Verticaal de Jan Campertlaan en horizontaal het Adama van Scheltemaplein en de Aart van der Leeuwlaan (Foto: Koos Bommelé)
Verticaal de Jan Campertlaan en horizontaal het Adama van Scheltemaplein en de Aart van der Leeuwlaan (Foto: Koos Bommelé)

Bewoners Shell-flats vrezen voor brand in 480 woningen

Algemeen

DELFT - De VvE-besturen van de vijf voormalige Shell-flats in de wijk Voorhof maken zich ernstig zorgen over de brandveiligheid van de 480 appartementen. Daarom stuurden zij onlangs gezamenlijk een brandbrief naar netbeheerder Stedin met het dringende verzoek om een inspectie. Ondanks een herhaalbrief is Stedin nog niet in actie gekomen.

Door Cheyenne Toetenel

De flats aan de Aart van der Leeuwlaan 16-206, Jan Campertlaan, J.J. Slauerhofflaan, Aart van der Leeuwlaan 960-1150 en het Adama van Scheltemaplein zijn rond de jaren ‘70 in opdracht van Shellpensioenfonds gebouwd. De elektrische bedrading stamt ook nog uit die tijd, toen het energiegebruik veel lager was dan tegenwoordig het geval is. Zeker nu er de laatste jaren sprake is van verjonging in de flats. De nieuwe eigenaren willen verduurzamen met de bijbehorende moderne apparatuur zoals inductiekookplaten en -fornuizen. Dit met oog op de energietransitie. “Hierdoor zal het energiegebruik alleen maar toenemen en is overbelasting een reëel risico”, aldus Geert de Vries namens de VvE-besturen. “De elektrische bedrading in de complexen vóór de meterkast dateert uit 1972 en is niet op deze ontwikkeling afgestemd. Daarnaast is sprake van achterstallig onderhoud, wat de afgelopen twee jaar heeft geleid tot drie ernstige calamiteiten. Twee problemen dus, die samen voor een brandrisico zorgen voor alle bewoners.” 

Van het gas af
De kwestie rond inductiekoken speelt al ruim twee jaar, vertelt De Vries. “In september 2019 stuurde een nieuwe bewoner van complex Aart van der Leeuwlaan 16-206 een bericht naar het VvE-bestuur met daarin de mededeling dat bij de voorbereidingen voor de installatie van het aangeschafte inductiefornuis de elektricien aan de bel trok. De bedrading van het complex is dermate verouderd dat hij veiligheidsrisico’s voorzag bij inductiekoken. Een monteur van Stedin bevestigde dit. Hij zei volgens de bewoner letterlijk: ‘Als hier krachtstroom doorheen gaat, vanuit meerdere appartementen, wordt de pijp roodgloeiend en gaat de boel in de fik.’ De monteur adviseerde de bewoner om alsnog terug te gaan gas.” Het VvE-bestuur ondernam hierop actie. “Een verwarrende mailcorrespondentie met Stedin volgde, waarbij Stedin zonder een inspectie op locatie bleef herhalen dat er geen probleem was en bewoners voor inductiekoken op 3-fasen individueel een verzwaring van de aansluiting naar 3x25A kunnen aanvragen. In september 2021 liep een tweede bewoner van het complex tegen hetzelfde probleem aan. Een monteur van Stedin stelde ter plekke vast dat de elektrische bedrading verouderd is en zich niet zonder brandgevaar leent voor koken op 3-fasen.”

Onderhoud
De zorgen om de brandveiligheid van de complexen zijn verder toegenomen door drie calamiteiten de afgelopen twee jaar. “In de zomer van 2020 ontstond in een appartement in het complex Aart van der Leeuwlaan 960-1150 een beginnende brand door kortsluiting vóór de meter, waarbij Stedin de fout erkende. Vervolgens vond op 29 juli 2021 een grote stroomstoring plaats in een aantal appartementen van complex Aart van der Leeuwlaan 16-206. Door een losgeschoten nuldraad in het zwarte HOLEC-kastje in de meterkast stond 380V in plaats van 220V op de bedrading. Veel materiële schade was het gevolg, waarna Stedin wederom de fout erkende. Op 30 december 2021 was er ’s avonds opnieuw een stroomstoring in complex Aart van der Leeuwlaan 16-206. Een monteur van Stedin verhielp het probleem. Tot zijn verbazing stelde hij vast dat het een zekering van 25A in plaats van 35A betrof, wat echt nog uit de oude tijd is. Achterstallig onderhoud bleek dus telkens de oorzaak.”

