Twee weken geleden werd de Helios I onthuld, het nieuwste prototype van Delft Hyperloop. (Foto: PR)
Twee weken geleden werd de Helios I onthuld, het nieuwste prototype van Delft Hyperloop. (Foto: PR)

Delft Hyperloop stelt zijn hoop op de Helios I

Algemeen

DELFT - De ‘European Hyperloop Week’, de internationale hyperloop competitie voor studententeams van over de hele wereld, is deze week gaande. Afgelopen maandag startte het evenement in Delft.

Zestien teams bestaande uit technische studenten zullen strijden voor het beste hyperloop ontwerp. Dit jaar heeft Nederland de eer de teams te mogen ontvangen en staat het daarmee in het middelpunt van wereldwijde hyperloopontwikkeling!

Helios I  
Delft Hyperloop, het studententeam van de TU Delft, heeft een jaar lang gewerkt aan de technologie, infrastructuur en ontwerpen voor de vijfde mode van transport. Twee weken geleden werd de Helios I, het nieuwste prototype van Delft Hyperloop, op spectaculaire wijze onthuld in Rotterdam. Dit werd gedaan tijdens ‘The Hyperloop Experience’, een interactieve tentoonstelling in Steur, een oude elektriciteitscentrale te Rotterdam.

Race
Op zaterdag 23 juli, vindt de race plaats in Hilversum op het terrein van Voestalpine Track Solutions. De deelnemende teams zullen hun prototypes demonstreren en strijden zij zo voor alle prijzen van de competitie. Volgens Hidde de Bos, Chief Engineer van het team, maken zij een goede kans om te winnen: “Met de grote sprongen die wij dit jaar hebben gemaakt op het gebied van technologie, kijk ik met een positieve blik naar de competitie. Met de sterke concurrentie is de winst natuurlijk nooit zeker, maar we streven naar een goed eindresultaat.”

Gedurfde keuzes
Het team maakte dit jaar een aantal gedurfde technische keuzes. Radicaal nieuw aan Helios I, het prototype van Delft Hyperloop VI, is dat het model zweeft onder de rails door middel van elektromagnetisme. Dit is nog nooit eerder vertoond door een studententeam. Naast het prototype heeft het team ook twee wetenschappelijke rapporten geschreven over de toekomstige implementatie van de hyperloop.

Prijzen
Met deze twee rapporten doen zij ook mee aan twee verschillende prijzen van de wedstijd. “Dat maakt Delft Hyperloop uniek: we bouwen niet alleen een prototype maar kijken ook al een stapje verder, naar de uitdagingen van de hyperloop op grote schaal. Met onze onderzoeken willen we een brug vormen tussen het hyperloop concept op papier en de hyperloop in het echt!” aldus Fien van Aken, Full-Scale Engineer.