D.S.R.V. Laga bij Varsity
D.S.R.V. Laga bij Varsity

Roeivereniging D.S.R.V. Laga grijpt net naast eerste plaats

Algemeen

HOUTEN - Zondag 3 april vond op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten de 138e editie van de Nationale Studentenroeiwedstrijden ‘Varsity’ plaats. De Delftse Roeivereniging D.S.R.V. Laga roeide ook dit jaar weer mee en behaalde helaas net niet de eerste plek.

Door Sara Tholenaars

Varsity is inmiddels een begrip in roeiland. In 1878 roeide Laga voor het eerst mee samen met de Leidse roeivereniging Njord. Toentertijd roeiden er niet zoveel verenigingen mee als nu, maar tegenwoordig is Varsity dé wedstrijd die iedere roeivereniging in Nederland wil winnen. Omdat Varsity een historisch begrip is onder de roeiers zijn er bij veel verenigingen tradities ontstaan, wat de Varsity nog unieker maakt. De roeiverenigingen hebben maar één doel en dat is de Varsity winnen. Dit jaar waren er ruim 10.000 duizend toeschouwers bij de Varsity. Dat geeft al aan hoe belangrijk deze wedstrijd is in de roeiwereld. Van Laga deden er in totaal 18 ploegen mee. 

‘Had mooier gekund’
Dit jaar werd Laga geen eerste en wist de Amsterdamse roeivereniging Nereus er met de eerste plek vandoor te gaan. Zij wonnen de Oude Vier en de Dames Vier. Om als eerste te eindigen moest Laga op beide categorieën als eerste over de finish. In de roeiwereld is er geen tweede of derde plek, alleen op internationale wedstrijden, maar op nationale wedstrijden neemt niemand genoegen met een ‘tweede’ of ‘derde’ plek. De wedstrijdcommissaris van Laga vond het een mooie dag, maar vond dat het mooier kon. “Ze hebben het heel goed gedaan, maar uiteindelijk ga je toch voor de winst”, aldus wedstrijdcommissaris Nathan van der Sluis.

Potentie
“We hadden positievere verwachtingen en de dames zelf ook, maar helaas werden we niet eerste. In twee andere categorieën heeft Laga wel gewonnen; in de categorie Lichte Heren eerstejaars 8 en de Heren Dubbel Twee. Maar de hoofdnummers zijn wel het ding waar het de hele dag om draait en daar grepen wij net naast. Bij de Oude en Dames Vier was er potentie om met de winst aan de haal te gaan, maar dat is helaas niet gelukt. Bij de Dames Vier hadden we een boot met vier bontroeiers erin, dus vier dames die allemaal in Amsterdam roeien, trainen en wonen. Eén van die dames heeft ook deelgenomen aan de Olympische Spelen. We hadden positievere verwachtingen en de dames zelf ook”

Wanneer een roeivereniging de Varsity wint, is het traditie dat iedereen het water in springt om de roeiers te feliciteren. Daarna word je als winnende vereniging geacht om een receptie te houden en vervolgens een optocht met een koets. Hierna is het groot feest totdat de biertap leeg is. In 1997 won de Delftse roeivereniging Laga voor het laatst de Varsity.

Terugblik
“Het begon af en toe nog even te sneeuwen, dus dat was wel bijzonder. Verder was het ook een mooie dag, maar het had nog mooier kunnen zijn.”