Henny Heck - van der Putten
Henny Heck - van der Putten

Een herinnering aan een mooie Ring Pass hockeyperiode

Algemeen

DELFT - Henny Heck - van der Putten (86) speelde elf jaar lang in Ring Pass Dames 1. De hoogbejaarde oud-hockeyster kijkt terug op een mooie tijd bij de Delftse club.

Door Cheyenne Toetenel

Zelf is Henny gaan hockeyen in 1951. “Mijn neef Dick Elskamp, één van oprichters van Ring Pass Delft in 1940, opgericht onder de naam The Bachelors, gaf mij een oude hockeystick met de grote Engelse krul en ik moest maar eens een balletje gaan slaan. Dat was op het hockeyveld aan Het Laantje van Vollering. Tegenwoordig ligt daar de Westlandseweg, ongeveer ter hoogte van de Krakeelpolderweg en de Brandweerkazerne. Het bestuur bestond onder anderen uit voorzitter Gerard Neyzen en vicevoorzitter Co Lansbergen. Co had de dames en meisjes onder de hoede.” De indeling van de teams was destijds nét even anders dan nu. “Bij de meisjes had je twee teams: meisjes A en meisjes B. In die tijd was deze indeling op basis van speelcapaciteit, want leeftijdsindeling zoals tegenwoordig bestond nog niet.” 

Herinneringen
Bij het 12,5 jarig bestaan van de vereniging waren er onderlinge wedstrijden, onder meer met een gekostumeerd elftal, weet Henny nog goed te vertellen. “Er moest worden geloot wie er in dit team zou spelen. Ik was één van de gelukkigen. De voorhoede bestond uit vijf Biedermeier-meisjes met kanten jurken tot bijna op de grond en grote hoeden op. Zo speelden we de hele dag mee. Ook was er een familiewedstrijd. Elk elftal bestond helemaal uit spelers uit één familie, namelijk de familie Neyzen tegen de familie de Bruin. Erg leuk. Wij werden ’s avonds op het feest in de Stads Doelen als ‘winnaar van de dag’ op het toneel gehuldigd en ons allen werd door Jan Sanders de lauwerkrans omgehangen.”

Dames 1
Af en toe mocht Henny, toen nog junior, invallen in het eerste dameselftal. Er waren toen vijf dameselftallen. “Toen ik senior werd kwam ik het eerste jaar in Dames 3. Vervolgens heb ik uitsluitend nog maar in Dames 1 gespeeld. Ik heb de promotie meegemaakt van de Tweede Klasse naar de Promotieklasse. De Promotieklasse was toentertijd een tussenklasse tussen de Eerste en Tweede Klasse.” In de tijd van Henny was er geen zaalhockey. Er waren naast de normale veldcompetitie wel landelijk bekerwedstrijden om één van de wisselbekers. “Wij speelden toen om de Amsterdam-Beker. Er werd gespeeld volgens het afvalsysteem. Er waren vijf bekertoernooien, drie voor heren en twee voor dames. En de finales om die bekers vonden plaats op één dag in het Wagener Stadion in Amstelveen. Zo heb ik zelf op 10 mei 1959 daar de finale gespeeld tegen hockeyclub Soest om die Amsterdam-Beker, die wij na de verlenging met 2-1 wonnen. De cup werd uitgereikt door mevrouw Eska Josselin de Jong van de KNHB, later erelid. Ook in Delft was zij geen onbekende.”

Hockeyliefde
Henny had niet alleen passie voor de hockeysport, ze vond erin ook de liefde. In 1964 organiseerde voormalig Hockeyclub Aeolus Rotterdam een groot hockeytoernooi wegens hun dertigjarig bestaan. “Tijdens het feest na afloop in de Reigershof in Schipluiden heb ik mijn echtgenoot Ben leren kennen. Het werd dus een echt hockeyhuwelijk. Hij was toen al een zeer goede scheidsrechter, die door onze toenmalige wedstrijdsecretaris Piet Melief bij tijd en wijle gevraagd werd Dames 1 te fluiten.” Een aantal jaren later hebben de twee vier jaar lang de mini’s (6- tot 10-jarigen) leren hockeyen. “Gedurende die periode is ons door afdeling Zuid-Holland van de Hockeybond gevraagd de ‘Dag voor Mini’s Zuid-Holland’ te organiseren. Deze dag is toen gehouden op het voormalige hockeycomplex aan de Van der Dussenweg, waar Ring Pass samen met Hudito toen nog de beschikking had over zeven hockeyvelden. Op deze ‘minidag’ werd niet gehockeyd, maar beleefden ongeveer 300 kinderen een mini-spelletjesdag. Het werd een groot succes, mede dankzij de hulp van vele leden uit de vereniging en de terreinbeheerder van het complex. Tussen de bedrijven door heb ik ooit ook nog eens een bedrijfshockeywedstrijd georganiseerd en gespeeld tussen Calvé Delft en de TNO.”

82 jaar Ring Pass
Inmiddels is Ring Pass Delft alweer vele jaren gevestigd op Sportpark Hof van Delft. “Een prachtig complex met hockeyvelden, tennisbanen, een clubhuis en een parkeerterrein. Het vorige complex is omgetoverd in een woonwijk. Terugkijkend is er in de loop der jaren wel het één en ander veranderd. We hebben aan alles nog steeds een leuke en prachtige herinnering. Inmiddels bestaat Ring Pass Delft dit jaar 82 jaar.”

Afbeelding