Hussein  Alzribi krijgt ondersteuning van Scope. Paul Leistra (r) begeleidt hem. (Tekst &Foto: EvE)
Hussein Alzribi krijgt ondersteuning van Scope. Paul Leistra (r) begeleidt hem. (Tekst &Foto: EvE)

Ondernemen onder begeleiding: “start met niets en wees creatief”

Algemeen

DELFT - Voor vluchtelingen is het niet gemakkelijk om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Hussein Alzribi wil daar iets aan doen.

“Door vluchtelingen in staat te stellen hun talenten te gebruiken, vinden ze beter hun plek in de maatschappij en kunnen ze ook weer iets teruggeven aan de samenleving.” Hussein weet waar hij over praat. Opgeleid als advocaat in Syrië vluchtte hij in 2016 voor het regime. Via Turkije en Griekenland kwam hij tenslotte in Delft terecht. Hier werk vinden was niet gemakkelijk: “Je hebt een taalbarrière, je hebt een trauma te verwerken en bovendien zijn mijn diploma’s hier niet geldig.Voor Hussein en andere vluchtelingen is er dan meestal niet veel keus; schoonmaakwerk of inpakwerk bijvoorbeeld. Niks mis mee, maar je wil natuurlijk iets dat past bij je opleidings iveau. Er blijft nu heel veel potentie en talent ongebruikt.” Daar heeft hij een punt: de arbeidsmarkt schreeuwt om geschoold personeel. Er wordt zelfs gesuggereerd om meer arbeidsmigranten binnen te halen: “Maar we hebben al veel mensen die hier al wonen: vluchtelingen, die vaak echt wel iets kunnen, maar die begeleiding nodig hebben om verder te komen.”

Weg wijzen
Daarom richtte Hussein Refugee Jumpstart op; een organisatie die vluchtelingen de weg wijst op de voor hen onbekende arbeidsmarkt. “Dat begint eenvoudig, met mensen leren hoe ze in Nederland een cv maken, of hoe LinkedIn werkt, legt hij uit. Maar vaak is meer nodig: “Door mensen één op één te coachen kunnen we hen helpen om een baan of geschikte opleiding te vinden, ” Andersom werkt het ook: “Bedrijven kunnen bij ons aangeven welke mensen zij zoeken, waarna wij op zoek gaan naar geschikte kandidaten.” Het werk van Hussein is niet beperkt tot Nederland: “We willen juist in landen die veel vluchtelingen opvangen, zoals Griekenland, mensen zoeken en kijken welk land er behoefte heeft aan hun skills.” Uiteindelijk moet dat ook geld gaan opleveren: “Momenteel zijn we nog aangewezen op fundraising en subsidies, maar op termijn hopen we ook financieel meer op eigen benen te kunnen staan.” Het klinkt allemaal best logisch, maar volgens Hussein komt er veel bij kijken: “Vluchtelingen zijn een aparte doelgroep. Ze hebben traumatische dingen meegemaakt. Door hen te koppelen aan een gespecialiseerde coach gaat de integratie sneller en gemakkelijker.”

Veilige paraplu
Ook daar kan Hussein uit ervaring over spreken, want hij hoeft het ook niet allemaal alleen te doen. Werkse! koppelde hem aan Scope, waar hij wordt begeleid door Paul Leistra. “Scope is een Delftse sociale coöperatie die mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ mogelijkheden biedt een eigen bedrijf op te zetten. Mensen met een goed idee, talent of vaardigheid en een gezonde dosis motivatie kunnen bij ons, met behoud van uitkering, experimenteren met het ondernemerschap”, legt Paul uit. “Wij regelen allerlei praktische zaken, zoals inschrijving bij de KvK, belastingzaken, en we helpen en begeleiden daar waar nodig.” En dat werkt: “Daardoor ervaren de mensen de vrijheid om dingen te proberen en ideeën uit te wisselen. Dat past helemaal bij de ondernemersgeest die we willen stimuleren: ‘Start met niets, en wees creatief’. We bieden een veilige ‘paraplu’.” Scope begeleidt Hussein maximaal drie jaar en jaarlijks is er een evaluatie over de voortgang. Sinds hij in juni vorig jaar met Refugee Jumpstart begon, heeft hij al ruim 100 cliënten. Maar dat is pas een begin: We werken samen met internationale organisaties en we zijn op zoek naar bedrijven om die getalenteerde vluchtelingen in te zetten.”