Coach Judith van der Knaap in de zon op “haar” bankje
Coach Judith van der Knaap in de zon op “haar” bankje

Straattaal klinkt deze week uit: Bagijnhof

Algemeen

DELFT - De naam zegt het al. In deze rubriek komen bewoners van een straat aan het woord. Ieder met zijn of haar eigen verhaal. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een levensloop, herinneringen aan de buurt zoals die vroeger was, een gevoel bij het wonen in de straat of een baan, hobby of prestatie. Verschillende verhalen achter verschillende deuren in de straat, dat is wat wij willen laten zien in Straattaal.

Natasja Roodbergen

Als kind vond Natasja Roodbergen het al wonderlijk om in lege bijenkasten in de tuin te kijken. Daarna had ze een mooie ervaring met bijen op de Mookerheide, waar de iets dieper liggende paden haar het gevoel gaven dat ze midden tussen de bijen en hun gezoem stond. Maar een bezoek aan een bijenstal gaf de doorslag. Ze raakte bevlogen door bijen, en door de wilde honingbij in het bijzonder. “Deze staat dicht bij de mensen. En wist je dat ze inheems is?” 

Het mag dan ook geen wonder heten dat Natasja zich bij de invulling van het Bagijnhof nieuwe stijl richt op -eveneens inheemse- gifvrije biologische bloemen, bomen en heesters. In haar eigen tuin is de aftrap voor biologische beplanting al gegeven. “Zou het niet prachtig zijn als Delft vol bloemen stond?”, vraagt ze zich hardop af. “Met meer bloemen, rommelhoekjes en nestgelegenheden, en minder gif, behandelen en manipuleren komt het weer goed met de bij en dus ook met de mens”.

De voormalig studente architectuur aan de TU Delft geeft nu bij De VAK les in Qi Gong, een Chinese ademhalings- en bewegingsleer die je beoefent voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Haar is er dan ook veel aan gelegen dat het goed gaat met de bij, die een grote rol speelt in het ecologisch systeem en de biodiversiteit. 

“Veel jonge imkers zijn waarschijnlijk begonnen omdat ze de bijen willen helpen. Maar in een conventionele imkercursus krijgen ze niet mee hoe de bijen in het wild leven en dat het dus ook heel anders kan. Bijvoorbeeld door het maken van natuurlijke nesten in boomstammen en dan de bijen helemaal hun eigen gang laten gaan. Als de bijen met rust worden gelaten en weer kunnen “zwermen”, kunnen ze zich beter aanpassen aan veranderende omstandigheden, ziekten en parasieten”. 

Natasja wil ook haar steentje bijdragen met de opstart van een liefst langdurig project, waarbij ze zich samen met duurzaamheidscentrum De Papaver, cultureel centrum OPEN en de TU inzet voor het behoud van alle bijen. “Leuke tip: tot en met augustus de BijenExpo in De Papaver”!”      

Judith van der Knaap

Judith van der Knaap woont naar volle tevredenheid in het Bagijnhof. Ze identificeert zich naar eigen zeggen zelfs met de begijnen van toen, zelfstandige vrouwen die pionierden in het neerzetten van een nieuwe levensstijl. Zelf creëerde Judith twaalf jaar geleden een nieuwe levensstijl. Naast het kappersvak ging ze yoga geven op kinderdagverblijven en naschoolse opvang en weerbaarheidstrainingen op basisscholen in Delft, Delfgauw, Midden Delfland en De Lier. “Deze workshops geven aan de doelgroep van peuter tot tiener is mijn grote passie. Ik wil kinderen helpen sterker te worden”. 

Deze drang komt voort uit jeugdervaringen, waarbij geen hulp voorhanden was. “Ik had dit zelf ook graag gewild maar het bestond gewoonweg niet. Je moest het zelf maar oplossen”, aldus Judith. “Ik wil kinderen bewust maken van de kracht in henzelf en hen lekker in hun vel laten zitten. Ze mogen zijn wie ze zijn”. 

Met de basisschool weerbaarheidstraining onder de noemer Rots en Water wordt in een sessie van acht tot tien weken gewerkt aan groepsdynamiek. Judith: “Is er veel onrust en overprikkeling, leer ik de kinderen hier zelfverzekerder in op te treden door hen te laten voelen wat het verschil is tussen altijd maar “aan” staan en een relaxtere houding.  Verder leer ik hen bij hun eigen blijheid te blijven, door de zon aan te zetten in hun buik. Ik maak ze er bewust van dat ze altijd hun eigen zon bij zich dragen. De zonnestralen lijden niet onder bijvoorbeeld pestgedrag. Ook geef ik thuis 1 op 1 begeleiding. Los van de Rots en Water training zie ik dat peuters aan wie ik yoga heb gegeven, doorstromen naar mijn les op de basisschool omdat ze me kennen”. 

Haar uiteindelijke doel is kinderen steviger in hun schoenen te laten staan. Niet voor niets noemt zij haar training en coaching bedrijf “Yudit-it”. Een originele woordspeling van haar naam en trots zijn op jezelf. De combinatie knippen en lesgeven is voor Judith de ideale. “Ik kan mijn creatieve brein gebruiken en dat is superleuk”, zo zegt ze. Meer informatie is te vinden op www.yudit-it.nl.   

