Marcel Oudendijk en Kees Romijn
Marcel Oudendijk en Kees Romijn

125 jaar Romijn ijzerwaren en gereedschappen

Algemeen

DELFT -  Al 125 jaar is Romijn ijzerwaren en gereedschappen een begrip in Delft. Voor gereedschap en ijzerwaren bent u bij Romijn aan het juiste adres.

De geschiedenis van firma Romijn IJzerwaren & Gereedschappen BV gaat terug tot 1820. Dat jaar begon Johan Leeuwenberg zijn ‘IJzerhandel Leeuwenberg’. Hij had eerst een baan bij ‘Stapelmagazijnen van de Artillerie-inrichtingen te Delft’, waar bleek dat hij koopmansbloed in de aderen had. Zijn handelskwaliteiten zorgden er uiteindelijk voor dat Leeuwenberg als leverancier van ijzerwaren toetrad tot de markt, vanuit een pakhuisje op het Achterom. Na enkele jaren werd het te klein en verhuisde hij naar een groter pand op de Oude Delft.

Familie Romijn
Herman Romijn treedt in 1874 op 25-jarige leeftijd als boekhouder in dienst bij IJzerhandel Leeuwenberg. De latere overname van een Amsterdamse ijzergroothandel door de derde generatie Leeuwenberg leidt ertoe dat Herman Romijn de zaak op 1 januari 1897 van de familie Leeuwenberg overneemt en deze voortzet onder de naam H. Romijn & Co. Hermans 14-jarige zoon Kees Romijn werd compagnon. In 1920 wordt het stokje volledig overgedragen aan Kees die zeer goede zaken doet. In de jaren 30 verhuist de winkel naar de Boterbrug, Kees overlijdt daar op 10 juli 1944. Zijn zoon Jan gaat op 16-jarige leeftijd zijn moeder Cornelia helpen in de zaak. Uiteindelijk verhuist de firma in 1981 naar het huidige, beter bereikbare pand aan de Papsouwselaan 121. Zoons Kees en Peter waren voor die tijd al actief in de zaak en namen de fakkel uiteindelijk over. Uiteindelijk koos Peter toch voor een andere carrière, waardoor op dit moment Kees nog de enige Romijn is binnen het familiebedrijf. Voor de openingstijden kunt u terecht op www.romijn.nl. U kunt ook bellen naar 015-2616323.