Delft kent diverse regels die het lastig maken om studentenkamers te verhuren (Foto: Koos Bommelé)
Delft kent diverse regels die het lastig maken om studentenkamers te verhuren (Foto: Koos Bommelé)

Delft slechtste studentenkamerstad van 2021

Algemeen

DELFT - Delft scoort het laagst in een onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar de beste studentenkamersteden van Nederland. Delft kent diverse regels die het lastig maken om gebouwen als studentenkamers te verhuren. Daarnaast ontbreekt in Delft een huurteam waar studenten die te veel huur betalen terecht kunnen. 

Door Cheyenne Toetenel

De LSVb reikt jaarlijks een prijs uit aan de stad die zich het best inzet voor studentenhuisvesting. In het rapport van het onderzoek krijgen de dertien grootste studentensteden punten voor hun beleid op het gebied van de particuliere sector, de corporatiesector, informatievoorziening en de aanwezigheid van een huurteam. Wageningen is uitgeroepen tot de beste studentenkamerstad van 2021. Delft deelt de laatste plek met Rotterdam. LSVb-voorzitter Ama Boahene: “Het beleid rondom studentenhuisvesting is in deze steden ondermaats. Op kamers gaan is voor veel studenten een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Een gemeente moet dat faciliteren. We hopen dat Rotterdam en Delft leren van de andere studentensteden en volgend jaar beter scoren.”

Situatie Delft
In Delft is een flink tekort aan woningen voor gezinnen. De gemeente wil dat zoveel mogelijk woningen voor gezinnen beschikbaar blijven en heeft daarom een stop gezet op verkamering van gezinswoningen. Een omzettingsvergunning krijgen is nog wel mogelijk voor woningen die boven een winkel of horecazaak liggen. “Op deze manier worden echter wel studenten uit bepaalde wijken geweerd”, stelt de LSVb in haar onderzoek. “Ook heeft Delft de op één na duurste omzettingsvergunning. Deze vergunning wordt verder alleen afgegeven wanneer deze aan de vereisten voldoet, waaronder een leefbaarheidstoets. Deze toets maakt het voor de gemeente makkelijk een verkameringsvergunning te weigeren.” De gemeente Delft heeft de informatievoorziening voor verhuurders wel goed geregeld, zo stelt de LSVb. “Voor studenten heeft de gemeente minder informatie beschikbaar gesteld. Op de website is wel een pagina te vinden met algemene informatie betreffende studeren in Delft, maar meer informatie over huurrecht is niet beschikbaar.” Een huurteam ontbreekt in Delft. Ondanks een motie van STIP in 2019, die werd gesteund door de raad, heeft het optuigen van een huurteam geen prioriteit gehad. In verband met het Herstelplan ziet het college geen mogelijkheid om nu in een huurteam te investeren.

STIP
STIP-raadslid Daylam Dag leest de resultaten van het onderzoek met een onplezierig gevoel. “Maar het bevestigt wel het beeld dat wij al hadden.” Verbetering kan volgens STIP plaatsvinden door verkamering weer mogelijk te maken. “Er is een enorm tekort aan woonruimte. Nu hebben we zo’n 1500 studentenwoningen te weinig en in 2028 naar verwachting zelfs 3600. Naast bijbouwen is verkamering een manier om die tekorten in te lopen. Door het verkameringsverbod af te schaffen kunnen we efficiënter gebruikmaken van het weinige aantal vierkante meters woonruimte dat Delft heeft.” Daylam wijst daarbij ook op het sociale element. “In coronatijd hebben we gezien dat eenzaamheid hoog was bij studenten in zelfstandige woonruimtes. Een studentenhuis met gezamenlijke woonruimtes gaat eenzaamheid tegen en is bovendien goed voor de ontwikkeling, omdat je leert samenwonen met anderen.” STIP hoopt de komende jaren wat te kunnen betekenen in het opzetten van een huurteam. “Het is schrijnend dat een grote studentenstad als Delft dat huurteam nog steeds niet heeft, vandaar ook onze eerdere motie. Wij zien een huurteam toch echt als een basaal onderdeel van hoe je huurders ondersteunt in een stad. Je ziet het succes ervan al in andere gemeenten. Wij blijven ons er daarom hard voor maken.”