Jonathan en Cor van Leerdam
Jonathan en Cor van Leerdam

Grilligere woningmarkt crasht nog niet

wonen

DEN HOORN- De prijzen van koopwoningen stijgen nog steeds, maar volgend het CBS wel iets minder hard dan vorige maand. “We zien een afvlakking in de prijsstijging , die zich waarschijnlijk het komende jaar zal voortzetten”, aldus VBO makelaar Cor van Leerdam uit Den Hoorn. 

“In mei waren bestaande koopwoningen 18,8 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl de stijging in april nog op 19,7 uitkwam”, constateert Van Leerdam. Zoon Jonathan daarover: “Tot de dag van vandaag zijn de vraagprijzen van woningen die wij dit jaar verkochten nog ruimschoots overboden. Je ziet aan het afnemend aantal bezichtigingen wel dat de “gekte op de woningmarkt” begint af te nemen. Dat komt tot uitdrukking in minder bezichtigingen en iets minder biedingen per woning. Daar waar we voorheen dertig bezichtigers per woning hadden, beperkt zich dat nu tot gemiddeld vijftien bezichtigingen per woning”. Cor vult aan: “Dat komt mede door het ruimschoots grotere woningaanbod. Mensen die al een tijdje nadenken over de verkoop van hun woning twijfelen nu niet langer. Ze kiezen eieren voor hun geld en zetten hun huis te koop nu de woningmarkt nog goed is”.

Afvlakking
DNB verwacht dat de prijzen van koopwoningen in 2022 naar verwachting met 11,3 procent zullen stijgen. Jonathan: “Niemand kan de toekomst voorspellen, maar de verwachting van De Nederlandsche Bank lijkt mij realistisch. De aanzienlijke rentestijging en de dit jaar te verwachten verdere stijging van de rente, alsmede het momenteel grotere aanbod van koopwoningen, zullen waarschijnlijk een afvlakking van de huidige koopprijzen tot gevolg hebben”.

Nieuwbouw
Het Centraal Planbureau (CPB) bracht een notitie uit, waarin het aangeeft dat maatregelen die de nieuwbouwproductie vergroten, de voornaamste optie is om de betaalbaarheid van woningen structureel te verbeteren.  Cor: “Nieuwbouwproductie moet in Nederland voornamelijk plaatsvinden binnen de grenzen in stedelijk gebied en binnen de dorpskernen. Grootschalige nieuwbouw blijft daardoor beperkt. De bureaucratie in Nederland is zo groot, dat het voor een projectontwikkelaar vanaf aanvang planvorming gemiddeld zeven tot tien jaar duurt voordat de woningen werkelijk te koop kunnen worden aangeboden. De oplossing om de nieuwbouwproductie te verhogen is als de minister, in overleg met de provinciebesturen, grootschalige bouwlocaties aan de randen van bestaande woonkernen gaat aanwijzen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de bouwlocaties Wateringseveld, Delfgauw en Nootdorp/Ypenburg.”

Vrije huurmarkt aanpakken
Jonathan vervolgt: “Een positieve bijdrage aan de doorstroming kan zijn het plan tot wetswijziging om de grens voor de verplichte toepassing van het puntensysteem voor huurwoningen op te trekken naar een huurprijs van 1250,-. Veel woningen van “huisjesmelkers” op de vrije huurmarkt tussen de 800,- en 1250,- verkeren in mindere staat omdat ze niet willen investeren in verbetering. Bij een wetswijziging worden ze hiertoe gedwongen of moeten ze de huurprijs fors bijstellen. Ook de verplichting tot verduurzaming van deze woningen wordt dan gestimuleerd. Wij zien echter nu al signalen dat deze verhuurders de woningen verkopen. Hierdoor worden deze op termijn grotendeels aan de huurmarkt onttrokken, waarbij je ook weer je vraagtekens kunt zetten”.