Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: Vraag van de Week

Algemeen

DELFT - Op 16 maart 2022 gaan we weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de gemeente. Inwoners van Delft kiezen elke vier jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe gemeenteraad. Delft telt 39 raadsleden. De raadsleden doen hun werk namens de kiezers. Om u een goed beeld te geven van de Delftse politieke partijen en hun standpunten, komen wij in Delft op Zondag tot aan de verkiezingen met vragen en stellingen. De vraag van deze week luidt als volgt:

Hoe kijkt uw partij naar invoering van een ‘opkoopbescherming’ in Delft?

Hart voor Delft
“Hart voor Delft is blij dat per 1 januari 2022 de opkoopbescherming is ingegaan. Dit geldt helaas alleen in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen. Beleggen in buurten waar geen schaarste is gaat dus gewoon door. Er dient goed opgelet te worden dat het probleem zich niet naar die andere wijken verplaatst en dat daar dan de woningen opgekocht worden. Ook zijn er uitzonderingsregels, waaronder verhuur aan familie. Dit is eigenlijk onaanvaardbaar, want het blijft mogelijk voor zoon- of dochterlief een goedkope woning te kopen en er meer studenten in te laten wonen. De woningmarkt is oververhit en zolang de TU niet voldoende grond beschikbaar stelt om woningen te bouwen voor studenten is geen woning veilig in Delft. Opkoopbescherming alleen is dus niet genoeg, de overheid zal landelijke maatregelen moeten instellen over de huurprijzen in de vrije sector. Dit zal ook beleggers ontmoedigen aangezien er dan geen woekerprijzen gevraagd kunnen worden en het opkopen van Delftse woningen wordt dan vanzelf onaantrekkelijk. Hart voor Delft zal zich blijven inzetten voor zelfbewoningsplicht, meer woningen voor Delftenaren, voorrang op de woningmarkt voor Delftenaren, meer goedkope en middeldure woningen bouwen, renovatie en achterstallig onderhoud aanpakken en de TU verantwoordelijk maken voor woningen voor studenten.”

VVD Delft
“De Nederlandse woningmarkt staat onder druk en ook in Delft zijn er te weinig (gezins)woningen. Het is daardoor voor veel Delftenaren moeilijk om een passende en betaalbare woning te vinden. Daar wil de VVD verandering in brengen. Allereerst moeten er middeldure huur- en koopwoningen bijgebouwd worden zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen. Het bouwen van huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen is onze prioriteit. Daarnaast hebben we tijdelijk het ‘verkameren’ gereguleerd. Zo worden gezinswoningen niet meer omgezet in studentenwoningen en blijft er in Delft meer plek voor gezinnen. Voor studenten moeten extra (onzelfstandige) studentenwoningen bijgebouwd worden, met name op de TU Campus. Tot slot is de VVD voorstander van een zelfbewoningsplicht (opkoopbescherming). Wij willen woningzoekenden meer kans geven op het vinden van een betaalbare koopwoning. Woningen moeten dus niet allemaal opgekocht worden door pandjesbazen. We voeren daarom een zelfbewoningsplicht in voor alle nieuwbouwhuizen. Met deze tijdelijke maatregel geven we de mogelijkheid aan starters en gezinnen om sneller een eigen huis te kopen. Hiermee maken wij de stad diverser, leefbaarder en socialer.”

D66 Delft
“D66 wil de balans tussen woningen in het sociale, huur- en koopsegment verbeteren om als stad aantrekkelijk te blijven. Daarom wil D66 opkoopbescherming inzetten om de druk op de woningmarkt te verlichten, en de leefbaarheid in wijken verbeteren. Ook pas-afgestudeerden, ouderen die hun eengezinswoning verkopen en mensen die voor hun werk naar Delft komen, moeten een betaalbare woning kunnen vinden die bij hen past. Om woningzoekenden, waaronder starters en middeninkomens, op de woningmarkt meer kans te geven op een betaalbare koopwoning, kan een gemeente ervoor kiezen een opkoopbescherming in te voeren. Het is een middel waarmee voorkomen wordt dat starters en mensen met een middeninkomen achter het net vissen doordat beleggers voor hen toegankelijke woningen in de bestaande bouw opkopen. De opkoopbescherming bestaat uit een verbod op verhuur van nieuw aangekochte goedkope en middeldure koopwoningen, opgenomen in de gemeentelijke huisvestingsverordening. De opkoopbescherming wil D66 ook inzetten voor het behoud van de leefbaarheid van Delftse wijken, ongeacht of er schaarste is. D66 vindt dat wij zorgvuldig moeten omgaan met opkoopbescherming. Er moeten ook uitzonderingen op de regel mogelijk blijven, zoals: verhuur aan familie; woningen die onderdeel zijn van winkel-, kantoor- of bedrijfspand en tijdelijke verhuur.”

