Ronald Roepman: "Wij zijn u van dienst met een gevalideerd taxatierapport"
Ronald Roepman: "Wij zijn u van dienst met een gevalideerd taxatierapport"

Vooral niet-kopers dragen bij aan record hypotheek aanvragen

Algemeen

DELFT- In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het aantal hypotheek aanvragen een record bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Met 191.293 aanvragen werd een stijging van ruim 37 procent gerealiseerd ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Vooral de stijging van de hypotheekrente was hier debet aan.

Van dit aantal waren 71.992 verzoeken bedoeld voor de aankoop van een woning. Daarmee overtrof de kopersmarkt het resultaat van vorig jaar net, ondanks de toenemende krapte op de woningmarkt.

Vooral over- en bijsluiten
Maar verreweg de meeste aanvragen kwamen vanuit de niet-kopersmarkt. Met 119.301 aanvragen ten opzichte van 67.998 in het eerste kwartaal van 2021, werd een stijging bereikt van 75,4 procent. Hierbij gaat het vooral om het over- en bijsluiten van de hypotheken. In week 6 en 7 alleen al kwamen 27.000 aanvragen voor over- en bijsluiten binnen, waar het gemiddelde in de weken daarvoor tussen de 8000 en 8500 verzoeken per week lag.

Roepman Makelaardij
Ook makelaar Ronald Roepman van Roepman Makelaardij merkt dat het fenomeen van over- en bijsluiten voor een verbouwing en verduurzaming van de woning veel voorbijkomt. “Ook wij zien dat er veel taxatie aanvragen binnenkomen, waarbij mensen het taxatierapport gebruiken om aan de bank aan te tonen wat hun woning waard is. Als je dan ter plaatse komt om de woning op te nemen, zien wij dat veel mensen hun hypotheek oversluiten voor een lagere rente. Tevens krijgen wij vaak het verzoek binnen om een taxatiewaarde na verbouwing op te nemen. De verbouwing bestaat dan veelal uit verduurzaming van de woning. Zo wordt deze het algemeen voorzien van een betere isolatie (HR++ glas, warmtepomp of spouwmuurisolatie). Het energievraagstuk komt hier dan weer om de hoek kijken. Omdat het vinden en het kopen van een ander huis niet altijd eenvoudig is in deze woningmarkt(krapte), besluiten mensen vaak om de huidige woning op te knappen en te verduurzamen. In veel gevallen dalen de maandlasten. De rente staat immers nog steeds relatief laag. Wij van Roepman Makelaardij kunnen de mensen goed van dienst zijn met een gevalideerd taxatierapport (NWWI)”.  

Tegengestelde ontwikkeling
De hypotheekrente hangt voor een belangrijk deel samen met de marktrente van leningen met een langere looptijd. Bijvoorbeeld de rente die bedrijven betalen als ze geld lenen. Waar de hypotheekrente nu in de lift zit, stijgt de spaarrente juist nog steeds niet. Deze wordt vooral bepaald door de officiële rente die centrale banken zoals de Europese Centrale Bank (ECB) bepalen. De ECB houdt die officiële tarieven nog altijd laag, om de economie te steunen. En banken moeten rente betalen aan de ECB als ze daar geld stallen, bijvoorbeeld omdat ze al het spaargeld dat ze binnenkrijgen niet meteen kunnen uitlenen aan consumenten of bedrijven. Die negatieve rente berekenen banken door aan de consument.  

Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl