Volt-lijsttrekker Gremmen was tóch nog (digitaal) aanwezig, dankzij nummer 2 Treffers (Foto: Koos Bommelé)
Volt-lijsttrekker Gremmen was tóch nog (digitaal) aanwezig, dankzij nummer 2 Treffers (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: De reacties

Algemeen

In de aanloop naar de verkiezingen liet Delft op Zondag wekelijks de politieke partijen in Delft aan het woord. Nu de stemmen geteld zijn geven de partijen hun reactie op de uitslag.

STIP
Lijsttrekker Ida de Boer is ongelofelijk trots: “Ik wil allereerst naast alle kiezers natuurlijk ook ons campagneteam en alle vrijwilligers bedanken. Deze uitslag laat zien dat onze boodschap breed gedragen wordt. De komende jaren gaan wij keihard werken aan een innovatief, duurzaam Delft, met nog meer woningen. Een stad die bruist en waar we echt inzetten op nieuwe vormen van mobiliteit.” Als grootste partij zal STIP in eerste instantie het voortouw nemen in het vormen van een nieuw college. STIP zet in op de verbinding met alle partijen. De Boer: “Als innovatieve partij zetten we in op een (in)formatieproces dat transparant is naar Delft, gaat over inhoud, en waarin iedereen in de stad zich vertegenwoordigd voelt.”

D66 Delft
“Kiezers bedankt! Het was een bijzondere campagne. Het startschot is tijdens de coronacrisis gelost. En vrij snel na de versoepelingen van de maatregelen werden we geconfronteerd met de vreselijke oorlog in Oekraïne. Het heeft nogmaals benadrukt dat het belangrijk is dat mensen de democratie vieren door te gaan stemmen. Ondanks het lage opkomstpercentage zijn wij enorm trots op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen. Wij zijn door de kiezer als enige coalitiepartij beloond met zetelwinst. Daarmee groeien wij van 5 naar 6 zetels. De komende weken gaan wij onderhandelen om zoveel mogelijk goede plannen voor Delftenaren te realiseren. Wij zullen ons de komende weken en jaren hard maken voor betaalbaar wonen, bestrijding van de klimaatcrisis en goed onderwijs. Wij danken u voor uw steun en vertrouwen.”

Hart voor Delft
“Wij zijn oprecht heel blij met de uitslag en wachten natuurlijk de definitieve uitslag af. Ook zien wij met spanning tegemoet wat er komen gaat richting de coalitieonderhandelingen en het formatieproces. Hart voor Delft staat op de kaart en wij zijn gegroeid tot een partij die serieus genomen kan worden. Sinds de fusie hebben we sterke oppositie gevoerd en zijn daarvoor beloond door de Delftenaren. Het is heel jammer dat zo weinig mensen zijn gaan stemmen in Delft, het vertrouwen in de politiek moet echt de komende 4 jaar omhoog. Wij gaan daar een bijdrage in leveren. Maar zoals gezegd, met het resultaat zijn we heel blij. Wij danken daarom ook al onze kiezers en wij gaan er alles aan doen dit vertrouwen niet te beschamen.”

PvdA Delft
“Kiezers bedankt! De komende 4 jaren gaat de PvdA zich sterk maken voor een fijne stad voor iedereen. We gaan aan de slag om bestaanszekerheid te bieden aan alle bewoners van Delft. We zetten ons in voor passende, duurzame en betaalbare woningen voor iedereen, voor eerlijke kansen voor elk kind, voor een vangnet vanuit de gemeente als het je een keer tegenzit en we willen dat iedereen kan genieten van onze stad en wat zij te bieden heeft! Delft is een heerlijke stad om in te wonen, maar iedereen kent ook wel iemand die het maar net redt, of nu niet meer; dat laat ons niet koud. Daarom: Delft is een mooie stad en de inwoners MAKEN de stad. De PvdA blijft samenwerken aan een fijne stad voor iedereen! Wij zijn Karin, Leon, Malou, JanGeert, Mick, Hayri, Kelly, Simon, David, Eelco en velen meer! Wij zijn de PvdA Delft. Volg ons op delft.pvda.nl of mail de fractie op PvdAfractiedelft@gmail.com

GroenLinks Delft
“GroenLinks bedankt iedere stemmer voor het uitbrengen van hun stem. Het was een spannende verkiezingsavond met een nek aan nek race tussen vier partijen. We zijn blij met het resultaat en feliciteren de winnaars: STIP, D66, Hart voor Delft en nieuwkomer Volt. Ook feliciteren we Bij1 met het aantal behaalde stemmen. Het GroenLinks-team kijkt er naar uit om de komende vier jaar aan de slag te gaan en Delft nog socialer en groener te maken. Juist op de sociale agenda liggen grote uitdagingen die we in de raad samen op moeten pakken. Op de groene- en duurzaamheidsagenda hebben we in de afgelopen vier jaar mooie stappen gezet die we graag voortzetten. Alle partijen zien de urgentie op wonen: daar moeten we met elkaar en met de betrokken partijen in de stad aan de slag. Kortom, er is werk aan de winkel en wij gaan ervoor!”

VVD Delft
“Wij zijn tevreden met de uitslag en het behoud van onze 3 zetels. Landelijk zien we in veel gemeenten dat de VVD zetels heeft verloren, dat is bij ons niet het geval. Dat wij de afgelopen 4 jaar een loyale, realistische coalitiepartner zijn geweest in Delft speelt daar zeker in mee. De afgelopen periode hebben we belangrijke stappen gezet, waar we de komende jaren mee verder kunnen in de stad. We zijn ook in staat geweest om de woonlasten constant te houden. Wij kijken dan ook tevreden terug op onze rol in de coalitie. Bovendien zijn we een goede partij geweest om een brug te slaan naar de oppositie. Hiervoor zijn we beloond door de Delftenaar. We zijn sterk geweest, iedere partij kan dat waarderen. Daar bouwen we de komende jaren dan ook op voort.”

Volt Delft
“Toen we na de Tweede Kamerverkiezingen besloten om Volt Delft op te starten en ook in Delft het Europese en positieve geluid te laten horen, hadden we alleen maar kunnen hopen op deze verkiezingsuitslag van twee zetels. We zijn trots en dankbaar voor alle inzet van onze Volters en het vertrouwen van de Delftenaren in ons als nieuwe partij. Volt wil een Europese Unie die voor iedereen werkt. Dat begint bij een sociale en duurzame samenleving. Een samenleving waarin iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen krijgt. Een samenleving waarin de overheid en mensen elkaar weer vertrouwen, omdat we weten dat we alleen samen de grote uitdagingen van deze tijd aankunnen. Vanuit dat perspectief willen we in Delft het verschil maken met verschillende voorstellen in de raad en in onze manier van werken met andere partijen. Volt is een lerende partij. Wil je meedenken en schrijven aan nieuwe plannen? Het is heel makkelijk om lid te worden!”

Delft BIJ1
“Delft BIJ1 heeft geen zetel, maar we gaan nergens heen. Ik beloof dat jouw stem niet verloren is gegaan. Naast onze politieke activiteiten zijn wij ook een community aan het bouwen die alleen maar gaat groeien de komende tijd. We zijn hier om te blijven. Delft heeft nog niet het laatste van ons gezien. Wij kijken uit naar alles wat we nog willen doen in de stad. Samenwerkingen, het organiseren, het helpen, het ondersteunen, het ontmoeten, de hoop terug te geven aan de mensen die de hoop in de politiek terecht verloren hebben. Maar ook kijk ik uit naar verder luisteren maar mijn mede-inwoners en ik kijk uit naar leren van de strijders in de stad en jullie verder te ontmoeten, met jullie connecten. Mooie, belangrijke dingen neerzetten. Ongeacht de uitkomst. Ik heb het gevoel dat we hebben gewonnen. Een jaar geleden bestond onze afdeling nog niet. En nu zijn we hier. Eeuwig dankbaar voor iedereen die zich heeft ingezet. Ons bestuur, de vrijwilligers en ook mijn mooie mede-kandidaten. Zonder jullie had ik dit niet willen doen. Dank je, dank je, dank je. We zitten de komende vier jaar niet in de raad, maar zoals de afgelopen negen maanden hebben we onze buitenparlementaire agenda die we blijven adresseren. Delft BIJ1 bestaat uit noodzaak en we nemen die taak serieus om te zorgen dat we ongelijkheid in de stad blijven benoemen zodat we ook kunnen meewerken aan verbetering. Want alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat iedereen in deze stad wordt gehoord en gezien. Voor nu gaan wij op een welverdiende break. Maar hou ons in de gaten voor onze volgende stappen. Laten we samen nieuwe geschiedenis schrijven voor de stad. Verder vieren wij als BIJ1 feest met onze 8 zetels in het land. Gefeliciteerd met deze fantastische win Amsterdam BIJ1, Rotterdam BIJ1, Utrecht BIJ1 en Almere BIJ1.  So so lobie”

