UItdagingen, maar vooral plezier. (Foto: DVA)
UItdagingen, maar vooral plezier. (Foto: DVA)

“Het gaat toch om die lach op dat kindergezicht”

Algemeen

DELFT – Naar een ver land op vakantie? Dat hoeft helemaal niet, want in Delft is er ook heel veel leuks te beleven!

Door Esdor van Elten 

Woensdagochtend. 9.00 uur. Een lange stoet ouders verlaat het terrein van Sportpark Biesland, waar ze even mochten rondkijken hoe hun kinderen vakantie vieren bij de vrijwilligers van de Delftse Vakantie Activiteiten (DVA). “Elke vakantieweek hebben we zo’n kijkochtend”, vertelt vrijwilligster Michelle Kunz. Ze wordt er blij van dat het weer kan: “Vorig jaar moest het via de livestream.” De herinnering aan de coronacrisis is ook bij vrijwilligster Tisha Bentvelzen nog vers: “We konden vorig jaar maar een beperkte groep kinderen hebben, maar dit jaar zitten we weer bijna helemaal vol”, zegt ze blij. Dat betekent dat er op het sportpark rond de 350 kinderen rondlopen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar. “Het fijne van Biesland is dat we de verschillende leeftijdsgroepen allemaal een eigen clubhuis kunnen bieden.”

Beestenboel
DVA verzorgt al decennialang twee weken lang in de zomer activiteiten voor kinderen die, om verschillende redenen, niet op vakantie kunnen. “Vroeger waren dat de kinderen uit de ‘armere wijken’, maar tegenwoordig komen de kinderen echt uit de hele stad en zijn financiën zeker niet de enige reden om bij ons te komen.” Het is dan ook zeker geen ‘tweederangs’ vakantie. “Kinderen hebben hier ontzettend veel plezier.” Elk jaar is er een thema. Dit jaar is dat ‘beestenboel’.  “Dat verwerken we in de spellen, versieringen en de knutsels”, legt Tisha uit. “Het programma bestaat uit sport en spel. Er worden hutten gebouwd, een speurtocht gedaan en spellen als Levend Stratego en het dierengeluidenspel zijn altijd enorm populair. “De eerste vrijdag is er workshopdag. Dan komt een sportvereniging langs en kunnen de kinderen kennis maken met een sport. Dit jaar jiu jitsu en rugby.” De tweede vakantieweek wordt afgesloten met de traditionele kermisdag: “Popcorn, springkussens, het is altijd enorm gezellig. En niet alleen voor de kinderen, maar zeker ook voor de leiding. Dit jaar zijn er weer meer dan 90 vrijwilligers. “Vaak komen ze via-via bij ons”, weet Tisha. “Dat geldt voor mij ook, ik werd vrijwilliger door een klasgenootje. De sfeer is geweldig en veel van ons zien elkaar ook buiten DVA.” Michelle beaamt dat. Zij is er ook al voor het zevende jaar bij. “Het is gewoon enorm gezellig, niet alleen het werken met de kinderen, maar ook de leiding met elkaar. Ik ben er echt trots op dat we dit met elkaar kunnen neerzetten.”

Lach
Woensdagmiddag 14.00 uur. Kinderen staan in een kring op het plein van de Prins Mauritsschool. Leiding in blauwe shirts spreken een gebed uit, dat het allemaal veilig en leuk mag verlopen. Het laat zien dat de vakantieactiviteiten van Athletes in Action (AIA) een christelijke grondslag hebben, en daar maken ze geen geheim van. “We zijn er open over, maar het is tegelijkertijd ook maar een detail”, aldus vrijwilliger Rens Olsthoorn. “Het gaat er ook gewoon om dat we een leuke week organiseren en een lach krijgen op die kindergezichten.” Waar DVA een ‘eigen’ terrein ter beschikking heeft, kiest AIA ervoor om de wijken in te trekken. Er zijn teams actief in Wippolder, Voorhof, Buitenhof en Tanthof. Elke middag zijn er activiteiten: voetbal, spelletjes doen of knutselen.

Delft voor Elkaar
Deze middag staat er op het schoolplein een grote opblaasbare stormbaan. “Dat is het resultaat van de samenwerking van AIA met Delft voor Elkaar”, vertelt buurtsportcoach Waïl Scaliti. “Mijn werk is om sporten en bewegen zoveel mogelijk te promoten en mogelijk te maken, en daar is dit dan een prima gelegenheid voor.” De stormbaan verhuist door de week heen van wijk naar wijk. “Daarnaast verzorgen wij ook een programma dat gebaseerd is op Expeditie Robinson. Veel spelletjes waarin samenwerken centraal staat. Niet alleen leuk, maar ook leerzaam.”  

Hitteplan
Athletes in Action duurde een week. DVA gaat ook komende week nog door: “Met een ander programma dan de eerste week”, benadrukt Tisha. Het gaat warm worden, en daar wordt rekening mee gehouden. “We hebben al extra tentdoeken besteld en we gaan heel veel waterspelletjes doen.” Ook Delft voor Elkaar organiseert, in samenwerking met andere partners, de hele zomervakantie nog tal van dingen, zoals voetbaltoernooien en meidendagen. Voor kinderen èn volwassenen!

Sportieve online activiteiten  
Tijdens de zomervakantie organiseert Stichting Epic Youth diverse online activiteiten in gemeente Delft, speciaal voor jongeren van 10 tot 23 jaar oud. Het ‘Move It’ zomer programma staat in het teken van lichamelijke beweging en wordt mede door de jongeren zelf georganiseerd. Er vindt een Just Dance Event plaats waar onder leiding van twee danseressen de voetjes van de vloer gaan. Verder is er een Calisthenics workshop plaats waarbij een professionele sportinstructeur laat zien hoe je te allen tijde fit kan blijven, ook met minimale middelen. Het laat zien hoe je ook buiten goed kan sporten. Ook is er een Zumba workshop waarbij jongeren kennismaken met de bekende dansworkout. Verder wordt er een Freestyle voetbal workshop georganiseerd met de welbekende flitsende en snelle moves. Jongeren kunnen op laagdrempelige en speelse wijze kennis maken met Freerunning. Een instructrice heeft een speciaal programma samengesteld voor tieners. Veel jongeren gaven aan te willen leren koken en daarom is ook een kook workshop gepland. Een student van de koksopleiding leert jongeren gezonde en voedzame gerechten te bereiden. Deze kook workshop is interactief, waarbij jongeren een kort boodschappenlijstje ontvangen om vervolgens in de keuken thuis de gerechten te leren bereiden. Deelnemers kunnen mooie prijzen winnen. De kans op prijzen wordt groter naar mate zij aan meer activiteiten deelnemen. Alle activiteiten worden live uitgezonden via het kanaal van Epic Youth: www.epicyouth.nl/live.. Naast deelname aan de activiteiten, worden jongeren zelf verantwoordelijk gemaakt en ondersteund in de organisatie en uitvoering van de diverse activiteiten. Zoals promotionele activiteiten voor de activiteiten, het verwerken van de inschrijvingen, het opstellen van draaiboeken, het opzetten en beheren van de technische infrastructuur, het presenteren en becommentariëren van de activiteiten, het beheren van de streams, het beheren van chats en de prijsuitreiking.  

Dit jaar was er bij AIA een stormbaan. (Foto: EvE)