Qua speelstijl en motoriek wordt Mika Bavelaar regelmatig vergeleken met zijn vader Maurice. "En als ik de mensen over hem hoor praten, kan ik dat alleen maar opvatten als een groot compliment." (foto: Roel van Dorsten)
Qua speelstijl en motoriek wordt Mika Bavelaar regelmatig vergeleken met zijn vader Maurice. "En als ik de mensen over hem hoor praten, kan ik dat alleen maar opvatten als een groot compliment." (foto: Roel van Dorsten)

Mika Bavelaar ziet Concordia alleen maar sterker en sterker worden

Algemeen

DELFT - Concordia is de laatste maanden aan een opmars bezig. De mannen van trainer Wesley Zandstra bezetten momenteel de zevende plaats op de ranglijst en volgens aanvoerder Mika Bavelaar behoort een klassering bij de top-5 tot de mogelijkheden. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Dit kalenderjaar verloren de zwarthemden alleen van ploegen uit de top-4 van de ranglijst. Afgelopen zondag was RKDEO met 1-4 te sterk. “Voor ons was deze wedstrijd een echte test. Van tevoren wisten we dat zij erg fit waren en hoopten we ons met hen te kunnen meten. Helaas was het nog net een stapje te hoog, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we het verschil in het komend jaar in ieder geval zullen verkleinen.”

Stappen maken
Concordia heeft dit jaar sowieso stappen gemaakt. Waar het jonge elftal pas in de vierde wedstrijd van het seizoen de eerste punten behaalde, kijken de Concordianen de laatste maanden uitsluitend omhoog. “We zijn het seizoen inderdaad wat minder begonnen, maar we verloren in die fase vooral punten door persoonlijke fouten. Dat is denk ik inherent aan het spelen met de jonge ploeg die we zijn. Met een aantal jongens spelen we al heel lang samen, maar je merkt dat er een verschil is tussen het spelen in de junioren en de senioren. Daarnaast hebben we de afgelopen twee jaar geen compleet seizoen meegemaakt; dat gebeurt dit jaar pas voor het eerst. Daar hebben we in het begin van het seizoen dus even aan moeten wennen.”
Bavelaar is trots dat hij het tot het eerste elftal van Concordia heeft geschopt. “Ik heb het hier van jongs af aan altijd ontzettend naar mijn zin gehad. Ik speel al vanaf de F’jes samen met Bo de Vroege, Noam Althuis en Tijs Sneek en dan is het natuurlijk ontzettend gaaf om met ze in het eerste elftal te spelen. Helaas heeft een aantal jongens uit die lichting de overstap naar Den Hoorn gemaakt, anders hadden we hier met nog meer jongens uit dat elftal gestaan. Het leuke is ook dat we al vier jaar onder trainer Wesley Zandstra spelen, twee jaar in de junioren en twee jaar in de senioren. Ik vind hem een ontzettend goede trainer. Hij is een soort vriend, geeft goede tips en wil ons echt verder helpen. Zijn ervaring als profvoetballer helpt hem daarbij. Daarnaast kan hij ook streng zijn als dat nodig is en is hij tactisch sterk onderlegd. Zo bereidt hij ons op elke tegenstander goed voor en kunnen we gedurende een wedstrijd van systeem wisselen: we beheersen zowel 4-4-2 als 4-3-3.”

Zo vader, zo zoon
Binnen die systemen functioneert Bavelaar als verdedigende middenvelder. “Ik speel als ‘6’ of als ‘8’. Ik vind het fijn om aan de bal te zijn en dat gebeurt op die posities veel. Ik heb een aardige trap in mijn benen, waardoor ik goede passes kan versturen en ik denk dat mijn inzicht sterk is. Dat heb ik van mijn vader, Maurice. Ik heb hem zelf nooit bewust op het hoogste niveau zien voetballen, maar van mensen die dat wel hebben gedaan, hoor ik dat ik als speler op hem lijk. Als ik hoor hoe ze over hem spreken, vat ik dat op als een compliment. Hij helpt op donderdagavond altijd bij de training en komt altijd kijken. We praten veel over voetbal en hij is niet alleen trots op me, maar heeft ook vaak goede tips.”
Daarnaast heeft de 22-jarige middenvelder ook andere voorbeelden. “Ik ben groot fan van Barcelona en was groot fan van Xavi en Iniesta. Inmiddels kijk ik ook graag naar Frenkie de Jong: ik vind het mooi hoe hij de bal ophaalt en vervolgens het tempo enorm kan opvoeren.”

Coaching
Ondanks zijn jeugdige leeftijd is Bavelaar nu al aanvoerder van Concordia. “Dat bevalt me eigenlijk ontzettend goed. Eigenlijk is het ook niet zo heel gek, want qua leeftijd zit ik nog steeds boven het gemiddelde van het elftal en daarnaast heb ik ook in de jeugd die armband altijd om mijn arm gehad. Verder ben ik ook een speler die veel praat; dat is ook niet heel gek, want het spel speelt zich grotendeels voor mijn neus af. Verder laten ook de verdedigers Noam Althuis, Stan van Leeuwen en Bo de Vroege goed van zich horen in het veld, dus voor wat de coaching betreft zit het wel goed.”
Waar Concordia zijn wedstrijden nu op zondag speelt, is dat volgend jaar op zaterdag. “En dat vind ik op zich leuk, want ik denk dat het tot meer supporters zal leiden, maar ik had het ook niet erg gevonden als we op de zondag waren gebleven. Samen met mijn neven Lemar en Lyam run ik een foodtruck, waarmee we veel festivals afgaan. Daarbij hebben we vooral op zaterdag veel boekingen, maar inmiddels hebben we genoeg personeel dat zelfstandig op kan starten, zodat wij na onze wedstrijden kunnen instromen. Doordat we doordeweeks vooral voorbereidend werk doen mis ik zelden een training. Mijn werk zit het voetbal dus niet in de weg!”