"Of ik een grote naam ben mogen anderen bepalen." (Foto: EvE)
"Of ik een grote naam ben mogen anderen bepalen." (Foto: EvE)

“Jazz kun je spelen op ieder instrument”

Algemeen

De Delftse musicus Ronald Snijders (71) won onlangs de Boy Edgarprijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland.

Waarom hier op de foto?
Hier op de Markt liggen veel herinneringen. Mijn vader maakte hier furore met de Surinaamse militaire kapel tijdens de Taptoe van 1969. Zelf heb ik hier ook veel gespeeld, onder andere tijdens het Delft Jazz Festival, net als in de Waag. In het stadhuis werd ik in 2001 geridderd. En verder is het een prachtig plein waar ik graag kom

Je komt uit een muzikale familie?
Mijn vader en oom waren allebei beroepsmuzikanten. Mijn opa speelde ook fluit, naast contrabas en nog wat andere instrumenten. Ik kreeg mijn dwarsfluit op mijn zevende van mijn vader sinds 1966. Hij heeft me wat eerste blokfluitlessen gegeven, maar ik ben grotendeels autodidact.

Waarom koos je voor jazz?
Ik speel heel veel verschillende stijlen. Jazz is er maar één van. Het is een muziekstijl waar creativiteit en improvisatie centraal staan. Iets dat ook in Latijns-Amerikaanse, Caribische en Surinaamse muziek belangrijk is. Ik ben op de UvA afgestudeerd op Kaseko, een Afro-Surinaamse muziekstijl waar je deze invloeden ook weer in terug ziet.

Is dwarsfluit een jazzinstrument?
Jazz kun je spelen met elk instrument, want het gaat niet om het instrument zelf, maar om wat je er mee doet. Het is wel zo dat een dwarsfluit zachter klinkt dan is dan bijvoorbeeld de trompetten, saxofoons of klarinetten. Daardoor valt het misschien minder op. Toch zijn er een paar grote namen in de Nederlandse jazzwereld die fluit spelen, zoals Mark Lotz, Jeroen Pek, Thijs van Leer en Chris Hinze.
En jij?
Of ik een grote naam ben mogen anderen bepalen. Maar ik heb met mijn eigen band wel aardig wat nationale en internationale podia mogen betreden, onlangs nog in Amare in Den Haag.
Verder heb ik meer dan 60 cd’s gemaakt, diverse prijzen en awards gewonnen waaronder een Edison-nominatie, en nu dus de Boy Edgar Prijs.
Wat betekent die prijs voor je?
Een enorme erkenning en een stimulans voor de Surinaamse en Antilliaanse muziek waar jazz in verwerkt is. Een leuk detail is dat mijn vader Eddy eigenlijk Edgar heette, dus het voelt ook echt een beetje als ‘onze’ prijs.

Delft heeft een naam als het om jazz gaat... 
Zeker. Ik hoop ook nog vaak hier in mijn thuisstad sinds 1970 te mogen spelen!

Wat zou je doen als je burgemeester van Delft was?
Dan hoop ik dat ik dat ambt met net zoveel waardigheid en passie zou uitoefenen als de huidige burgemeester. Ze is betrokken bij cultuur en zoekt het contact met mensen. En contact maken, dat is het wezen van muziek!