ChristenUnie Delft
“Een woning is om in te wonen, dat is het uitgangspunt van de ChristenUnie. Een woning is in de eerste plaats geen belegging en een woonplicht is een effectief middel om meer huizen beschikbaar te houden op de woningmarkt. Gezien de krapte op de (koop)woningmarkt zijn we daarom voor de invoering van een opkoopbescherming in delen van Delft. Hierdoor voorkomen we ‘kopen om te verhuren’ en kan ook de toeristische verhuur beter worden gereguleerd. Vastgesteld zal moeten worden welke wijken onder de opkoopbescherming gaan vallen en tot welke woningwaarde deze zal gelden. De ChristenUnie zet zich in voor diversiteit in de Delftse wijken, door een divers woningaanbod en verscheidene woonvormen. Hierbij moeten we ook letten op de stedenbouwkundige structuren van de stad. Daarnaast is voldoende jongeren/studentenhuisvesting noodzakelijk, zowel in Delft als in omliggende gemeenten, waarbij we willen inzetten op de realisatie van huizen waarin meerdere studenten samen kunnen wonen, in plaats van eenpersoonsappartementen. Ook willen we dat het nieuwe college ons initiatiefvoorstel passende woonvormen voor ouderen voortvarend uitvoert.”

CDA Delft
“Door de enorm gestegen huizenprijzen en de krapte op de huizenmarkt kunnen veel mensen geen woning kopen in Delft. Dit is onwenselijk en leidt er toe dat mensen noodgedwongen de stad verlaten. Delft moet een thuis zijn én blijven voor jongeren, starters en gezinnen uit de middeninkomensgroep zoals onderwijzers, politieagenten en zorgmedewerkers. Juist zij dragen veel bij aan de leefbaarheid en economische slagkracht van de gemeente volgens het CDA. Om er voor te zorgen dat zij in Delft kunnen blijven wonen is meer sturing vanuit de gemeente nodig op de verdeling van woningen. In Delft wordt momenteel 1 op de 7 woningen opgekocht door beleggers. Dat is fors meer dan landelijk. Waar mogelijk moet het opkopen van vrijgekomen woningen door beleggers worden verminderd. Het instellen van een opkoopbescherming sluit het CDA daarom niet uit, net als een zelfbewoningsplicht. Beide instrumenten dragen eraan bij dat woningen beschikbaar blijven voor woningzoekenden en beleggers buitenspel worden gezet. Het CDA wil graag onderzoeken of bezitters van vier woningen of meer extra belast kunnen worden. Zo wordt goed wonen weer een recht en blijft het geen verdienmodel.”

SP Delft
“In Nederland hebben we in tientallen jaren rechts beleid een systeem opgebouwd waarin de meeste mensen hun geld verdienen door te werken en daar een hoop belasting over betalen. Tegelijkertijd betalen rijke investeerders vrijwel geen belasting. Veel werkenden proberen zelf ook wat vermogen bij elkaar te sprokkelen door een huis te kopen, niet alleen om te wonen maar ook als een soort investering. Wat er nu gebeurt is dat de rijken zo rijk zijn geworden dat ze alle huizen kunnen opkopen en ze anderen geen kans meer geven. Door te verplichten dat kopers van woningen er ook in moeten gaan wonen geven we mensen weer een kans om een eigen woning te kopen. Dit is natuurlijk slechts een eerste druppel op een gloeiende plaat. Wat de SP betreft komen er meer druppels, zoals een eerlijk belastingsysteem waarin grote vermogens belast worden en werkenden juist minder betalen.”

