Cor van Leerdam: "Prijs-kwaliteitsverhouding woningen evenwichtiger door afvlakking in woningmarkt".
Cor van Leerdam: "Prijs-kwaliteitsverhouding woningen evenwichtiger door afvlakking in woningmarkt".

Kanteling woningmarkt wellicht in aantocht

Algemeen

DELFT- Economen van ING zien risico’s op het dalen van huizenprijzen toenemen door stijgende hypotheekrentes, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Makelaarsvereniging NVM constateert dat de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van dit jaar met twee procent is gedaald, in vergelijking met het slotkwartaal van 2021.

Volgens makelaar Bart Hendriks van Björnd Makelaardij wordt dit gemiddelde in de regio Delft nog niet gehaald, gezien de prijsdaling van 0,3 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Wel ziet hij de markt iets afvlakken door bovengenoemde redenen.

Makelaar Ronald Roepman van Roepman Makelaardij verwacht ook nog geen directe prijsdalingen door schaarste alom en gebrek aan alternatieven, maar wel dat het woningaanbod toe gaat nemen. “Ook zullen woningeigenaren goed moeten gaan nadenken welke vraagprijs de juiste is voor hun huis”.  

Minder animo
Volgens VBO makelaar Cor van Leerdam uit Den Hoorn kon iedereen “op zijn klompen natellen” dat de huizengekte zo niet kon blijven doorgaan. “Recente informatie leert, dat het aantal woningentransacties in 2022 met circa zestien procent zal dalen. Oorzaak daarvan is onder andere de betaalbaarheid van woningen. Die verslechtert door de hoge koopsommen en omdat gezinsuitgaven onder druk staan door hoge inflatiecijfers en oplopende hypotheekrente. Ook de “Oekraïne oorlog” is debet. Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo laag geweest en dat is overwegend de voorloper van een tijdperk met minder en lagere investeringen. In de woningenpraktijk zijn de consequenties daarvan ook al wel te merken. Het aantal bezichtigingen per woningen, het aantal transacties en koopsommen vlakken af. Mijn verwachting is dat deze afvlakking dit en volgend jaar zal doorzetten en de prijs-kwaliteitsverhouding van woningen weer iets evenwichtiger zal maken”.

Ronald Roepman ziet ook dat de animo voor reguliere woningen aan het dalen is. “Is dit negatief .....ik denk het niet. Het is goed dat er een halt is aan de absurde prijsstijgingen”. 

Praktijk is anders
De ING gaat in het basisschema van de woningmarkt niet uit van een prijsdaling voor 2022. Economen verwachten een gemiddelde prijsstijging van dertien procent, tegen een bescheiden plus in 2023 van anderhalf procent. Van Leerdam: “De uitkomsten van die voorspellingen lijken mij behoorlijk onzeker en positief voorgesteld. In de makelaarspraktijk horen wij de verhalen van kopers, verkopers, projectontwikkelaars en bouwbedrijven persoonlijk. Dat geeft overwegend een betere blik op de toekomst dan de voorspellingen van economen vanuit hun ivoren toren”. 

De ING meldt dat tijdens de vorige daling van de huizenprijzen, tussen 2008 en 2013, deze in totaal met eenentwintig procent zakten. Zesendertig procent van de huizen kwam “onder water te staan”, wat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de marktwaarde van de woning. “Die cijfers zullen ongetwijfeld kloppen”, aldus Van Leerdam. “In die periode was de rente aanzienlijk hoger en de arbeidsmarkt grilliger door veel ontslagronden. Ons kantoor had toen tachtig huizen in de etalage hangen. We verkochten toen mondjesmaat een enkele woning en elke jaar waren de woningprijzen lager. Een hoog percentage, vooral jonge, woningeigenaren kon toen geen kant op”.