Kunstenaar Barbara Termorshuizen (Foto: C.K. Yang)
Kunstenaar Barbara Termorshuizen (Foto: C.K. Yang)

Informatieve kunst op straat siert de Coendersbuurt

Algemeen

DELFT - Wil je alles te weten komen over de Coendersbuurt, kijk dan eens op het transformatorhuis en vijf elektriciteitskastjes verspreid door de wijk. Zes kunstenaars hebben deze beschilderd op basis van verschillende aan de buurt te koppelen thema’s. Via QR-codes lees je de verhalen achter de locaties.

Door Cheyenne Toetenel

Tijdens een jaarlijkse Burendag in de Coendersbuurt zijn wensen van bewoners opgehaald voor de wijk. Iets wat vaker terug kwam was de behoefte aan meer kunst in de wijk. Diverse bewoners hebben zich hierover gebogen, met dit project als resultaat. “Het idee ontstond in eerste instantie door een transformatorhuis in de wijk, waarvan de panelen vol stonden met graffiti”, vertelt Monique Hegeman, bewoner van de Coendersbuurt en één van de initiatiefnemers van het project. “We wilden dit graag omtoveren tot een kunstobject. Na verder te hebben rondgekeken, betrokken we ook de elektriciteitskastjes in de wijk erbij, geïnspireerd door andere plekken in Delft waar zulke kastjes mooi gemaakt worden.”  

Historie
De initiatiefnemers wilden nét even iets verder gaan dan alleen verfraaiing, en dus ontstond het plan om er thema’s aan te koppelen die allemaal op dit stukje Delft slaan. “De grond van de Coendersbuurt heeft natuurlijk een historie. Om die verhalen te achterhalen ben ik naar het Stadsarchief gegaan. Deze informatie heeft geleid tot diverse onderwerpen, die wij met een kleine werkgroep van bewoners hebben uitgewerkt. Over de onderwerpen hebben de buren via een digitale poll mogen stemmen. Uiteindelijk zijn de thema’s zeer divers geworden. De verbindende factor is de locatie.”

Streetart
Toen de onderwerpen bekend waren zijn de bewoners op zoek gegaan naar een geschikte kunstenaar. Die vonden zij in kunstenaar Micha de Bie, die Delft al op veel plekken heeft weten op te fleuren met zijn schilderingen. “In eerste instantie was het idee dat hij alle objecten zou opknappen met zijn eigen streetart, maar Micha zelf kwam met het uitstekende idee om er een evenement van te maken, de buren en verschillende kunstenaars erbij te betrekken. Bewoners hebben de kastjes schoongemaakt en in de grondverf gezet, waarna de kunstenaars afgelopen weekend aan de slag konden met de opdrachten. Buren konden rondlopen om de ontwikkelingen te volgen en ter afsluiting was er een ijsje voor iedereen. Al met al een zeer geslaagde dag!”

Verhalen
Micha heeft in zijn netwerk gezocht naar kunstenaars die goed aansluiten op de zes thema’s en begeleidt hen gedurende de ontwikkelingen. Allen hebben een schets gemaakt die is gedeeld met omwonenden. Afgelopen weekend zijn het transformatorhuis en de elektriciteitskastjes beschilderd en binnenkort zullen hier QR-codes bij worden geplaatst die verwijzen naar de verhalen over de locaties. Op de website groenekade.wordpress.com/kunst-op-straat kun je de verhalen achter de kunstwerken alvast lezen. Bij het elektriciteitskastje ‘Welkom in de Coendersbuurt’, beschilderd door kunstenaar Erwin Verkade, wordt het verhaal verteld van het ontstaan van de relatief nieuwe Coendersbuurt, een van de eerste gasloze buurten van Nederland. Kunstwerk twee, gemaakt door Barbara Termorshuizen, is te vinden bij dagactiviteitencentrum Westhoek. Sinds 2003 wordt het gebouw beheerd door Ipse de Bruggen, maar voorheen heeft het gebouw dienst gedaan als kerk, later als feestlocatie en krantenuitgifteplek. Voor de bewoners uit het Westerkwartier was de stoep voor het gebouw een plek waar vroeger met oud en nieuw een vreugdevuur werd gemaakt. Overige kunstwerken vertellen het verhaal achter ‘TOV Wonen’ (kunstenaar: Jerney de Wilde), ‘Westerpop’ (kunstenaar: JAWGEM – Jochem van Aller), ‘Delft, de stad van techniekonderwijs’ (kunstenaar: Maedist – Sjors Kouthoofd) en de straatnamen in de Coendersbuurt (kunstenaar: Tobias ‘Klash’ Becker Hoff).

Inspiratie
Buurtbewoners hebben dit project kunnen realiseren met medewerking van Micha de Bie en zes streetartists, en is gesponsord door het Stads-Koffyhuis, de gemeente Delft en Fonds1818. “Samen hebben we de wijk fraaier, leuker en ook leerzaam gemaakt voor buren én passanten. Wie weet werkt ons project ook inspirerend”, aldus Monique. “Ik was mij er tot voor kort eigenlijk niet zo van bewust dat je als bewoner invloed kan uitoefenen op je eigen woonomgeving. Als je ideeën hebt, zijn er dus best wel wat mogelijkheden via de gemeente of fondsen om deze te realiseren en Delft weer een stukje mooier te maken.”