Op het pleintje bij Het Kristal zijn vaak jongeren te vinden, waarvan omwonenden overlast ondervinden (Foto: Koos Bommelé)
Op het pleintje bij Het Kristal zijn vaak jongeren te vinden, waarvan omwonenden overlast ondervinden (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hangjongeren tasten woongenot omwonenden ‘Het Kristal’ aan

Algemeen

DELFT - Omwonenden van Brede School Het Kristal zijn het beu. Genieten van hun woning wordt hen naar eigen zeggen onmogelijk gemaakt door overlast na schooltijd. “Dat begon met geluidsoverlast van voetballende jongens en is nu uitgebreid naar een hangplek met vandalisme.”

“Met spelende kinderen hebben wij absoluut geen moeite, maar dit gaat veel verder dan spelende schoolkinderen”, aldus een omwonende. “Naast dat ze enorm luidruchtig zijn, zien we ook steeds meer jongeren van verschillende leeftijden die mensen op het fietspad tussen het plein en het huis schofferen, op de muur zitten en onze woning in staren, laserpointers bij ons naar binnen schijnen, fietsen uit de stalling halen, slopen en bij ons in de sloot gooien, onderdelen van het schoolplein slopen en veel opstootjes onderling hebben. Daarnaast vinden ouders en leraren van de verschillende scholen vaak drank- en drugsrestanten op en rond het schoolplein.” Het schoolplein tegenover de huizen in de straat Venlokas is gebouwd in een hoek en weerkaatst veel geluid. Dit doordat het gebouw, het plein en de omgeving eromheen versteend zijn. “Ook is het voetbaldoel op het plein precies voor ons huis en voor dat van onze buren geplaatst. Dit is een uitnodiging voor groepen jongens om in de namiddag, avond en nacht te voetballen of hangen op het plein.” Er zelf wat van zeggen is voor de omwonenden geen optie. “Dan kun je wat krachttermen naar je hoofd krijgen of wordt er troep in je tuin gegooid”, zegt een bewoner. “Ze komen zeer brutaal en soms agressief over. Op enig moment is zelfs een agressieve vader verhaal komen halen, omdat we ruziënde jongens uit elkaar haalden”, aldus een ander.

Oplossingen
Voor omwonenden verdwijnt het woonplezier steeds verder en bouwt de frustratie op. “Door de uitzichtloosheid en het afhouden van de gemeente worden we steeds moedelozer van de situatie.” Zij hebben daarom zelf bij de gemeente en de scholen diverse oplossingen aangedragen. “Van glazen wanden om het gebouw of een groene muur langs het fietspad en de huizen, minder stenen op het plein, het plein afsluiten, borden plaatsen met het verzoek om stilte en meer. We maken meldingen, bellen de politie, maar niemand kan iets of doet iets.” Al sinds 2020 hebben bewoners contact over de situatie met de gemeente, politie, school en wijkregisseur. “Helaas komen we met geen van de partijen tot serieuze oplossingen. Ondanks de vele gesprekken krijgen we tot nu toe op onze voorstellen of vragen alleen te horen dat het heel jammer is dat het gebeurt, maar dat er niks aan gedaan kan worden. De wijkagenten geven ook aan dat handhaven niet mogelijk is, omdat er geen bord met duidelijke regels bij het schoolplein hangt.” Bewoners zien graag een betere gezamenlijke aanpak ontstaan.

Kastje naar de muur
Tot nu toe zijn de verzoeken van bewoners om geluiddempende maatregelen te treffen niet opgepakt door de gemeente. “En van de schoolleiding hebben we begrepen dat ze de mogelijkheden willen onderzoeken, maar dat zij geen eigenaar van het pand zijn en de gemeente erover gaat.” Omwonenden hopen dat op de korte termijn oplossingen gevonden worden zodat overgegaan kan worden tot actie. “Wij willen niet steeds van het kastje naar de muur gestuurd worden. En ook niet langer afgescheept worden dat er geen normen zijn voor stemgeluid van spelende kinderen op een schoolplein. De gemeente moet nog steeds, in het kader van een goede ruimtelijke ordening, zorgdragen voor een goed woon- en leefklimaat. Een goede en constructieve communicatie is gezien de huidige plannen om noodlokalen te bouwen, nog urgenter geworden. Wij vragen ons af of de geplande plaatsing van die noodlokalen een positief effect gaat hebben op de akoestiek en de overlast van hangjeugd, omdat er straks nog meer hoekjes en gevels worden gecreëerd.”

De gemeente Delft komt na het Hemelvaartsweekend met een reactie op vragen over de situatie.