Fedor de Groot bij de coverposters van zijn twee boeken (Foto: Koos Bommelé)
Fedor de Groot bij de coverposters van zijn twee boeken (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Fedor de Groot

Algemeen

Na zijn eerste succesvolle boek ‘Sønderho’, brengt Fedor de Groot (54) 14 mei zijn tweede thriller uit genaamd ‘Novitsjok’.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta naast de coverposters van  mijn twee boeken. Ik ben erg trots op het feit dat het mij gelukt is om twee boeken te schrijven en uit te brengen. Heb altijd gezocht naar iets wat mij ligt en dat bleek schrijven te zijn. Ik haal ontzettend veel plezier en energie uit het schrijven.”

Hoe bent u begonnen met het schrijven van boeken?
“Ik ben in 2017 begonnen. Ik las altijd al veel en op een gegeven moment dacht ik ‘Volgens mij kan ik dat ook wel’. Ik ben in 2018 begonnen met het volgen van een aantal schrijfcursussen in Amsterdam en daar heb ik ontzettend veel van geleerd.”

Hoe omschrijft u uw schrijfstijl?
“Ik zou het omschrijven als vlot en filmisch. Ik heb van mensen om mij heen gehoord dat ze het net een Netflixserie vinden. Ik probeer het verhaal zo te brengen dat de lezer het verhaal in beelden voor zich ziet.”

Waarop baseert u uw verhalen?
“Het is een deel fantasie en een deel van gebeurtenissen die echt plaats hebben gevonden. Als ik het journaal kijk, de krant lees of naar de radio luister hoor en zie ik onderwerpen voorbij komen die mij weer inspireren voor een verhaal. Het zelfde geldt voor locaties. Ik haal overal mijn inspiratie vandaan.”

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?
“Ik ben inmiddels al halverwege mijn derde boek. Dat zal in februari 2023 uitgebracht worden. Ik zou het ook erg leuk vinden als mijn boek ook in het buitenland uitgebracht gaat worden, maar dat gaat niet zo snel en makkelijk.”

Is het een boekenreeks waarmee u bezig bent?
“Niet echt. In  Sønderho en Novitsjok komen dezelfde personages in voor en in boek drie heb ik weer nieuwe personages. Dit  doe ik zodat het voor mezelf ook leuk en vernieuwend blijft.”

Waar zal Novitsjok  verkrijgbaar zijn?
“Echt overal waar je boeken kunt kopen, dus ook online. Het tweede boek wordt ook uitgebracht als e-boek en luisterboek. Actrice Inge Ipenburg, die in ‘Goede tijden slechte tijden’ heeft gespeeld, heeft het tweede boek ingesproken.”

Wat zou u doen als burgemeester?
“Ik zou kinderen proberen te stimuleren om te schrijven, omdat het zo ontzettend leuk is. Zelf ben ik vrij laat begonnen en had er graag eerder achter willen komen dat schrijven mijn passie is.”