Bart Kooiman weet veel te vertellen over zijn producten. (Foto: EvE)
Bart Kooiman weet veel te vertellen over zijn producten. (Foto: EvE)

Yohoho en een fles met rum!

Algemeen

DELFT – Weinig dranken waar zoveel romantische verhalen over te vertellen zijn dan rum. Wie denkt er niet meteen aan Jack Sparrow en de piraten van de Caraïben?

“Er is dan ook een directe link” weet Bart Kooiman van Slijterij De Wijnstok in de Frederik Hendrikstraat. “Rum was oorspronkelijk een bijproduct van de suikerteelt. Van het restproduct: melasse (suikerstroop), werd rum gemaakt. Je vond dat dus vooral in de gebieden waar suikerriet groeit, zoals de Caraïbische eilanden. En inderdaad, rum was bij uitstek een zeemansdrank.” Bart pakt een fles uit zijn aanzienlijke (meer dan vijftig soorten) assortiment rum. “Neem nu deze rum, de El Ron Prohibido. Vertaald ‘de verboden rum’.  In de 17e eeuw zeilden schepen van Spanje naar de Nieuwe Wereld. En de matrozen liepen, letterlijk, op alcohol. Op de heenweg namen ze wijn mee. Op de terugweg was de wijn op en namen ze dus mee wat voorhanden was: rum. Was er bij terugkomst in Spanje wat over, dan werd dat verkocht. En dat viel zo in de smaak dat de brandystokers er een bedreiging in zagen en bij koning Filip V gingen klagen. Die verbood vervolgens de invoer ervan. Daarom dus, de verboden rum.”

Rijp
Dat is nu allemaal lang geleden en vandaag de dag kun je talloze soorten rum kopen, waarover ook veel te vertellen valt. Zo zijn er twee verschillende versies: rum die gemaakt wordt van melasse, zoals de Prohibido, en rum die direct gemaakt wordt van suikerrietsap zoals de Franse Agricole. “Bij die laatste ben je erg afhankelijk van de oogsttijd. Melasserum wordt het hele jaar door gemaakt.” Net als bijvoorbeeld whiskey rijpt ook rum in vaten. “Van oudsher werd gebruikt wat voorhanden was. Zo werd rum in rode wijnvaten opgeslagen om te rijpen, en werden voor whiskey vaak sherryvaten gebruikt.” En dat maakt uit: “In welk vat je de drank laat rijpen heeft direct invloed op de smaak.” Inderdaad: rum wordt ook beter naarmate ze ouder is. “Door de tijd heen wordt de drank voller, zachter en complexer.” Maar daar waar whiskey een voorgeschreven tijd moet rijpen voor het whiskey genoemd mag worden, geldt dat voor rum niet. “Je hebt dus hele jonge rum die bijvoorbeeld heel geschikt is voor bacardi-cola.”

Spirit
Sommige rum mag sinds kort, vanwege nieuwe EU-regels, geen rum meer heten: “Rum met een te hoog suikerpercentage, of rum die op smaak wordt gebracht met kruiden, zoals de bekende Stroh. Dat soort dranken heten nu ‘rum spirits’ of iets dergelijks.” EU-regels, ze halen het romantische snel uit het verhaal. Maar de spirit van rum gaat niet snel verloren!