ChristenUnie Delft
“Allereerst willen wij iedereen die op ons gestemd heeft hartelijk danken. Het is duidelijk dat er twee groepen zijn, namelijk een groep met kleinere partijen en een groep met grotere partijen. Wij zouden het een goed idee vinden als de groep met kleinere partijen samen iets gaan ondernemen, een aantal mini-coalities dus. Zo zien we bijvoorbeeld de SP, PvdA en de ChristenUnie samenwerken op het gebied ‘wonen’. Wij zouden het namelijk mooi vinden als andere partijen meer met elkaar gaan verbinden in de raad. Daar hopen wij dan ook op voor de komende raadsperiode.”

Onafhankelijk Delft
“Lieve Delftenaren, dank jullie wel voor jullie stem op ons van Onafhankelijk Delft. Dank voor jullie support, dank voor het betere flyerwerk en dank voor het ondergaan van al die honderden facebookberichten en tweets op twitter. Dank voor jullie vertrouwen in ons! Wij zijn eigenlijk een hele nieuwe partij. Wij kregen te maken met drie afsplitsers en hadden nog twee zetels over. Dankzij jullie hebben wij gewoon twee hele nieuwe zetels en hebben deze, met hulp van jullie, gekregen. Nooit meer hoeven wij te horen dat wij hier zitten door een ander. Wij zitten hier in de raad door jullie. Niets meer en niets minder. Hier zijn wij ongelofelijk blij om. Dit is een nieuw begin en met het weinige campagnegeld dat wij hadden, zien wij deze continuering van de twee zetels als een dubbelgrote winst. Winst op de inhoud, niet vanwege een megageldverslindende campagne. Dank, dank, dank jullie wel. Wij gaan er weer voor en dit doen wij met, door en voor jullie, met hart voor onze stad en…Samen Sterk! Wij gaan de komende periode inzetten op: Wonen en Woonnet Haaglanden / Parkeren onder de loep / Veiligheid / Levendigheid terug in de wijk/ Overlast aan banden en een buitenzwembad voor Delft.”

CDA Delft
“Om te beginnen willen wij natuurlijk de partijen die zetels gewonnen hebben, van harte feliciteren. Knap gedaan! Jammer dat wij een zetel verloren hebben, maar we zijn de ruim 2100 Delftenaren die op ons stemden dankbaar voor hun vertrouwen. Stip mag zeggen met wie ze willen samenwerken. Wij hebben bijvoorbeeld raakvlakken in onze visie op vrijwilligerswerk en het verbinden van studenten en niet-studenten. Sociale cohesie is zowel voor ons als voor Stip een speerpunt, dus we zien mooie kansen om ons ook de komende jaren voor Delft te mogen inzetten.”

SP Delft
“Een zetel eraf, dat is uiteraard jammer. We denken dat dat ook te maken heeft met de lage opkomst. Wel zien we dat we goed hebben gescoord buiten het centrum. Neem Tanthof en Buitenhof: we zijn heel blij met de steun uit die wijken. Mensen hebben dus wel meegekregen dat we ons hard willen maken voor de bouw van meer betaalbare woningen, juist ook in die buurten. In theorie zou het huidige college (bijna) onveranderd door kunnen besturen, maar wij hopen wel dat er een stadspartij in de raad komt. Er mag best eens wat verandering in de samenstelling komen. We willen graag zien dat ook de belangen van de minder bemiddelde Delftenaren goed behartigd worden.”

Drukte in het Stadhuis (Foto: Koos Bommelé)