Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Slotwoord

Algemeen

DELFT - Komende week gaan we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente. Inwoners van Delft kiezen elke vier jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe gemeenteraad. Delft telt 39 raadsleden. De raadsleden doen hun werk namens de kiezers. Om u een goed beeld te geven van de Delftse politieke partijen en hun standpunten, komen wij in Delft op Zondag tot aan de verkiezingen met vragen en stellingen. Dit laatste weekend voor de verkiezingen geen stelling, maar vrije ruimte voor een slotwoord. 

ChristenUnie Delft
“’Vossen hebben holen, vogels hebben nesten, waar legt de mens zijn hoofd te ruste.’ Het verkiezingsprogramma van ChristenUnie Delft heeft een sociale insteek. Het is gebaseerd op een totaalvisie op de mens in relatie tot zichzelf, elkaar, in relatie tot de schepping en zijn schepper. De mens en de schepping is uitgangspunt van ons denken en doen. We stellen ons steeds de vraag of we elke inwoner en vertegenwoordigers van elke organisatie van Delft in de ogen kunnen kijken. Dat kunnen we met het programma voor alle Delftenaren ‘Recht doen aan elke inwoner’. Dit programma is gericht op verzoening van alle inwoners van Delft, overbruggen van verschillen, samen feest vieren in Delft, erkennen dat de ander er is en ieder een thuis heeft. We scheppen ruimte voor diversiteit aan groepen en tradities die ieder hun eigen kracht inbrengen, rijk, arm, oud, jong, vluchteling, migrant, studerend, werkend, gezond, ziek, beperkt of juist niet, zwart, wit, man, vrouw, LHBTIQ+, religieus of niet. Dit is onze intentie voor het besturen van Delft.”

PvdA Delft
“Delft is een fantastische stad om in te wonen, werken, een terrasje te pakken; kortom te leven. Een mooie stad met grachten, erfgoed, kennis, kansen, maar ook zorgen. Zorgen om betaalbaar wonen, om goed stedelijk groen, over Oekraïne, en of iedereen wel mee kan. Als kandidaten voor de PvdA staan we ervoor dat we met zijn allen fijn wonen in onze stad, dat we omkijken naar elkaar, niet wegkijken als hulp nodig is. In een ideaal Delft woont iedereen betaalbaar en energiezuinig. Als het een keertje tegenzit, zorgen we voor een vangnet. We doen dat in een wijkgerichte aanpak, dichtbij de mensen. Zodat men daarna weer snel kan genieten van die fijne stad. Onze wethouder wonen, Karin Schrederhof, werkt hier keihard aan, maar dat kan ze niet alleen. Niet zonder beter beleid uit “Den Haag” en niet zonder u. In Delft wonen en werken we samen, maar kiezen ook samen het stadsbestuur. De PvdA rekent op uw stem! Eelco, David, Simon, Kelly, Hayri, Mick, JanGeert, Malou, Leon en Karin.”

VVD Delft
“Kies voor oplossingen die werken voor Delftenaren. De VVD, de Volkspartij Voor Delft, bruist. Wij zijn inclusief en bij ons is iedereen welkom. Bij ons kun je je veilig voelen en jezelf zijn. Wij zijn er voor alle Delftenaren die wat willen maken van hun leven ongeacht wie of wat je bent of waar je vandaan komt. Ook zijn we er voor Delftenaren die dat minder goed op eigen kracht kunnen. De VVD heeft een visie op de grote uitdagingen waar onze stad zich voor gesteld ziet. Maar belangrijker nog: wij staan voor realiteitszin en oplossingen die werken. Dat hebben wij de afgelopen jaren laten zien en dat blijven we doen. Veel partijen zijn voor alles bepalen, verbieden en verplichten. Van de VVD mag juist heel veel wel, omdat wij geloven in de kracht van mensen en die kracht willen wij maximaal benutten. De komende jaren werken wij aan: Meer Delftenaren uit de schulden door lagere woonlasten en passende banen voor denkers en doeners; Veilige en leefbare wijken door betaalbare woningen, goede verlichting en meer blauw op straat; Het op een slimme en betaalbare manier energieneutraal maken van Delft; Ruimte voor parkeren voor Delftenaren die afhankelijk zijn van hun auto; Duurzame en eenvoudigere afvalinzameling voor Delftenaren door nascheiding. Kies voor realistische politiek! Doe mee en stem VVD!”

