Ronald Roepman: "Gaat om tiendes"
Ronald Roepman: "Gaat om tiendes"

Oorlog en concurrentie remmen hypotheekrente stijging

Algemeen

Door Rianne Dekker

DELFT- De opmars van de hypotheekrente stijging wordt getraineerd door de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in het Oost Europese land zorgt voor een flink lagere rente op de kapitaalmarkt. Dat vertaalt zich in een minder snel oplopende hypotheekrente, zo meldt de Van Bruggen Adviesgroep. 

Toch weer profiteren
De adviesorganisatie verwacht echter niet dat hypotheken binnenkort goedkoper worden, doordat geldverstrekkers waarschijnlijk gaan afwachten hoe de marktrente zich verder ontwikkelt. Dit geeft hen ook de tijd om de enorme toestroom van hypotheek aanvragen te verwerken, zo geeft Van Bruggen aan.

Naast de oorlog in Oekraïne hout ook de stevige concurrentie tussen geldverstrekkers de stijgende hypotheekrente in toom. Woningkopers zullen dan ook dit jaar weer kunnen profiteren van de lage rente. 

Boven de 2%
Tot de stagnatie zat de hypotheekrente gestaag in de lift. Door de stijgende marktrentes bereikten de tarieven voor de gewilde hypotheken voor tien of twintig jaar vast in februari het hoogste punt sinds augustus 2019. De rente voor de populairste hypotheek twintig jaar vast bedroeg gemiddeld 1,84% en later deze maand kwam dit zelfs boven de 2%, voor het eerst sinds september 2019.

Record aantal 
verhogingen
De afgelopen maand verhoogden geldverstrekkers de hypotheekrente in totaal 151 keer. Een recordaantal volgens adviesorganisatie De Hypotheekshop. In januari werd al het respectabele aantal van 103 verhogingen geregistreerd. Normaal gesproken vinden er zeventig tot tachtig hypotheekrente verhogingen en verlagingen per maand plaats. Een en ander heeft nog niet veel gevolgen voor de woningmarkt. De rente stijgt weliswaar, maar er kan ook meer hypotheekrente worden afgetrokken. Het effect blijft dus beperkt.

Roepman: 
“lastenstijging”
Ronald Roepman vindt de aandacht voor de stijgende hypotheekrente terecht, al gaat het wel om tiendes. “Kortom: de maandlasten van lenen stijgen zonder meer”, aldus de makelaar. “Voor de starters wordt het helaas nog moeilijker om te kunnen kopen. Los van het feit dat zij dit merkten in hun portemonnee, beperkt het ook het maximale bedrag dat zij weg kunnen lenen”,

Scheve verhouding blijft
Roepman ziet wel nog steeds dat er voor nieuwe woningen op de markt vrij snel een koper wordt gevonden. De verhouding tussen kopers en de woningen die daarvoor op de markt verschijnen is helaas nog steeds scheef, zo zegt de makelaar. “Oftewel: er worden nog steeds te weinig woningen aangeboden op de markt. De kopers doelgroep is veelal de doorstromer, degene die de jubelton heeft ontvangen of veel gespaard heeft. Conclusie: lasten stijgen door de hogere rente. Het vlakt op dit moment nog niet de prijzen af en de woningen die te koop komen zijn door de schaarste nog steeds snel verkocht. En voor veel geld....”

Contact
Roepman Makelaardij
Molslaan 43
2611 RJ Delft
015-2134134
www.roepman.nl