Chris van Beekum is zeker drie keer in de week bij Concordia te vinden. (foto: Roel van Dorsten)
Chris van Beekum is zeker drie keer in de week bij Concordia te vinden. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Chris van Beekum?

Algemeen

DELFT - Chris van Beekum (33) speelde eerder voor Vitesse, DHC en Den Hoorn, maar is nu thuis bij Concordia.

- Hoe gaat het met je?
“Het gaat op zich goed, al heb ik een hectische periode achter de rug door ziekte van mijn opa en moeder. Ze zijn beiden herstellende, dat geeft rust. Het gaat ook goed met mijn zoon Elias, hij zit op voetjebal in Rijswijk. Ik werk full time als onderwijzer van groep 5 op een school in Leidschenveen. Tijdens corona gewoon volle bak doorgewerkt, ik vind onderwijs geven een mooi beroep.”

Van Beekum zette als 5-jarige zijn eerste stappen op een  voetbalveld bij Vitesse Delft: “Bij Vitesse heb ik tot en met de D-jeugd in alle selectie-elftallen gespeeld. Ik ben door trainer Marco Sloos benaderd om bij DHC te komen spelen. Bij DHC tot en met eerste jaars A gespeeld, in een heel leuk team met onder andere Danny van der Ree en Tidde Tromp. Ik kon niet opschieten met de trainer van de A, waardoor ik ervoor heb gekozen om naar sv Den Hoorn te gaan. In het eerste jaar kampioen geworden met de A1, maar ook met het tweede elftal. En mijn debuut gemaakt in het eerste elftal. Uiteindelijk bij elkaar zo’n 5 jaar bij Den Hoorn gespeeld. De voornaamste reden van mijn vertrek was dat het leeftijdsverschil best groot was. Ik was begin 20, terwijl de meeste mannen al tegen de 30 zaten. Andere ideeën en interesses.”

- Het werd Concordia?
“Ja, al kreeg ik daar ook te maken met een oudere generatie. Maar de balans tussen oud en jong was beter. Met ervaren mannen als Vincent Krul, Martijn Poot, Wouter Lander, Willem Groenewegen en met gasten van mijn eigen leeftijd zoals van Jochem van der Brugge en Robin van Rijn was het een goede mix. Met het eerste, tweede en derde elftal promoties meegemaakt, dat was heel leuk.”
“Concordia heeft er ook voor gezorgd dat ik mij als trainer kan ontwikkelen, ik heb inmiddels mijn TC-2. Ik ben bij assistent geweest onder Wesley Zandstra bij Onder-19 en daarna hoofdtrainer bij de D- en B-jeugd. Op dit moment ben ik trainer van het tweede elftal. Ik heb op termijn de ambitie om hoofdtrainer te worden, ben ook wel eens benaderd. Maar Concordia is mijn club, ik denk dat wij nog een hoop te winnen hebben, zeker als wij volgend jaar op zaterdag gaan spelen.”

- Wat verwacht je van zaterdag?
“We staan nu met het tweede elftal ongeslagen bovenaan in de Reserve Eerste Klasse. De KNVB heeft besloten om alle eerste elftallen ‘horizontaal’ over te zetten naar de klasse waarin zij nu spelen, maar wij zijn nog in het ongewisse. Ik vind het leuk om het voetbal nu als trainer op een andere manier te ervaren. Die ervaring neem ik ook mee naar mijn werk.”

- Wat voor speler was je?
“Een echte nummer 6, iemand die het niet prettig vond om veel te lopen. Een wedstrijd duurt 90 minuten, dan moet je slim met je krachten omgaan. Een goede techniek en een behoorlijke trap in beide voeten. Kon ook goed koppen, ondanks dat ik niet de grootste ben. Ik denk niet dat ik alles eruit heb gehaald wat er in zat. Bij DHC gespeeld in de hoogste divisies en zelfs stage gelopen bij Excelsior. Maar op een gegeven moment zijn andere zaken ook interessant.”

- Is daarmee alles gezegd?
“Ik sprak zojuist over mijn moeder en opa. Samen met mijn helaas overleden oma zijn zij mijn grootste supporters. Mijn opa is inmiddels 88 jaar, komt nu nog steeds naar mijn wedstrijden kijken en is nog als vrijwilliger aan de club verbonden. Dat zorgt er voor dat ik mij heel erg thuis voel bij Concordia.” (RvD)