CDA Delft
“Het Delftse CDA staat voor een open, eerlijke en betrokken bestuurscultuur. Inwoners en ondernemers moeten tijdig kunnen meepraten over ingrijpende plannen in hun buurt, op een moment dat er ook nog ruimte is voor alternatieven of wijzigingen in de plannen. Participatie moet dus verder gaan dan (alleen op het laatste moment) de bewoners informeren wat er gaat gebeuren. In een dichtbevolkte stad moeten er soms besluiten genomen worden waar sommige mensen het wel en anderen het niet mee eens zijn. De gemeenteraad neemt, als vertegenwoordiger van alle inwoners, het definitieve besluit en legt hier ook verantwoording over af. Ideeën en initiatieven vanuit partijen die in de oppositie zitten moeten door de coalitiepartijen serieus worden beoordeeld en niet worden weggestemd coalitie omdat “alles al geregeld is”. De gemeente moet voor iedereen toegankelijk zijn. Meer naast haar eigen inwoners en ondernemers staan door mensen die zich melden bij de gemeente niet van kastje naar de muur te sturen, maar actief te helpen. Niet alleen digitaal maar ook in het Stadskantoor met passende openingstijdens bij loketten. De menselijke maat staat voorop!”

Onafhankelijk Delft
“Onafhankelijk Delft lijst 4, bestaat sinds 2006 met hart voor de inwoners van de stad. Wij zetten in op sneller bouwen van woningen die recht doen aan de vraag. Tegengaan van overlast vinden wij belangrijk en ook aandacht voor de enorme toestroom en huisvesting van studenten. Delft graag weer als sportieve stad. Een overdekbaar buitenzwembad is de wens van vele Delftenaren. Wij hebben vernomen dat er een referendum hiervoor in de maak is. De skatebaan moet op orde. Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel. Onafhankelijk Delft wil het parkeerbeleid opnieuw op de agenda. Bezoek wordt onbetaalbaar! Wij houden van vergroenen, goed onderhoud en voor efficiënt bladblazen. Wij willen een leefbare stad, wat ook ten goede komt aan de veiligheid. Gezellige festiviteiten zoals Delftdag terug en een nachtleven voor “onze” jongeren. Delft een stad waar senioren tot hun recht komen. Eenzaamheid in onze stad is groot onder jong en oud. Hier kunnen wij een gemeenschappelijke taak in hebben, door vrijwilliger te worden in de wijkcentra. Wij willen een stad die voor iedereen toegankelijk is, en waar het goed wonen, werken, ondernemen en recreëren is. Onafhankelijk Delft is een partij die naar u luistert en voor u opkomt, zoals wij al jaren doen. Onze vroege inzet om de kinderboerderij Tanthof, de waterspeeltuin en de kindertuinen op die plaats te laten waar zij nu zijn en de ongekende, enorme inzet door bewoners van het Tanthof, laat zien dat wij samen sterk zijn! Stem lijst 4, Onafhankelijk Delft en help mee jouw stad er weer bovenop te helpen.”

Delft BIJ1
“Het geluid van BIJ1 is broodnodig in de Delftse raad. Wij zullen onze zetel(s) gebruiken om een luidspreker te zijn voor mensen die systematisch worden benadeeld of uitgesloten. Voor mensen wiens bestaanszekerheid wordt bedreigd en voor mensen die vechten voor rechtvaardigheid. Wij willen een samenleving zien waarin niet economische groei en winst maken, maar de belangen van mensen, dieren en de planeet voorop staat. Als partij met activistische roots vinden we het belangrijk om bottom-up te werken. Dat houdt in dat we luisteren naar de mensen die het hardst door beleid worden getroffen en dat zij zeggenschap hebben. Niet langer laten we toe dat er over maar niet mét mensen wordt gesproken over zaken die hen aangaan en vaak grote impact hebben op hun leven. Wij zullen de linkse waakhond in de raad zijn die de macht controleert en opbouwende kritiek levert. Wij zullen nooit twijfelen om pijnlijke onderwerpen zoals racisme en discriminatie bespreekbaar te maken, ook als dit als ongemakkelijk of ongezellig wordt ervaren. Wij willen problemen in de maatschappij namelijk bij de wortels aangrijpen. Dat is wat we bedoelen met radicale verandering.”

