Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Gemeenteraad van Delft stelt Kaderbrief 2022 vast

Algemeen

DELFT - Een opvallend eensgezinde gemeenteraad heeft de Kaderbrief 2022 vastgesteld. De kaderbrief geldt als opmaat voor de programmabegroting 2023-2026 die na de zomer wordt aangeboden aan de raad. Via diverse moties probeerden partijen in diverse combinaties het beleid voor de komende tijd bij te sturen. De Kaderbrief 2022 werd unaniem aangenomen.

De extra raadsvergadering volgde op het debat over de kaderbrief dat op dinsdag 14 juni door de commissie Algemeen was gehouden. In dat debat stonden oppositie en coalitie tegenover elkaar, maar werd de constatering van het college gedeeld dat in de kaderbrief heel veel onzeker is. Delft herstelt van de effecten van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne brengt nieuwe onzekerheden. De inflatie stijgt en Delft ontvangt nog steeds structureel te weinig geld van het Rijk om de opgedragen taken uit te voeren. De cijfers in de kaderbrief laten tot en met 2025 een positief saldo zien. Daarna lijkt Den Haag de geldkraan weer dicht te draaien en dreigt voor Delft een tekort van zeven miljoen euro.

Akkoord
Uit de woorden van fractievoorzitters van zowel oppositie- als coalitiepartijen bleek dat de afgelopen dagen veel tijd was gestoken in toenadering tot elkaar. In de raadsvergadering resulteerde dat in het unanieme akkoord van de raad met de motie ‘Samen werken aan de Delftenaar centraal’, ingediend door de gehele oppositie. Deze motie vraagt het fractievoorzittersoverleg kort na de zomer een raadsconferentie te houden om te bezien hoe het coalitieakkoord kan worden verrijkt met het vijf-puntenplan van de oppositie. Het college krijgt de opdracht in de komende begroting ruimte vrij te houden voor voorstellen uit de raadsconferentie en de daaropvolgende besluiten. Daarnaast wordt later een debat gehouden over de vraag hoe de raad tot betere informatie- en formatieprocessen kan komen. SP, Hart voor Delft, ChristenUnie, Onafhankelijk Delft, Volt, VVD, CDA, D66 en GroenLinks kregen raadsbrede steun voor hun motie ’Kinderarmoede’. De indieners van de motie misten in het coalitieakkoord concrete plannen om de kinderarmoede aan te pakken. De motie draagt het college op om uit te zoeken wat het kost om Delftse kinderen voor schooltijd van een ontbijt te voorzien en te onderzoeken welke maatregelen tegen kinderarmoede het meest kansrijk zijn. Alle partijen in de raad gingen ook akkoord met de motie ‘Kennisuitwisseling met Oekraïne’. Deze motie werd ingediend door CDA, ChristenUnie, STIP, Volt, PvdA, Onafhankelijk Delft, D66, VVD, SP en Hart voor Delft. Het college moet volgens deze motie nagaan of kennis van Delftse instellingen kan helpen bij de wederopbouw van Oekraïne. De motie ‘Waarborgen toekenning energietoeslagen’ van Volt, VVD, CDA, Hart voor Delft, SP, ChristenUnie, GroenLinks en D66 werd eveneens unaniem gesteund. Die motie draagt het college op zich maximaal in te spannen om het bereik van de energietoeslag onder Delftenaren te vergroten. Het beschikbare bedrag van 6,9 miljoen mag volgens de motie alleen worden besteed aan het incidenteel verlagen van de energielasten van Delftenaren met een laag inkomen.