Op 9 april vertelt de Passion Delft het verhaal van de laatste uren van Jezus (Foto: Gerhard Nel)
Op 9 april vertelt de Passion Delft het verhaal van de laatste uren van Jezus (Foto: Gerhard Nel)

Eén weekend, twee unieke Passions

Algemeen

DELFT - In het weekend van 9 en 10 april, voorafgaand aan de Stille Week, worden er in de Oude en Nieuwe Kerk twee verschillende passies uitgevoerd, de Passion Delft en de Jonge Matteüs. Eigentijds of klassiek, beide passions willen het verhaal van de laatste uren van Jezus dichtbij mensen van vandaag brengen.

De Passion Delft
Op zaterdagavond 9 april vertelt de Passion Delft (net als de landelijke versie) het verhaal van de laatste uren van Jezus aan de hand van Nederlandstalige popliederen, teksten en beelden. De uitvoering is in de Nieuwe Kerk om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur). De toegang is gratis. Vooraf kan iedereen een route door de binnenstad meelopen met een lichtkruis. Op de website kun je delen waarom je met de tocht meeloopt of het kruis wilt dragen. Bijvoorbeeld om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, of vanwege de corona-tijd, of uitdrukking te geven aan je geloof. Deze wandeling begint om 19.00 uur bij de Oude Kerk en eindigt rond 19.30 uur in de Nieuwe Kerk, waar de deelnemers de uitvoering van de Passion kunnen meemaken. Een band met een aantal zangers en een achtergrondkoortje is al hard aan het oefenen voor de liederen in de Passion. De solozangers vertolken een rol in het verhaal, zoals Jezus, Petrus, Judas, Maria, Pilatus. De koorleden hebben de rol van de overige leerlingen van Jezus. De Passion is een activiteit van de Protestantse Gemeente in samenwerking met leden van andere Delftse kerken.

www.sites.google.com/view/de-passion-delft
www.facebook.com/passiondelft
www.instagram.com/passion_delft/

De Jonge Matteüs
Op 10 april zal in de Oude Kerk in Delft een unieke versie van de wereldberoemde Matthäus Passion klinken: De Jonge Matteüs. Een speciaal bewerkte en naar het Nederlands vertaalde versie waarmee dit werk van Johann Sebastian Bach toegankelijker is geworden voor jongeren. De uitvoering is op zondag 10 april gratis te bezoeken, aanvang is 15.00 uur. Grote inspirator van De Jonge Matteüs is de emeritus predikant Pieter Lugtigheid uit Delft. Als jongen van 14 jaar werd hij zo door de Mattheüs Passion geraakt dat het werk hem nooit meer heeft losgelaten. Nu wil hij met deze speciale versie de jongeren van nu inspireren. “Ik heb het soms ondoorgrondelijke Duits naar het Nederlands omgezet, zo hoop ik dat het jongeren zal aanspreken. De muziek en het verhaal van Bach gaan over thema’s die de jongeren van nu zeker zullen herkennen: eenzaamheid, verdriet, schuld en hoop.” Het indrukwekkende muziekstuk over de lijdensweg van Jezus is niet alleen door hem vertaald, een klus waar Pieter tweeënhalf jaar mee bezig is geweest, maar hij heeft het ook ingekort. “Door te werken met 2 vertellers kon ik het stuk van Bach inkorten zonder de impact en de essentie van het verhaal geweld aan te doen.” De Jonge Matteüs zal niet alleen worden uitgevoerd in De Oude Kerk in Delft, gedeeltes ervan zullen ook worden uitgevoerd voor duizend leerlingen van het Christelijk Lyceum Delft. De Jonge Matteüs wordt uitgevoerd door Het Oude Kerk Bach Koor en Ensemble o.l.v. dirigent Mark Tempelaars met twee zangsolisten, Andrea Tjader en Korneel van Neste, het Jongerenkoor van de Laurenskerk Young Voices. De vertellers zijn Maike Koolhaas en Ruud Broekhuizen. De regie wordt verzorgd door Marijke van Es.

Voor meer informatie:
www.dejongematteus.nl