STIP
“Grote stappen op duurzaamheid, een eerlijke en betaalbare woningmarkt en een bruisende stad waar veel te doen is voor jong en oud. Dat gaat STIP de komende jaren regelen. STIP is lokaal, innovatief en jong. We kijken naar de beste oplossing voor Delft en durven grote stappen te zetten waar dat nodig is. Gerund door jonge mensen, gefocust op heel Delft. Afgelopen jaren hebben we gezorgd voor meer geld voor de energietransitie, het bijbouwen van student- en starterswoningen, meer fietsparkeerplekken, een evenementenagenda, meer digitale veiligheid  én meer ruimte voor ondernemers tijdens corona. Komende jaren blijven we hard werken om Delft beter te maken. We gaan woningen bouwen waar de nood het hoogst is, zorgen dat we samen met alle Delftenaren echte stappen gaan zetten in de energietransitie voor iedereen en gebruiken de technische innovaties van de TU Delft, zodat elke Delftenaar daar profijt van heeft. Kies voor slim, levendig en duurzaam. Stem STIP!”

SP Delft
“We zijn met z’n allen terecht trots op onze prachtige stad. Maar we zien Delft veranderen. We hebben het plezier waarmee mensen in de woonwijken wonen de laatste jaren achteruit zien hollen. De SP strijdt daarom dagelijks samen met mensen voor goede betaalbare huurwoningen en voorzieningen terug in de buurt. Want één voor één verdwenen voorzieningen uit de wijken: buurthuizen, bibliotheek, winkels, bejaardenhuizen en bussen. Ondertussen werden de huizen zo goed als onbetaalbaar. Sociale huurwoningen werden gesloopt of verkocht; de huurwoningen die er nog zijn worden soms slecht onderhouden. Tocht, schimmel en hoge stookkosten zijn schering en inslag. Dat is geen natuurverschijnsel. Het komt door een politiek die er voor kiest om het grote geld steeds meer ruimte te geven: dure woningen te bouwen en geld uit te geven in de binnenstad. Gelukkig laat niet iedereen dat gebeuren. De SP is met hen in actie gekomen voor hun buurt. In actie voor speeltuinen, lokale scholen, isolatie en onderhoud hebben steeds meer bewoners hun stem laten horen. En met succes. Nu is het moment voor echte verandering. We willen een ander woonbeleid waar de gemeente veel meer grip heeft. Met 5000 sociale huurwoningen erbij door een gemeentelijk woningbedrijf en een investeringsfonds voor buurtvoorzieningen. Strijd mee, stem SP!”

GroenLinks Delft
“GroenLinks wenst iedere inwoner van Delft een fijn huis toe. Een huis dat goed is geïsoleerd en waar het comfortabel wonen is. Een fijne leefomgeving met veel groen en ruimte om in te spelen en te bewegen. Wij willen een stad zijn en blijven waar je, als je in armoede terecht komt, opgevangen wordt en dat steuntje in de rug krijgt om weer op eigen benen verder te kunnen gaan. We blijven ons daarom de komende tijd inzetten op het bouwen van betaalbare woningen voor iedereen. We zetten de aanleg van het warmtenet door, zodat we vele huizen in Delft duurzaam kunnen verwarmen. We werken samen met u en uw buurtgenoten aan een groenere buurt. We gaan het programma EMMA (Eerder Melden Minder Achterstand) verbreden en structureel financieren, waardoor we voorkomen dat mensen in armoede raken. Daarnaast blijven we ons inzetten voor een menselijke benadering bij de uitvoering van al het gemeentelijk beleid. Wilt u ook een socialer én groener Delft voor iedereen? Stem 16 maart GroenLinks.”