Caroline Spoor

Ze beweert nog tijd over te hebben, maar als je in haar agenda kijkt zou je dat niet zeggen. Alleen al als bestuurslid van de bewonersvereniging Bagijnhof zit ze niet stil, door de op handen zijnde metamorfose van het hof, die dit jaar op de schop gaat en autoluw en “helemaal groen” wordt gemaakt. “Het belangrijkste is dat het hof een oase van rust moet zijn voor de binnenstad. We zijn dankbaar dat de gemeente dit gaat realiseren in samenspraak met de bewoners”, aldus Caroline Spoor.

Onder het wakend oog van Johannes Stalpaert van der Wiele, de oprichter van de schuilkerk, vertelt Caroline op een bankje in de zon over de plannen voor het Bagijnhof. “Supertof dat deze groene oase er gaat komen. Als mensen rust hebben in hun woonomgeving, is dat al zo’n stap voorwaarts. Met een zo duurzaam mogelijk beplantingsplan binnen groene vakken, dat bewoners samen met de ontwerper en de gemeente invullen. Er blijven drie kastanjebomen staan, de andere worden vervangen door nieuwe grote bomen, er komen een rozentuin en een kruidentuin en zoveel mogelijk bloemen. Dit is goed voor de bijen, want zonder bijen geen wereld. Er is nog niets dat hen kan vervangen als bestuiver van groente en fruit”. 

Caroline benadrukt nog maar eens het belang van het “buiten” in het hof. “Dit is bij wijze van spreken de tuin van iedereen hier. Er wonen in het Bagijnhof zo’n driehonderd mensen, grotendeels in woongroep huizen, waar vaak geen sprake is van een tuin”. 

Inmiddels hebben de bewoners al 2,5 jaar inspraak in de invulling van het hof. “In het Mobiliteitsplan 2040 van de gemeente stond het Bagijnhof sowieso al als potentieel autoluw aangegeven”, aldus Caroline. Nu gaan dan de parkeerplaatsen plaatsmaken voor groen. Duurzame verandering, de rode draad in het leven van Caroline.

“Ik werk als coach en begeleidt transities van mensen, zit in een Stichting dat geld genereert voor een kindertehuis in Zimbabwe, maak deel uit van het hoofdbestuur bij Volkstuinvereniging Levenslust en help in de bibliotheek op de school van mijn kinderen. Allemaal gericht op duurzame transitie!” 

Guus Westdorp

Zondag 15 mei zal voor muzikant Guus Westdorp (60) een dag met een gouden randje zijn. Dan pakt hij namelijk letterlijk en figuurlijk zijn blauwe podium weer op uit zijn studio in het Bagijnhof. Na een lange stilte vanwege de Corona crisis mogen de burgers van Delft gedurende de zomerperiode hun zangkunsten weer laten zien, begeleid op de piano door Guus. “Het is een letterlijk en figuurlijk laagdrempelige buurtactiviteit zonder competitie. Iedereen omarmt je”.  

Vier jaar geleden is Guus het initiatief gestart door een combinatie aan factoren, waaronder een bijzondere droom. “Ik vond daarin een blauwe postzegel op de grond”, aldus de musicus. “Verder had ik sowieso de behoefte om weer eens buiten te spelen. Net als vroeger, maar dan muziek makend. Ik bedacht me dat dat dicht bij huis kon. Ik heb toen een piano gekocht en op marktplaats een podium gezocht. Het werd een blauw. De buurtactiviteit het Blauwe Podium was geboren in het Bagijnhof en is uitgegroeid tot een brede activiteit voor de inwoners van Delft. Dat het sowieso een begrip in het hof is blijkt wel uit het feit, dat in de plantekening voor de herinrichting ruimte is aangegeven voor het blauwe podium!” 

Guus, die uitvoerend musicus is en artiesten als Toon Hermans en Liesbeth List heeft begeleid, zegt juist bij amateurs de liefde voor muziek te zien. Dit blijkt ook wel uit de grote belangstelling vanuit de burger voor zijn podium. “Publiek komt kijken en blijft zitten, en dan zit er zomaar ineens 150 man in het Bagijnhof”, aldus Guus. “Mensen die iets willen zingen kunnen dit van te voren even aan mij doorgeven, louter omdat ik weet wat ik moet spelen, want er wordt verder niet geoefend. Voor aanmelden en meer informatie zie de website: www.hetblauwepodium.nl”.   

Inmiddels is het succes van het blauwe podium ook verder doorgedrongen. “De gemeente heeft me subsidie toegekend voor een reispodiumpje. Dit wordt er een in de vorm van een Delftsblauwe tegel. Als je naar mijn droom over die postzegel kijkt kun je toch gewoon zeggen: “Dit is een teken?”

Vindt u het als bewoner van een straat ook leuk om uw verhaal te vertellen in onze rubriek Straattaal? Mail dan naar: rianne@delftopzondag.nl of bel of app 06-40287100. 

Natasja Roodbergen denkt in eigen tuin aan de bij
Caroline Spoor aan de ingang van het Bagijnhof
Guus Westdorp krijgt de toeschouwers mee op het Blauwe Podium