Ring Pass Delft heren 1 staat op matchpoint na zege tegen Ede (Tekst en foto: Daniël Veltman)

Enerverende zege hockeymannen Ring Pass Delft

Algemeen

DELFT - Een goed gevuld Sportpark Hof van Delft was afgelopen woensdag getuige van de eerste play-off tussen Ring Pass Delft Heren 1 en MHC Ede Heren 1. Zo’n vijfhonderd toeschouwers zagen de thuisploeg van trainer/coach Dirk Wils en assistent Eelko van Roon zegevieren: 3-2.

Ring Pass eindigde op de tweede plaats in de reguliere competitie, de Overgangsklasse, een plek die recht geeft op play-offs voor promotie naar de zogenoemde ‘Promotieklasse’, de een-na-hoogste hockeycompetitie van Nederland. In dat geval hoort Ring Pass bij de beste 24 hockeyclubs van Nederland en zal de club een nieuwe professionaliseringsslag moeten maken. In een best-of-three-serie is Ede de tegenstander, de nummer twee uit de andere overgangsklassepoule.

Delftsblauwe rook
De Delftse club schoot uit de startblokken. Het team was veel scherper dan Ede en had met de steun van een uitzinnig publiek het volledige veldoverwicht. Toen de blauwe rookdampen van de fakkels nog maar net waren opgetrokken, was het strafcornerspecialist Martijn Saraber die in de 7e minuut uit de tweede strafcorner van de wedstrijd linksonder hard raak pushte: 1-0. Luttele minuten later tikte Koen Brouw technisch begaafd binnen na een mooie actie over de rechterflank van Remco Dirks.
In het tweede kwart liet Ring Pass de teugels iets vieren, waardoor Ede uit een spaarzame tegenaanval de aansluitingstreffer binnen schoot via een tip-in: 2-1. Ring Pass herpakte zich en had tegen het einde van het tweede kwart recht op twee strafcorners, maar de arbitrage zag dit anders. De frustratie was goed zichtbaar bij Wils.
Ede grijpt initiatief
Begin derde kwart pakte Ede meteen het initiatief. De eerste strafcorner van Ede in de 41e minuut was dan ook gelijk raak: een sleeppush caramboleerde in de rechterhoek binnen. Ring Pass oogde enigszins aangeslagen, maar vijf minuten later sloegen de Delftenaren opnieuw toe. Brouw kon zijn tweede goal van de avond maken door een rebound snoeihard in het dak van de goal te schieten: 3-2. Tegen het einde van het derde kwart kon Pascal van Lingen zich voor het eerst onderscheiden met een uitstekende redding op een strafcorner. De keeper van Ring Pass was een twijfelgeval voor de eerste ontmoeting met Ede, maar werd op tijd fit bevonden door de medische staf.
Ook in het vierde en laatste kwart was Ede de ploeg met het meeste balbezit. Tot grote kansen leidde dit echter niet, mede door de vele verdedigende meters van Mick Bosse. Het veldoverwicht bleef daarentegen wel bij Ede omdat Ring Pass de bal niet in de ploeg kon houden. Middenvelder Jair van Woudenberg: ‘’We konden op het middenveld niet meer goed opendraaien naar voren, waardoor we wat meer gedwongen werden om de lange bal te spelen. De aansluiting kwam steeds net wat te laat, wat het voor onze spitsen erg lastig maakte. Met een kleine tactische aanpassing wisten we dit echter weer om te zetten, waardoor er weer meer rust aan de bal ontstond.’’ Ede bleef het hele vierde kwart dreigend, maar tot echt grote of uitgespeelde kansen kwam de ploeg niet. Mede door goed uitlopen van Remko Saraber hoefde Van Lingen niet in actie te komen bij twee strafcorners van Ede.

Bloedstollend slot
Ede ging va-banque spelen en probeerde uit alle macht een gelijkspel en dus shoot-outs af te dwingen, en kreeg de grootste kans van de wedstrijd enkele seconden voor het eindsignaal. Een diepe bal schoot door en kwam regelrecht in de stick van een Edese spits. Van Lingen twijfelde niet, kwam uit en voorkwam met een katachtige reflex de gelijkmaker. De opluchting bij spelers en staf was na afloop dan ook groot.
Trainer Dirk Wils na de wedstrijd: “De eerste slag hebben we terecht gewonnen. We hadden de eerste helft de marge naar 3-0 of 4-0 moeten brengen, maar dit lukte helaas niet. De tweede helft was het verschil tussen beide ploegen kleiner en kwam Ede terug tot 2-2. De 3-2 viel op een heerlijk moment en door onder andere sterk keeperswerk van Pascal van Lingen trokken we de wedstrijd over de streep. Kortom: een superprestatie van een hecht collectief. Zaterdag zullen we er weer vol op moeten klappen en dan gaan we het daar proberen af te maken in twee wedstrijden.
Ring Pass pakt hiermee zoals gezegd een 1-0 voorsprong in de best-of-three-serie met Ede. Zaterdag 4 juni speelt de ploeg van Wils in Ede de tweede wedstrijd van het drieluik. Bij winst stoot Ring Pass gelijk door naar de allesbeslissende finaleronde van de play-offs. Als Ede zaterdag de tweede wedstrijd wint, zal de derde en beslissende wedstrijd zondag 5 juni wederom in Ede plaatsvinden. De winnaar van dit drieluik speelt in een nieuwe best-of-three-serie tegen de nummer 10 uit de Promotieklasse - HIC uit Amstelveen - om promotie/degradatie. Indien Ring Pass deze finaleronde bereikt, genieten de blauwen het thuisvoordeel.