De Doorkijkers en andere betrokkenen bij het project (Foto: Koos Bommelé)
De Doorkijkers en andere betrokkenen bij het project (Foto: Koos Bommelé)

Feestelijk moment voor de Delftse doorkijkers

Algemeen

DELFT - Doorkijkers zijn mensen die verder kijken dan hun eigen wereld. Vrijwillig zetten ze zich in voor anderen en voor hun stad. Zo vormen vrijwilligers een netwerk van solidariteit en gemeenschapszin. De afgelopen drie jaar heeft u in Delft op Zondag maandelijks de verhalen kunnen lezen van Delftse doorkijkers. Deze bijzondere mensen kwamen afgelopen maandag samen, ter afsluiting van het project. Dit gebeurde in het Stadskantoor, waar een tentoonstelling van de Delftse doorkijkers te bezichtigen is. 

Door Cheyenne Toetenel

Het project is geïnitieerd in 2018 door Platform Delftse Bruggen, een vrijwilligersorganisatie uit Delft. Het idee kwam in eerste instantie van George Gelauff die bij dit platform is aangesloten. “Een aantal jaren geleden dachten wij met Delftse Bruggen na over polarisatie. Toen lazen wij het boek van Bart Brandsma. Hij zegt dat je je moet richten op het midden van de samenleving om iets tegen polarisatie te doen. Niet op de mensen die op het podium staan en een heel uitgesproken mening hebben. Maar dan is natuurlijk de vraag: wat is dan het midden van de samenleving? Toen was ik een keer bij een bijeenkomst waar Hans van der Burgh sprak over hoe hij zich inzet voor jongeren. Toen dacht ik; dat soort mensen moeten we gaan zoeken. Mensen die vrijwillig onbaatzuchtig klaarstaan voor anderen. Hans werd de eerste doorkijker.” 

De doorkijker
De naam ‘doorkijkers’ is geïnspireerd door een schilderij van Pieter de Hooch. Het kunstwerk laat een stadsplattegrond zien en een binnenwereld uit de tijd van Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. “In dit kunstwerk wordt verder gekeken dan het eigen beschermde wereldje. Ook doorkijkers zetten zich als vrijwilliger in voor mensen buiten hun directe levenssfeer.” De Delftse kunstenaar Sascha van Eijk maakte een kunstwerk geïnspireerd op het schilderij. Elke maand kreeg een vrijwilliger het kunstwerk een maand ter beschikking als blijk van waardering. Vervolgens werd het kunstwerk, op de foto, doorgegeven aan de volgende doorkijker die werd geïnterviewd door de redacteurs van Delft op Zondag. Zo hebben er 32 portretten van zo’n 50 mensen in deze krant gestaan en heeft het kunstwerk door de stad gereisd. “Als ik op het project terugkijk, zie ik een paar hele mooie dingen”, aldus Gelauff. “Ik heb inspiratie gezien van mensen die zich inzetten voor anderen, hun buurt en de stad, als een soort krachtbron in de samenleving waar je niet gauw aan denkt maar die er wel is. Ik heb met de doorkijkers gesproken over hun motivatie. Ik zag de betrokkenheid, een vorm van burgerschap die ik nog niet eerder gezien heb. Er zit een groot netwerk van solidariteit in onze samenleving waar we nu een stukje van gezien hebben. Het is hartverwarmend om te zien dat - in deze tijden van tegenstellingen, moeite, oorlog en ruzie - er ook veel positiefs gebeurt. Hoop is niet een verre verwachting, maar hoop is dat wat je kan doen binnen je eigen invloedsfeer.”

Afsluiting
Ter afsluiting werd maandag samengekomen in het Stadskantoor waar momenteel de tentoonstelling Delftse doorkijkers te vinden is. Hier ontvingen de doorkijkers allen een bundel van alle 32 verhalen en een mini-doorkijker als blijvend aandenken. Niet alleen initiatiefnemer George Gelauff sprak de doorkijkers toe, ook wethouder Karin Schrederhof. Zij verving burgemeester Marja van Bijsterveldt wegens ziekte. Schrederhof: “Mooi om aandacht te geven aan deze Delftenaren die het goede doen, ook als er niemand kijkt. Inzet leveren voor het buurtkippenhok, voor je wijk of je medemensen helpen om te integreren. Dat zijn voorbeelden van wie jullie zijn, wat jullie doen en welke passie jullie allemaal hebben. Het toont hoe sterk ons vrijwilligersnetwerk in Delft is. Dát is wat onze stad bijzonder maakt. Jullie zijn van waarde voor Delft en wie zich onderscheidt verdient een onderscheiding. Dat gebeurt met deze tentoonstelling en magazine, maar er is ook een andere mogelijkheid. Binnenkort is het Koningsdag met een lintjesregen de dag ervoor. De burgemeester zou het heel terecht vinden als er wellicht naar een van jullie een lintje zou kunnen gaan, want mensen als jullie verdienen dit.”

Tentoonstelling
De tentoonstelling is nog tot 8 april te bezoeken in de ruimte bij de publieksbalies van de gemeente Delft, Stationsplein 1. Loop er even langs als u bij de gemeente moet zijn, als u in Delft de trein neemt of als u behoefte heeft aan een inspirerende ervaring. De portretten worden aan u getoond middels panelen met daarop voor elke doorkijker een foto, korte kennismaking en een QR-code die een link legt met het bijbehorende artikel op de website van Delft op Zondag.