Ronald Roepman: "Jarenlange doorlooptijden kan echt niet in deze tijd".
Ronald Roepman: "Jarenlange doorlooptijden kan echt niet in deze tijd". Foto: Picasa

Roepman: “Versnel proces bouwoverleg”

Algemeen

DELFT- Het ziet ernaar uit dat de huizenprijzen voorlopig nog niet omlaag gaan, ondanks de rentestijging door herstel van de economie, de hoge inflatie en de waarschijnlijke afbouw van de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank. Rabobank en ING voorspellen zelfs dat de prijzen nog met zo’n 14 tot 17 procent blijven stijgen.

Lage rente niet 
enige oorzaak
De run op koophuizen blijft dus, en dat is volgens een econoom van de Rabobank niet alleen een effect van de lage rente. Nog steeds zijn veel mensen bang om voorgoed achter het net te vissen op de woningmarkt, en daarom gaan ze ver om toch een huis te bemachtigen. Bovendien is er een toename van de arbeidsparticipatie. Er is een grote vraag naar personeel en daardoor kunnen mensen meer gaan verdienen. Het kopen van een huis komt hierdoor meer in de picture en hierbij kunnen grotere bedragen worden neergelegd.

Huren duurder
Nog een andere reden voor kopen is dat huurwoningen in de vrije sector waarschijnlijk ook steeds duurder worden. Huren mogen worden geïndexeerd aan de hand van oplopende inflatie.

Crux in vraag 
en aanbod
Volgens Ronald Roepman zit de crux in vraag en aanbod op de woningmarkt. “Er is nog steeds heel veel vraag en veel te weinig aanbod om in deze behoefte te voorzien”, aldus de makelaar, die op korte termijn geen verbetering ziet ontstaan. “Mijn oproep aan de politiek en andere betrokken partijen is dan ook: “Ga snel aan de slag met bouwen!” En overleg en polderen mag, maar versnel dit proces. Doorlooptijden van jaren eer de woning er staat, dat kan echt niet in deze tijd!”

Tot 10 procent meer 
dan laatste prijs
Roepman beaamt vanuit de praktijk dat de prijzen op dit moment nog steeds aan het stijgen zijn. “Op het moment dat wij een woning in de verkoop zetten en deze is vergelijkbaar met een recent verkocht huis in de straat, wordt er veelal een vraagprijs gehanteerd die dicht in de buurt ligt van de laatst gerealiseerde prijs. Deze woning wordt dan wederom snel verkocht en veelal weer voor 5 of 10 procent meer dan de laatste prijs in de markt”.

TU verwacht prijsdaling bij 5 procent
Volgens de Hypotheekshop zal de stijging van de huizenprijzen pas gaan afnemen als de rente over de 3 procent schiet. Hiervoor wordt verwezen naar de verwachting van het Expertisecentrum Woningwaarde van de TU Delft. Pas bij een rente van 4 à 5 procent zou je een prijsdaling kunnen zien. Mocht het tot een “crash” komen, kan dat grote gevolgen hebben voor de economische groei, aldus kredietbeoordelaar Moody’s. Deze bekeek scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang. In het ergste geval wordt de huidige economische groei van 1,9 procent volledig teniet gedaan. In het minst erge gaat de economische groei er 1 procent op achteruit.        

Contact
Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl
Openingstijden:
maandag tm vrijdag
9.00-17.15 u.