Woensdagavond presenteerde de informateur zijn advies in het stadhuis (Foto: Koos Bommelé)
Woensdagavond presenteerde de informateur zijn advies in het stadhuis (Foto: Koos Bommelé)

Informateur adviseert coalitie van STIP, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie

Algemeen

DELFT - In opdracht van STIP heeft informateur Pieter Guldemond de afgelopen periode onderzocht welke partijen samen een coalitie kunnen vormen. Zijn opdracht daarbij was een coalitie die recht doet aan de verkiezingsuitslag en waarbij de inhoud centraal staat. Woensdagavond presenteerde hij zijn bevindingen. Zijn advies; een coalitie van STIP, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie.

Door Cheyenne Toetenel

Guldemond geeft aan positieve en constructieve gesprekken gevoerd te hebben met vertegenwoordigers van alle fracties, waarin is ingegaan op de verkiezingsuitslag, de voor hen belangrijkste thema’s in Delft, welke coalities mogelijk zijn en wat voor hen belangrijk is in de samenwerking binnen de raad, tussen de raad en het college, en met de stad. Daarnaast is Guldemond met de burgemeester in gesprek gegaan over samenwerking. “Op basis van mijn gesprekken adviseer ik formatiebesprekingen te starten met STIP, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie om te komen tot een coalitie”, aldus Guldemond. “Deze ruime meerderheidsvariant van 23 zetels heeft de duidelijke voorkeur boven andere coalitiesamenstellingen. Op basis van de inhoudelijke overeenkomsten tussen deze partijen kan een coalitie gevormd worden die recht doet aan de verkiezingsuitslag. Tegelijkertijd ligt er bij deze partijen de opdracht om duidelijk te maken hoe zij als nieuw stadsbestuur de samenwerking tussen het college, de raad en de stad willen verbeteren.”

Coalitievorming
Het merendeel van de partijen heeft bij Guldemond aangegeven dat een vijfde wethouder noodzakelijk is om het werk goed te doen. “De vijfde wethouder is door bijna alle partijen gekoppeld aan een vijfde coalitiepartij.” Vrijwel alle partijen hebben bij de informateur aangegeven dat gezien de inhoudelijke overeenkomsten en zetelaantal, een coalitie waarin in ieder geval de partijen STIP, D66 en GroenLinks plaatsnemen een logische start lijkt. Samen zijn zij slechts 2 zetels verwijderd van een meerderheid. “Ik constateer dat er voor deelname van de PvdA aan het college breed inhoudelijk en politiek draagvlak is. Daarnaast is er brede waardering voor de constructieve opstelling in de afgelopen jaren van de ChristenUnie.” Opvallend is dat de VVD - de afgelopen 4 jaar onderdeel van de coalitie - niet wordt genoemd als coalitiepartner in het advies van Guldemond. Hij constateert dat er ondanks de numerieke meerderheid van de huidige coalitie, niet voldoende draagvlak is voor het voortzetten van deze combinatie. “Ondanks de waardering die er is voor de samenwerking met de VVD in de afgelopen 4 jaar, gaat de voorkeur van de meeste partijen uit naar een samenwerking met partijen die inhoudelijk dichterbij staan.”

Verbazing
Dimitri van Rijn, fractievoorzitter van de VVD, uit zijn verbazing over het advies van Guldemond om niet verder te gaan met zijn partij. “De afgelopen 4 jaar is er een stabiel bestuur geweest. De kiezer heeft gesproken. De huidige coalitie is niet afgestraft. We zijn gelijk gebleven qua aantal zetels. Het verbaast mij dat in dit advies een groot gedeelte van de kiezers niet wordt gehoord. Dit advies voelt voor mij als: ‘We gaan over links’.” Guldemond weerspreekt dit en zegt niet bewust over links of rechts te zijn gegaan. “Ik denk dat dit advies recht doet aan waar een ruime meerderheid van de Delftenaren voor heeft gestemd.” Ook Bram Stoop, fractievoorzitter van Hart voor Delft, uit zijn onvrede. Hij heeft het gevoel dat niet is gekeken naar de verkiezingsuitslag, maar enkel is geluisterd naar regerende partijen die aangeven liever niet met Hart voor Delft een coalitie te vormen. “Ik zie dit als de knuppel in het hoenderhok gooien. Dat heeft u zojuist gedaan.” Guldemond verwijst hierop naar zijn opdracht om naast naar de verkiezingsuitslag ook te kijken waar partijen inhoudelijk het beste bij elkaar passen. “Op de thema’s die partijen belangrijk vinden kwam een duidelijk cluster na alle gesprekken. Daar kwamen deze partijen samen.” Guldemond wijst op de aanwezigheid van diverse onderwerpen waar wel op kan worden samengewerkt met Hart voor Delft, ongeacht de coalitiesamenstelling.