STIP
“De woningmarkt zit op slot. STIP wil dat er meer betaalbare woningen komen. Huisjesmelkers kopen alleen veel huizen op. Deze verhuren ze vervolgens voor hoge prijzen waardoor ze deels verantwoordelijk zijn voor de wooncrisis die nu is ontstaan. STIP staat daarom positief tegenover opkoopbescherming en een zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw. Zo zorgen we dat meer Delftenaren een kans hebben om een huis te kopen en worden prijzen niet onnodig opgedreven. Echter zijn beide maatregelen geen echte oplossingen, en pakken ze vooral symptomen aan. We verdelen vooral het tekort op een andere manier tussen huur en koopwoningen. STIP vindt het belangrijk dat er genoeg betaalbare huur beschikbaar blijft, omdat hier momenteel grote tekorten zijn. Hier blijven we scherp op met een mogelijke invoering van opkoopbescherming. De grootste tekorten verdienen de hoogste prioriteit. Daarom bouwen we eerst flink bij voor starters, gezinnen en studenten. Zo lossen we de wooncrisis pas echt op.”

PvdA Delft
“De PvdA is helemaal voor invoering van opkoopbescherming, oftewel de zelfbewoningsplicht. Die zorgt ervoor dat bestaande goedkopere huizen niet meer kunnen worden gekocht met louter als doel deze weer verder te verhuren. GEEN PRINS BERNARD IN ONZE PRINSENSTAD! De opkoopbescherming helpt mensen, met name startende kopers en mensen met een kleine portemonnee. Mensen zijn belangrijker dan de markt! Maar er is meer: er zal ook flink veel bijgebouwd worden, en minimaal 30% daarvan in de sociale sector. Ook zal bouwen we middenhuur en passende huurappartementen voor ouderen. Dat zorgt voor doorstroming en geeft lucht op de woningmarkt. Ook onze buurgemeenten spreken we aan op hun verantwoordelijkheid: in elke gemeente moeten jongeren op een betaalbare plek kunnen wonen. Daar mag best een tandje voor worden bijgezet! Via de provincie werken we daar hard aan. Nieuwe betaalbare woningen worden in Delft gebouwd op de Schieoevers en bijvoorbeeld de Staal. Ook bij station Delft Campus zien we goede mogelijkheden voor betaalbaar wonen. Bij nieuwe bouwvergunningen zijn we streng op betaalbare huurprijzen.”

Volt Delft
“Voor Volt is wonen in de eerste plaats een sociaal grondrecht. Desondanks komen we nu in Delft minstens 15.000 huizen te kort. Wanneer er sprake is van zo’n grote krapte op de woningmarkt, moet de overheid zorgen voor meer kansen op betaalbare huur- en koopwoningen. Nu is van gelijke kansen op de woonmarkt geen sprake. Volt ziet  een tijdelijke opkoopbescherming als een eerlijk middel om woningzoekenden, zoals starters en middeninkomens, te helpen. Tegelijk wordt het tekort aan vrije sector huurwoningen met een opkoopbescherming niet opgelost. Volt vindt dat voor Delft goed moet worden uitgezocht waar en in welke wijk we de opkoopbescherming willen laten gelden en waar we ruimte willen houden voor experimenten met nieuwe woonvormen. Volt denkt dan aan het aantrekken van wooncoöperaties, een organisatievorm van wonen waarbij de zeggenschap primair bij de bewoners zelf ligt.  Dat biedt mogelijkheden om de woonomgeving naar je hand te zetten en je woonwensen zelf vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van een pand met gemeenschappelijke ruimtes en tuin, het creatief opzetten van deelconcepten voor het gebruik van auto’s, fietsen of wasmachines.”

