDREAM geprobeerd een veilige plek neer te zetten waar jongeren met plezier hun doelen kunnen behalen. “Die twee dingen, veiligheid en plezier, zijn voor ons heel belangrijk. Naast natuurlijk talentontwikkeling en ontmoetingen. Eigenlijk zie je dat die 2000 jongeren die we jaarlijks bereiken een community vormen. Ze stimuleren en motiveren elkaar, ontwikkelen zichzelf maar doen ook iets goeds voor een ander.” 

Eigenaarschap
Een evenement waar het ‘eigenaarschap’ van jongeren goed tot uiting komt, is het jubileumfestival CANIDREAM dat zaterdag 20 augustus werd georganiseerd bij The Culture. “Al onze projecten kwamen hier samen, waardoor al onze jongeren betrokken werden bij de organisatie”, vertelt Glenn. “Denk aan de finale van YourMic waar de winnaar een videoclip ter waarde van 1000 euro won, community art Nobis 2.0 waarmee we samen met jongeren uit de wijk aan een vervolg van La Perla werken, en een BASI-stage waar we onze ‘social innovators’ hebben ingezet.” Twee van de talenten die vanuit het BASI-programma actief waren op het festival zijn de zusjes Didi (16) en Djenesy Thijm (14). Didi stond samen met content manager Julia Jouwe op het podium om te hosten, Djenesy werkte achter de schermen als stage manager om de artiesten te ontvangen en begeleiden. “Het was spannend, maar achteraf ben ik trots op mezelf dat ik het heb gedaan”, vertelt Didi. “Ik vond het ook best spannend, maar heb op mezelf leren vertrouwen en het kwam helemaal goed”, aldus Djenesy. Dat de meiden deze taken zouden verrichten, hadden ze zes maanden geleden niet verwacht. “We waren toen we voor het eerst bij CANIDREAM binnenstapten best wel verlegen. Er waren alleen jongens en we kenden niemand. Nu zijn we veel opener en durven we nieuwe mensen te ontmoeten. Er zijn ook meer meiden bijgekomen, zowel jongeren als personeel, dus dat is leuk en ook handig om nog meer meiden te bereiken.” De meiden hebben in de afgelopen maanden daarnaast hun eigen talenten ontdekt dankzij het BASI-programma. “Bijvoorbeeld dat wij goed zijn in het organiseren van activiteiten. Vanuit CANIDREAM word je ook echt geholpen bij je dromen.” Didi wordt bijvoorbeeld stap voor stap meegenomen in het opstarten van haar eigen kledingbusiness. “Ze nemen de tijd voor me, zodat ik het ooit echt waar kan maken.” De zussen krijgen ook de komende periode genoeg mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen. Glenn: “Ze worden betrokken bij de organisatie van evenementen, maar willen hun talenten ook gebruiken om via socials meer jongeren bij CANIDREAM te betrekken.”

Toekomst
Nu breekt voor het team van CANIDREAM een leuke fase aan, aldus Glenn. “De eerste vijf jaren zitten erop en daar hebben wij veel van geleerd. Nu gaan we op naar de volgende vijf jaar. Wat willen we behouden en wat willen we doorontwikkelen. We heten niet voor niks CANIDREAM. We doen alles vanuit een droom.” Het eerste vraagstuk waar Glenn zich over buigt is de locatie. “We hebben nu een fijne plek in wijkcentrum The Culture, maar dat is tijdelijk. We zijn met verschillende organisaties in gesprek over een nieuwe locatie. Laat de fysieke opgave van woningbouw hand in hand gaan met de sociale opgave, zodat wij ook in de toekomst talenten een veilige plek kunnen blijven bieden om zich te ontwikkelen. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de buitenwijken. Die brug willen wij de komende vijf jaar nog meer slaan, want ik geloof echt in Delft als verbonden stad. Ik geloof erin dat we dit kunnen waarmaken vanuit onze stevige community met talenten zoals Didi en Djen.” De organisatie gaat ook de komende jaren geen enkele uitdaging uit de weg. “Uitdagingen zijn juist interessant. Soms gaat het mis, maar van fouten leer je. En dat is precies de les die we jongeren willen meegeven.”

Onze fotograaf Koos Bommelé was aanwezig tijdens CANIDREAM Open Air. Kijk voor zijn foto’s op www.delftopzondag.nl.