De Blue Birds zijn klaar voor een nieuw seizoen
De Blue Birds zijn klaar voor een nieuw seizoen

Blue Birds heeft blik op de toekomst

Algemeen

DELFT - Na twee jaar vol onzekerheid hoopt Blue Birds vanaf komende maand dan eindelijk weer een zorgeloze competitie aan te kunnen gaan. Promoveren is daarbij niet zozeer het hoofddoel voor de Delftse teams, maar het terugvinden van het spelplezier en de verbinding met elkaar. Het bestuur van de honk- en softbalvereniging heeft daarbij de blik op de toekomst, want de verhuizing van de huidige locatie aan de Mekelweg naar de Thijsseweg biedt tal van mogelijkheden. 

Door Cheyenne Toetenel

De afgelopen ‘coronajaren’ is vooral naar invulling gezocht daar waar het kon, waarbij de jeugd meer ruimte heeft gekregen dan de senioren. “We hebben ons door deze periode heengeslagen en de vereniging bij elkaar kunnen houden”, vertelt voorzitter Krista van Meijgaarden. “We zijn niet veel leden verloren en hebben zelfs een aantal nieuwe leden mogen verwelkomen.” Toch heeft de vereniging ook te kampen met negatieve gevolgen. “Competities gingen niet door en ouders mochten niet langs de lijn. We hebben gemerkt dat de binding daardoor onder druk kwam te staan. Het is heel moeilijk geweest om opnieuw vrijwilligers te vinden die nodig zijn om de vereniging draaiende te houden, omdat je ouders amper sprak. Gelukkig staat nu het nieuwe seizoen voor de deur en mogen we allemaal weer. En dan niet meer een select groepje jeugdspelers, maar ook de senioren. De hoop is dan ook dat de binding snel weer toeneemt en vrijwilligerstaken worden opgepakt. Vele handen maken licht werk!” 

Nieuw seizoen
Er wordt momenteel volop getraind door de teams en de eerste oefenwedstrijden zijn al gespeeld. “We hopen dat dit seizoen eindelijk weer een regulier seizoen wordt, waar de volledige competitie kan doorgaan zoals gepland.” Van Meijgaarden is blij dat ook de kantine weer de deuren mag openen en publiek langs de lijn kan staan om de teams aan te moedigen. “Dat clubgevoel hebben we de afgelopen jaren echt gemist. Het is fijn dat het verenigingsleven nu weer op gang komt, de teams weer met elkaar over het veld kunnen banjeren en het publiek zorgt voor gezelligheid. Dit alles samen zorgt voor sfeer en maakt je vereniging.” Het hoofddoel voor dit seizoen is volgens Van Meijgaarden het draaien van een volledig seizoen, waarbij iedereen tot zijn of haar recht komt en het spelplezier en de spelmomenten kan vinden. “Daarnaast willen we natuurlijk ook sportief gezien weer een stap zetten, al is promotie niet zozeer ons doel dit seizoen. We zijn nu bezig met een vernieuwing en een doorstroom vanuit de jeugd naar de senioren. Bij de senioren hebben we de afgelopen twee jaar wel wat verloop gehad. Er zat een natuurlijke ‘vergrijzing’ in die we aan hebben zien komen, maar er waren soms ook omstandigheden waardoor teams zijn weggevallen die je niet hebt voorzien. Daarom zijn we ook heel erg bezig om ons technisch beleid goed neer te zetten. Voor de jeugd hebben we dit al heel strak uitgezet. Momenteel zijn we bezig om de stap te maken dat ook de jeugd door gaat groeien in de senioren en daar een plekje in gaat vinden, zodat we de senioren ook in de breedte verder kunnen versterken en de vereniging in evenwicht houden. Op die manier wordt onze seniorenafdeling verder versterkt.”

Verhuizing
Afgelopen jaar heeft Blue Birds verlichting op het honkbalveld gekregen, waardoor de capaciteit is toegenomen. Toch zit de club over de limiet van het aantal teams ten opzichte van het aantal velden dat ze ter beschikking heeft. “Dat is ook de reden dat we gaan verhuizen en wij de eerste schakel zijn in het proces rondom de sportvelden en sportaccommodaties in Delft.” De komende twee á drie seizoenen spelen de Blue Birds nog op de huidige locatie, maar de voorbereidingen voor de verhuizing zijn in volle gang. “Onze nieuwe locatie is echt iets moois om naar uit te kijken. Het worden straks drie velden met licht, waardoor de capaciteit verviervoudigt qua hoeveel teams je tegelijk kan laten trainen en spelen. Dit geeft ontzettend veel ruimte voor ons om onze vereniging nog meer te laten leven en verbinding te creëren tussen de verschillende teams en leeftijden.” De verhuizing geeft meer nieuwe kansen. “We kunnen straks ook nieuwe doelgroepen aantrekken. Er is bijvoorbeeld een Antilliaanse gemeenschap die veel honkbalt en softbalt. Het zou ontzettend leuk zijn als we zo’n doelgroep ook kunnen faciliteren om hun wedstrijden en onderlinge toernooien bij Blue Birds te laten plaatsvinden. Voor iedere doelgroep is er een spelvorm te vinden die aansluit. Hoe mooi als we die doelgroepen allemaal kunnen aantrekken. Door dit soort mogelijkheden te onderzoeken zorgen we er als vereniging voor dat we sterk blijven.”

Het openingsweekend van het nieuwe seizoen is dat van 9 en 10 april. Vanaf dan vind je iedereen weer op de velden, van jong tot oud.