Delft BIJ1
“De wooncrisis treft het hele land en Delft blijft niet achter. Het is vrijwel onmogelijk om een woning te vinden en ook voor deze crisis geldt: de kwetsbaarste inwoners worden het hardst geraakt. Delft BIJ1 is voor een opkoopbescherming, om te zorgen dat er meer kansen op de woningmarkt komen voor gedwongen huurders: mensen die eigenlijk willen kopen maar er niet tussenkomen. Mensen huren noodgedwongen de woningen die ze hadden kunnen kopen als ze niet waren weggeconcurreerd door investeerders of woningbezitters die een extra huis kopen en deze verhuren om snel geld te verdienen. Naast de genoemde opkoopbescherming wil Delft BIJ1 dat de gemeente harder optreedt tegen huisjesmelkers en grote (buitenlandse) investeringsbedrijven weert uit de stad. Ook pleiten wij voor het vergroten van het woonaanbod door een zelfbewoningsplicht en leegstandregister, we stimuleren creatieve en onconventionele woonvormen en investeren in het opknappen van woningen in plaats van sloop. Nieuwbouw moet voor 50% bestaan uit sociale huur en op plekken waar nu relatief weinig sociale huur is, zoals de binnenstad, mag dit percentage hoger zijn. Wonen is een recht, geen privilege.”

GroenLinks Delft
“De prijzen rijzen de pan uit. De vraagprijs van koopwoningen wordt meestal ruim overboden en er zit geen enkele rem op. Kopen is nu slechts weggelegd voor beleggers en mensen met veel eigen vermogen of een hoog inkomen. Als je geen rijke ouders hebt, begin je als jongere met een achterstand. Een jonge starter op de koopmarkt heeft geen schijn van kans om een woning te kopen. Als je het al lukt om het huis uit gaan betaal je zo’n hoge huur, dat er geen geld overblijft om te sparen. Jongeren die wel een huis kunnen kopen zien hun vermogen groeien zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. Zo wordt de tweedeling in de samenleving steeds groter. Dat vindt GroenLinks oneerlijk. Een huis is geen beleggingsobject om geld mee te verdienen. GroenLinks is daarom voor het invoeren van ‘opkoopbescherming’ zoals een zelfbewoningsplicht in Delft. Dat maakt dat een koopwoning weer voor een grotere groep woningzoekenden in Delft betaalbaar wordt.”

Onafhankelijk Delft
“Onafhankelijk Delft krijgt steeds vaker en heftiger protest van inwoners uit onze stad. Hele straten zijn verkamerd. De sociale cohesie uit de buurt. Wij geven niet de kopers de schuld maar het voorgaande beleid van colleges om dit allemaal maar goed te vinden. Hoe vaak er ook door Onafhankelijk Delft aan de bel getrokken is door de jaren heen, het verkameren kon gewoon doorgaan. Met een TU Delft en vele studenten die opleidingen willen volgen aan de universiteit, heeft dit een aanzuigende werking op onze stad en veroorzaakt woondruk. Vroeger kwam je bijvoorbeeld hier naartoe verhuisd, vanuit Limburg of Groningen, omdat je hier een gepaste studie vond en deze opleiding nu eenmaal relatief ver van huis was. Nu lijkt het wel of op kamers gaan voor de leuk is. Niet iedereen komt van ver om hier te studeren. Dit geeft extra druk op onze stad en onze woningen, maar ook grote kans op overlast. Deze huizen, die verkamerd zijn, zijn veelal niet gebouwd om zoveel mensen in te huisvesten. Om het verkameren tegen te gaan hebben wij inmiddels regels opgesteld. Om het “woningen opkoopgedrag” tegen te gaan willen wij dat woningen die aangekocht worden ook daadwerkelijk bewoond gaan worden door de koper. Wij hopen zo een halt toe te roepen aan een wildgroei van kamers en dat huizen weer voor gezinnen beschikbaar komen en voor niet studerenden of starters. Dit zodat er weer een variatie aan bewoning in de wijken komt. Wij van Onafhankelijk Delft gaan voor een mooie balans in de wijken en dat het weer fijn wonen wordt voor iedereen en spelende kinderen voor de deur. Levendigheid in de wijk en hulde aan hen die zich bekommeren om groen, een stadstuintje enz in plaats van alles te “verstenen” in een straat omdat er plaats moest worden gemaakt voor rijen fietsen. Dit is wat wij willen en gaan weer moedig voorwaarts hierin.”