Dringend verzoek
Gezien de identieke elektrische infrastructuur van de vijf flats, gelden de zorgen ook voor de besturen van de drie flats waar nog geen incidenten hebben plaatsgevonden. Daarom is besloten gezamenlijk actie te ondernemen. Begin vorige maand is een aangetekende brief gestuurd naar Stedin, met de dringende oproep om op zo kort mogelijke termijn de elektra vóór de meter te inspecteren. “De brief leverde een zeer onbevredigend antwoord van Stedin op, waarbij niet wordt ingegaan op de gemelde calamiteiten en opnieuw, net als in 2019, wordt aangegeven dat een individuele verzwaring van de aansluiting kan worden aangevraagd. Stedin gaat hierbij volledig voorbij aan het feit dat twee van haar eigen monteurs al los van elkaar hebben vastgesteld dat de elektrische installatie verzwaring niet aankan. Stedin negeert bovendien opnieuw dat niet sprake is van individueel, maar van een collectief probleem. Overbelasting door één bewoner raakt automatisch de anderen doordat de verouderde elektrische installatie de appartementen qua stroomkabels aan elkaar verbindt.” De VVE-besturen hebben hierop een tweede brief verzonden. “De reactie van Stedin was weer even teleurstellend als frustrerend. Een monteur langs sturen voor een reguliere controle is niet mogelijk.” De VvE-besturen vinden dit onbegrijpelijk. “Als netwerkbeheerder is Stedin wettelijk verantwoordelijk voor een veilige energievoorziening tot aan de meter. Bij schade, helemaal als sprake is van nalatigheid, is zij ook financieel aansprakelijk. Tot nu toe is er gelukkig alleen materiële schade geweest, maar wij moeten er niet aan denken dat er in één van de flats brand uitbreekt. Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Het is daarom onverantwoord dat Stedin ons simpele verzoek om een inspectie negeert en niet eens inhoudelijk reageert op onze alarmsignalen. Blijkbaar moeten er eerst doden vallen voordat Stedin in actie komt.”

Stedin
Bij navraag vertelt een woordvoerder van Stedin ons hetzelfde als reeds in de brieven aan de VvE’s is gezegd. “Wat betreft de conditie van de elektriciteitskabels, bedrading uit de jaren ’70 is niet schrikbarend oud. Kabels liggen vaak veel langer onder de grond. De ‘leeftijd’ van deze elektriciteitskabels is dus geen reden voor ongerustheid. Er is binnen onze organisatie uitvoerig navraag gedaan en er zijn geen signalen dat de elektriciteitskabels van de Shell-flats in de wijk Voorhof in Delft een risico vormen; er zijn geen onveilige situaties geconstateerd. Als bewoners, ondanks bovengenoemde, denken dat hun stroomaansluiting onveilig is – dat deze direct een (brand)gevaar oplevert voor hun veiligheid – kunnen zij contact opnemen met de landelijke storingsdienst. Er komt dan zo spoedig mogelijk een monteur ter plekke om de situatie te beoordelen. Dit kan alleen op individuele basis gedaan worden en niet voor alle 480 woningen van alle vijf de flats.” De woordvoerder wijst ook op dingen die klanten zelf kunnen doen. “Wij adviseren al onze klanten om een digitale meter aan te schaffen. Daarmee kunnen wij storingen sneller en goedkoper opsporen en verhelpen. Dit bevordert ook de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet.” De wens van bewoners om te verduurzamen staat volgens Stedin los van de conditie van de huidige elektriciteitskabels in betreffende flats. “Het kan zijn dan dat de aansluiting hiervoor verzwaard moet worden. Of verzwaring nodig is kan alleen op individuele basis bepaald en aangevraagd worden en niet voor alle bewoners van alle vijf de flats tegelijk.” De VvE-besturen reageren afkeurend: “Wat Stedin maar niet inziet is dat het niet gaat om kabels in de grond en individuele aansluitingen, maar om de kabels in de algemene ruimtes van de flat. We hebben dat Stedin meer dan eens uitgelegd. Individuele controle, zoals Stedin suggereert, is niet aan de orde. Het gaat om de gemeenschappelijke kabels die van onder naar boven door de flat lopen.”