Door de afschaffing van btw op zonnepanelen zal de particuliere interesse nog meer stijgen
Door de afschaffing van btw op zonnepanelen zal de particuliere interesse nog meer stijgen

Politiek onderzoekt nultarief btw op zonnepanelen

Algemeen

DELFT- Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 af van btw op de levering en installatie van zonnepanelen. Nu geldt nog een tarief van 21 procent. Huizenbezitters kunnen dus honderden euro’s voordeel halen uit het voornemen, dat in de onlangs ter inspraak voorgelegde wetswijziging staat. De haalbaarheid van het plan is wel afhankelijk en onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid, uitkomsten van huidige consultatie en een uitvoeringstoets.

Sinds eind vorig jaar is het in EU-lidstaten toegestaan een btw nultarief toe te passen op de levering en installatie van zonnepanelen op en in de onmiddellijke nabijheid van particuliere woningen, huisvesting en openbare en andere gebouwen van algemeen belang. Deze optie wordt dus ook voor Nederland onderzocht door het kabinet. Hierdoor drukt er eventueel straks geen omzet taks meer op aanschaf en installatie van zonnepanelen, waardoor er ook geen teruggaaf meer nodig is. Dat scheelt particulieren en Belastingdienst veel rompslomp. 

Over rompslomp gesproken. Wat niet iedere particuliere houder van zonnepanelen weet of kan toepassen, is dat de btw tegen het nu nog geldende tarief van 21 procent geheel of gedeeltelijk kan worden teruggevraagd. Door je te registreren en aangifte te doen, hoef je niet het volle pond te betalen. Je levert immers als een kleine ondernemer stroom tegen vergoeding aan het energiebedrijf.

Zonnepanelen booming
De verwachting is dat door de afschaffing van de btw meer particuliere interesse voor zonnepanelen ontstaat. Door de hoge energietarieven is deze interesse overigens al groeiende. De Vereniging Eigen Huis is zeer verheugd dat het plan er nu ligt. De belangenvereniging wil wel graag dat ook voor geïntegreerde zonnepanelen (panelen die gelijk een dak zijn) deels een nultarief wordt ingesteld. Ook vraagt ze zich af wat het btw-tarief zal worden voor mensen met een kantoor aan huis en één energieaansluiting.

Advies makelaar belangrijk
In de ogen van de Delftse makelaar Jan-Paul van Daal is het aanschaffen van zonnepanelen de meest populaire duurzaamheidsmaatregel die kopers van een nieuw huis uitvoeren. “Je verdient de investering snel terug. Als een huis wordt verkocht waar de zonnepanelen al op zijn bevestigd, is dat dus voor de meeste kijkers een groot pluspunt. Oudere panelen zijn wel minder in trek. Wij zorgen als makelaar bij de verkoop voor goede informatie over de aanwezige zonnepanelen. Zo kan de koper zelf bepalen of hij ze wil overnemen”.

Kopers bezig met duurzaamheid
Van Daal ziet dat duurzaamheid steeds vaker een aandachtspunt is. “Een energielabel is sinds 1 januari van dit jaar verplicht als je een huis te koop aanbiedt. Door de aanwezigheid van panelen op een huis is het energielabel gunstiger en met die kennis zijn geïnteresseerden bereid om meer te bieden dan voor een huis met een minder goed label”.

Met panelen verkoopt sneller
Ook bij Björnd Makelaardij ziet men vaak de vraag over de aanwezigheid van zonnepanelen bij een te koop staande woning, al wordt nog niet expliciet naar de btw-wijziging gevraagd. “Kopers vinden dit erg belangrijk en wij geven ook vaak adviezen inzake zonnepanelen en ook warmtepompen. Een huis met zonnepanelen verkoopt sneller en voor een hogere prijs”.