Marijtje Pronk reikt een bijzonder portret uit aan Henk Langen tijdens de soundcheck van VanVelzen (Foto: Koos Bommelé)
Marijtje Pronk reikt een bijzonder portret uit aan Henk Langen tijdens de soundcheck van VanVelzen (Foto: Koos Bommelé)

VanVelzen bezorgt Henk bijzonder 400ste bezoek aan Theater de Veste

Algemeen

DELFT - Theaterliefhebber Henk Langen (77) is al sinds 1995 met regelmaat in Theater de Veste te vinden. Dinsdagavond bezocht hij hier zijn 400ste voorstelling met een Delftse insteek, die hij heel bewust had uitgekozen . Samen met zijn vrouw genoot hij van de muziek van de van oorsprong Delftse artiest Roel van Velzen. 

Door Cheyenne Toetenel

Al sinds de zestiger jaren ging Henk naar theaters in Delft, zoals de Stads Doelen, TU Aula, Microtheater De Flits en het Waagtheater. Met de komst van Theater de Veste moest het knusse Waagtheater wijken. “Eerlijk gezegd was ik daar toen helemaal niet blij mee”, vertelt Henk. “Uiteindelijk besloot ik om toch maar eens te gaan kijken op de Open Dag op 18 november 1995. Mijn twijfel ging toen over in wat meer enthousiasme en ik reserveerde, nog wel wat aarzelend, negen voorstellingen.” Theater de Veste heeft zich vanaf de opening in korte tijd positief ontwikkeld tot een theater waar zowel artiesten als het publiek graag komen. “Het theater heeft vanaf het begin de durf gehad om voorstellingen te programmeren die niet zo snel een groot publiek aantrekken, maar wel de fijnproevers. Daarom voel ik mij er helemaal thuis.” Henks liefde voor het theater is mede gevormd door de veelzijdige programmering. “Hoewel mijn hart ligt bij kleinkunst - Maarten van Roozendaal blijft altijd mijn grote held - ben ik ook andere takken meer gaan waarderen, van toneel tot cabaret, van dans tot theaterconcerten en klassiek.” Welke voorstellingen Henk sinds de opening van Theater de Veste bezocht heeft hij zorgvuldig genoteerd in zijn ‘Verzameld Werk’. Dit doet hij sinds de zestiger jaren overigens al voor elk theater. De voorstelling van VanVelzen is door Henk bewust gekozen als wat zijn mijlpaal moest worden. “Ik als Delftenaar naar een Delftse artiest in een Delfts theater. Dat maakt de cirkel mooi rond.” Henk bedankt het complete team van Theater de Veste voor al het moois dat hij in de afgelopen 27 jaar tot zich heeft kunnen nemen. Marijtje Pronk, directeur van Theater de Veste, uitte haar dankbaarheid juist voor het enthousiasme en de betrokkenheid die Henk al die jaren heeft getoond. Dit deed zij door hem een VIP-arrangement, gratis voorstelling en een bijzonder zelfportret met daarop alle 400 bezochte voorstellingen aan te bieden.

Muzikale herinneringen
Niet alleen voor Henk was het een bijzondere avond, ook voor VanVelzen. Met zijn voorstelling keerde hij terug naar de stad waar voor hem veel muzikale herinneringen liggen. “Vanmiddag was ik op de plek waar ik ben opgegroeid, de straat Pluympot, vroeger tegenover de Stads Doelen. Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder as van de kozijnen aan het vegen was toen die was afgefikt. In dit theater heb ik in mijn jeugd meerdere voorstellingen bezocht. Ik vond het een magische plek. Het licht ging uit, de spot aan en we werden betoverd. Die bijzondere plek kon ik vanuit mijn raampje zien.” Andere herinneringen koppelt hij aan zijn vader Kor van Velzen. “De optredens die ik van hem heb gezien in Café Vlaanderen en de Bebop inspireerden mij. Met een muzikant als vader hadden we altijd instrumenten in huis. Dat ik uiteindelijk een jaar keyboardlessen heb gehad bij De VAK op de Westvest is dus ook niet gek. Mijn interesse in muziek was ook zichtbaar tijdens mijn tijd op het CLD, waar ik onderdeel uitmaakte van de kerstmusical. Het eerste wat ik buiten school deed was op het podium van Vlaanderen, in de voetsporen van mijn vader. Later trad ik met een bandje op in De Stapperij en ook nadat ik in mijn studententijd Delft verliet keerde ik via Willem Overgaag nog een paar keer terug voor optredens.” Sinds zijn doorbraak heeft VanVelzen diverse malen in Theater de Veste gestaan. “Deze voorstellingen zijn voor mij extra bijzonder, omdat er veel familieleden en vrienden in de zaal zitten. Dit geeft toch een andere dynamiek en het maakt het intiemer. Het is spannender om op te treden voor 50 mensen die je kent dan voor 50.000 die je niet kent. Zeker als je verhaal onderdelen bevat van mensen die zij gekend hebben, in dit geval mijn vader.” De theatervoorstelling ‘Change Of Mind’ bevat meer dan ooit echt een verhaallijn. “De dingen die ik heb meegemaakt vertel ik, maar wel met een grote knipoog. De titel van de show is een lied van mijn vader dat ik vond op het moment dat er veel veranderde in mijn leven, waaronder mijn scheiding en het overlijden van mijn vader. Het lied dat ik vond hielp mij om het oude los te laten. Dit was ook het moment dat ik net besloten had om Nederlandstalig te gaan schrijven. De titel was voor mij een leidraad.”

Geslaagde avond
Henk kijkt na afloop terug op een meer dan geslaagde avond. “De show was grandioos. Ook het Nederlandse kleinkunstlied, waar ik zo van houd, was erin verwerkt. Ik had dus niet beter kunnen kiezen!” Op naar voorstelling 401, die ook al staat gepland: Francis van Broekhuizen en Gregor Bak op 25 mei.