Met de mobiele VR headset kom je terecht in de VR game. De fysiotherapeut bestuurt via een tablet de game en kan hierop alles zien. (Foto: PR)
Met de mobiele VR headset kom je terecht in de VR game. De fysiotherapeut bestuurt via een tablet de game en kan hierop alles zien. (Foto: PR)

Fys’Optima Delft zet Virtual Reality in bij behandelingen

Algemeen

DELFT – Kan een computergame helpen bij het oplossen van lichamelijke klachten? Jazeker, weten ze bij Fys’Optima Delft. “Wij gebruiken Corpus VR (virtual reality) in onze praktijk.”

Het is misschien een wat vreemd gezicht: een patiënt met een VR-bril. “Toch hebben we hier goede resultaten mee”, vertelt Donna Koot van Fys’Optima Delft. “Corpus VR is een platform, waarin therapie en technologie samenkomen en dat gebruikt kan worden voor fysieke revalidatie, pijnverlichting en ontspanning. Het is een moderne manier om mensen, vooral patiënten met al wat langer bestaande nek- en hoofdpijnklachten, te behandelen.” 

Spelenderwijs
Het gaat haast spelenderwijs: Met de mobiele VR headset kom je terecht in de VR game. De fysiotherapeut bestuurt via een tablet de game en kan hierop alles zien. De oefeningen worden via de tablet geselecteerd en ingesteld. Vervolgens voer je in de virtuele omgevingen de oefening als een spel uit. Voor u als patiënt is het echt een combinatie van lol, spel en therapie.” Dat klinkt misschien vreemd als het nieuw voor je is. Maar het heeft voordelen om een behandeling in spelvorm te doen, aldus Donna: “Doordat je als het ware afgeleid wordt, leer je als patiënt om niet meer constant op de klacht te letten. Dat zorgt voor pijndemping en vermindering van bewegingsangst.”  Het vraagt voor sommige patiënten even een omschakeling om zo’n bril op te zetten. “VR wordt toch nog vaak geassocieerd met spelletjes”, verklaart Donna. “Maar inmiddels worden VR en zogenaamde ‘serious games’ op allerlei plekken toegepast. Bijvoorbeeld als oefenmateriaal bij de brandweer en de politie. Zo vreemd is het dus niet. Ik denk dat we in de toekomst nog veel meer van dit soort digitale toepassingen gaan zien.” Niettemin blijft ook VR gewoon een serieuze behandeling, dus er wordt beslist niet ‘speels’ mee omgegaan: “Er wordt altijd eerst een intake gedaan om te bepalen of Corpus VR een bijdrage kan leveren aan het herstel”, benadrukt Donna. “De meeste mensen zijn echt enthousiast, als ze het een keer ervaren hebben.”

Thuis aan de slag
Wie merkt dat het werken in en met VR werkt, kan ook thuis met Corpus VR aan de slag: “Wij koppelen het oefenprogramma dan aan de Corpus VR Personal App, zodat u thuis, in uw eigen tempo, de oefeningen kunt doen en zo verder kunt werken aan uw herstel. Ook dit monitoren we natuurlijk zorgvuldig.” Meer weten over wat er allemaal mogelijk is? Neem dan gerust eens contact op met Fys’Optima om de mogelijkheden te bespreken. Zo werkt u misschien straks ook spelenderwijs aan uw herstel! Meer weten? Kijk op www.fysoptimadelft.nl of bel met 015-56 5900