Het Touch Team van RC Delft kwam afgelopen weekend voor het eerst uit in een wedstrijd (Foto: Stephan Postma)
Het Touch Team van RC Delft kwam afgelopen weekend voor het eerst uit in een wedstrijd (Foto: Stephan Postma)

Het RC Delft Touch Team speelt eerste wedstrijden ooit

Algemeen

DELFT - Het Rugby Club Delft Touch Team speelde zondag haar eerste wedstrijd ooit. Het team doet dit jaar mee aan de Nederlandse competitie. Op 10 april worden wederom wedstrijden gespeeld, maar dan in Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Touchrugby is afgeleid van Rugby League. Het spel is gecombineerd met tactiek, behendigheid, snelheid met goede communicatie en pass- en vangvaardigheden. Het tackelen is uit deze sport geschrapt en er wordt in plaats daarvan aangetikt, waardoor het minder lichamelijk zwaar is en meer op conditie is gericht. “Dit maakt het voor meer mensen mogelijk om mee te doen”, aldus Azarja Nieman van het Touch Team. “Het is voor alle leeftijden. Wij spelen met 16 - tot 66 - jarigen! Ouderen hebben meer ervaring en jongeren zijn conditioneel sterk en heel rekbaar. Die eigenschappen vullen elkaar mooi aan binnen het team.” Het Delftse team bestaat onder meer uit een aantal rugbyers die ooit zwaar geblesseerd zijn geweest, mensen die op latere leeftijd zijn begonnen waardoor de kans op blessures bij gewoon rugby groot is en mensen die uit andere sporten komen, heel erg op de conditie zitten en geen behoefte hebben aan het fysieke contact binnen de sport. “Maar bijvoorbeeld ook moeders van rugbykinderen die rugby interessant vinden, maar het tackelen te heftig vinden. Rugby Touch is dus echt toegankelijk voor een zeer grote groep mensen.”

RC Delft Touch Team
Het team komt uit als ‘RC Delft’, maar clustert met de Amazones -voorheen Women Wassenaar Warriors en BSN- om genoeg vrouwen te kunnen opstellen. “Rugby Touch is een van de zeldzame collectieve sporten met zowel mannen als vrouwen”, vertelt Azarja. “Van de zes op het veld moet de helft man zijn en de helft vrouw. RC Delft had dames tekort en de Amazones hebben juist geen heren, dus we vullen elkaar mooi aan.”

Wedstrijden
Afgelopen weekend werden door het Touch Team de eerste wedstrijden gespeeld. “Dit was voor ons echt een mijlpaal, omdat we al twee jaar trainen en het nu dan toch eindelijk aandurfden om de strijd aan te gaan.” RC Delft speelde tegen Eindhoven en Amsterdam. “Beide hebben we verloren, met 6-2 en 6-1, maar we hebben in elk geval punten op het bord kunnen zetten! Deze teams zijn meer ervaren en voor ons was het nog zoeken. Toch kijken we er positief op terug. Onze beginnersfoutjes bleven beperkt en we wisten het spel bij elkaar te houden. Maar laten we ook vooral niet vergeten dat het écht gaat om plezier en lekker bezig zijn met elkaar.” Op 10 april speelt het Touch Team in Delft. “Leuk als mensen ons vanaf 9.00 uur komen aanmoedigen!”

Meedoen?
Het Rugby Touch Team van RC Delft traint elke donderdagavond. “Iedereen is welkom om zich bij ons aan te sluiten op een laagdrempelige manier.” Via rcdelft.nl vind je meer informatie over hoe je je in kan schrijven.