Volt Delft
“In heel Europa hebben we dezelfde problemen: woningnood, stijgende energieprijzen en een steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. Volt haalt de beste ideeën uit Europa naar Delft. Wij willen betaalbaar wonen zoals in Wenen, een wethouder Digitale Zaken zoals in Frankfurt en gratis schoollunches zoals in Zweden en Finland. Volt brengt een nieuwe generatie in de politiek. Een generatie die gelooft in de kracht van samenwerken. We zijn radicaal positief en doelgericht wanneer nodig. Wij willen een samenleving van gelijke kansen en gedeeld geluk. Wij willen dat jij gezien, gehoord en meegenomen wordt bij keuzes die jouw leven beïnvloeden. Voor Delft heeft Volt concrete ideeën over hoe inspraak op een betere manier kan worden georganiseerd (burgerberaad), hoe we sneller energieneutraal kunnen worden en hoe we door middel van preventie kunnen investeren in bestaanszekerheid. Sociale voorzieningen, die blijken van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Als jij wil bijdragen aan een democratische toekomst, begin dan met stemmen op 14, 15 of 16 maart! Zorg dat de opkomst voor de gemeenteraad hoger wordt dan ooit tevoren, en laat je stem horen!”

D66 Delft
“Op 14, 15 en 16 kunt u uw stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Als Delftenaar en raadslid heb ik gezien hoe we met minder geld meer voor elkaar moeten krijgen. Steeds meer landelijke overheidstaken worden bij gemeenten neergelegd. Dat maakt dat de politiek die mensen het meest zien en voelen lokaal is. Met u wil ik graag het gesprek aangaan over uw straat, wijk en stad. Dit geldt ook voor de energietransitie in Delft. Uw stem bepaalt de verdeling van het gemeenschapsgeld en de financiële lasten voor onze inwoners. Uw stem bepaalt of wij gaan werken aan goed geïsoleerde woningen met een lage energierekening, of niet. En uw stem bepaalt of wij werk gaan maken van de klimaatcrisis, of niet. Delft is geliefd bij haar inwoners, en bij mensen ver erbuiten. De komende jaren willen we ruimte maken voor duizenden nieuwe woningen en werkplekken. Dat vraagt om een lange termijnvisie op onze stad. Meer dan ooit heeft onze stad behoefte aan een stadsbestuur die naast Delftenaren staat. Die van nu en van de toekomst. Sivan Maruf, lijsttrekker D66 Delft.”

Hart voor Delft
“Hart voor Delft heeft, tijdens de verkiezingscampagne, veel partijen gehoord die beloftes doen die haaks staan op het beleid dat ze de afgelopen 4 jaar, of zelfs 8 jaar hebben gevoerd. Nu opeens, op de vooravond van de opening van de stemlokalen beloven ze u, de Delftenaar, alles wat u maar wilt horen, van een buitenzwembad tot uitbreiding van buurt- en wijkcentra. Wat ze niet zeggen is dat deze partijen, met name die nu het stadsbestuur vormen, direct na de verkiezingen deze beloftes gelijk weer intrekken, met de mededeling dat er echt geen geld voor is, dat Delft een arme gemeente is en ‘scherpe keuzes’ moet maken. Wat eigenlijk betekent dat, als ditzelfde stadsbestuur zou terugkeren, er direct weer volop geld wordt gestoken in allerlei projecten waar u als inwoner nou niet echt profijt van hebt.
Trap niet in die wildwest verhalen, u wordt door deze partijen gebruikt als stemvee en al die loze beloftes komen echt niet uit. Hart voor Delft is dé stadspartij die u geen loze beloftes doet en u altijd zal vertellen wat wel en niet kan. Wij wensen u veel kiezerswijsheid. Gelukkig is de gemeente Hart voor Delft goed gezind, want zij hebben voor elke stemlocatie een bord staan waarop staat: STEM LOKAAL. Wel graag op lijst 10 alstublieft!”