Leo Quack was afgelopen donderdag bij de officiële opening van Heynen Delfts Blauw in het pand van Bakkerij Van Maanen aan de Wijnhaven en raadt iedereen aan er een kijkje te nemen. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack was afgelopen donderdag bij de officiële opening van Heynen Delfts Blauw in het pand van Bakkerij Van Maanen aan de Wijnhaven en raadt iedereen aan er een kijkje te nemen. (foto: Koos Bommelé)

Bij nacht en ontij met Leo Quack

Algemeen

Ook in de afgelopen maand bleek maar weer dat de woorden die ik begin dit jaar sprak, dat 2022 niet minder kón worden dan 2021, werden ingehaald door de werkelijkheid. En waarom? Omdat er in Rusland een type Hitler rondloopt die zijn invloed wil vergroten en de Oekraïners het leven zuur wil maken. Het erge is dat hij zulke vreemde kronkels in zijn hoofd heeft, dat hij nog smoesjes weet te bedenken om dit te rechtvaardigen ook. Ik zag dat zijn beeld bij Madame Tussauds ontmanteld was en zijn hoofd in een kist verdween. Dit was later terug te zien bij de uitdrukkingsloze vertrouwelingen die naast hem zaten tijdens zijn toespraken. Het erge is dat niemand hem tot de orde roept, omdat iedereen bang is voor die rode knop van hem; en hij is onberekenbaar genoeg om die in te drukken.

Carnaval
Aan de andere kant was het door de versoepelingen weer mogelijk om carnaval te vieren en je merkte aan alles dat iedereen hier meer dan ooit aan toe was. Als je ze de afgelopen jaren had verteld dat ze met een dweilorkest ‘s middags in polonaise over de Markt zouden lopen, zouden ze je voor gek hebben verklaard. Maar nu deden ze het toch. Het weekend was goed verzorgd, maar toch voelde je de situatie in de Oekraïne ook wel een beetje in de lucht hangen.
De de hoffotograaf en ik zijn bij het optreden van RockBoulevard met pioniers uit de Nederpop geweest. Daarnaast beginnen in Hotel Delft Centre de driewekelijkse miniconcerten op zondag weer. Ook kun je er vanaf afgelopen woensdag een in de drie weken terecht voor een Open Podium. De eerste editie was een groot succes, waarbij verschillende bekende namen aan het jammen waren. De muzikanten waren heel blij om weer op de planken te staan. Wat ook leuk was, is de band die Charles van Harling had geregeld bij het Studentenhotel naast het station. Het was goede muziek in een fijne ambiance: een prachtige lobby en een sfeervol hotel.

Personeelstekort
Over horeca gesproken: het is wel jammer dat de ondernemers zo moeilijk aan personeel kunnen komen: nu mogen ze open en zijn verschillende cafés gesloten, doordat er vanwege coronabesmettingen niet voldoende personeel beschikbaar is.
Wat ook mooi was, is dat Delft afgelopen zondag stil stond bij de situatie in de Oekraïne. Het was een mooie dag, waarvoor mijn dagcollega haar wintersportvakantie zelfs eerder had beëindigd om er te kunnen speechen. Dat deed ze trouwens dinsdagavond op de Internationale Vrouwendag in het Prinsenhof, waarbij de aftrap voor de activiteiten rondom deze dag was, ook goed. De burgemeester had het druk, want op donderdag opende zij de dependance van Heynen Delfts Blauw in het pand van bakker Van Maanen. Het is zeker de moeite waard om daar eens langs te gaan.
Ten slotte is ook de strijd om uw stem weer begonnen en was afgelopen donderdag het ondernemersdebat en op zaterdagavond het cultuurdebat. Op donderdagavond viel het debat me wat tegen, omdat er meer algemene dan ondernemersthema’s werden besproken. Zoals altijd ben ik benieuwd wat er allemaal terechtkomt van de mooie beloftes, want voor zover ik weet staat er nog steeds geen geldboom op de Markt.