Mieke van Schie nam dinsdagmiddag afscheid van de Gabriëlschool, maar haar motto 'Iedereen die wil, kan en mag' ligt in het schoolplein verzonken.
Mieke van Schie nam dinsdagmiddag afscheid van de Gabriëlschool, maar haar motto 'Iedereen die wil, kan en mag' ligt in het schoolplein verzonken.

Gabriëlschool zingt juf Mieke gedag

Algemeen

DELFT - Op de vestiging van de Gabrielschool aan de Michiel ten Hovestraat was het dinsdagmiddag groot feest. Met een lach en een traan werd na tweeënveertig jaar trouwe dienst afscheid genomen van juf Mieke van Schie. 

“Hé, zeg ken jij juffrouw Mieke, zij is heel bijzonder”, zongen alle leerlingen van de school dinsdagmiddag om het hardst op het schoolplein. Daar is geen woord van gelogen, want juf Mieke zorgde er in de afgelopen tweeënveertig jaar voor dat er altijd wel wat te beleven was aan de Michiel ten Hovestraat: naast het feit dat zij haar lessen tot op de laatste dag op een zo creatief en activerend mogelijke manier voorbereidde, was zij verantwoordelijk voor het cultuuronderwijs op de school. De bevlogenheid en het enthousiasme waarmee zij hier invulling aan gaf, zullen zeker gemist gaan worden.

Collegialiteit
Ook voor haar collega’s was juf Mieke een rots in de branding. Tijdens verschillende studiedagen leerde zij het team verschillende technieken op het gebied van tekenen, handvaardigheid, toneelspelen en muziek, waarmee ze zowel haar collega’s als de leerlingen versteld deed staan met wat ze zelf allemaal in hun mars hebben op creatief gebied.
Daarnaast had zij voor iedereen een luisterend oor en konden collega’s prima met haar sparren op het moment dat zij tegen problemen met een klas aanliepen. Juf Mieke wist met haar decennialange ervaring en creatieve instelling altijd wel een verfrissende nieuwe blik op de situatie te werpen, waardoor iedereen weer met elkaar verder kon.

Musicals
Ook in de laatste weken van het jaar deden haar collega’s nooit tevergeefs een beroep op juf Mieke. Zelfs toen ze zelf in andere jaarlagen lesgaf, zette zij haar toneelervaring in om de jaarlijkse musical van groep 8 tot een succes te maken. Met haar technische handreikingen en praktische tips stelde zij de acteurs in staat om de musical net ‘dat stukje meer’ mee te geven.

Pensioen
Na drieënveertig jaar in het onderwijs, waarvan de laatste tweeënveertig op de Gabriëlschool, gaat juf Mieke van haar welverdiende pensioen genieten. Hoewel iedereen haar dat van harte gunt, bleek uit de reacties van leerlingen en collega’s dinsdagmiddag wel dat ze gemist gaat worden. Op het schoolplein zal er sowieso nog vaak aan haar worden gedacht. Immers, bij haar afscheid werd een tegel geplaatst met een haar kenmerkende uitspraak: “Iedereen die wil, kan en mag.” Een mooie, inspirerende gedachte waarmee de leerlingen en het personeel van de Gabriëlschool nog lang verder kunnen.