De deelnemers, vlnr: Sebastiaan Diepeveen (GL), Jeanette Chedda (BIJ1), Bert vd Woerd (CU), Mick vd Steeg met Karin Schrederhof (PvdA), Brendan Analikwu (D66) en Rick vd Brink (STIP)
De deelnemers, vlnr: Sebastiaan Diepeveen (GL), Jeanette Chedda (BIJ1), Bert vd Woerd (CU), Mick vd Steeg met Karin Schrederhof (PvdA), Brendan Analikwu (D66) en Rick vd Brink (STIP)

Delftse politici aan de bak in fietsenrace

Algemeen

DELFT - Koud is het, en vroeg. Op zaterdag 26 februari hebben zich om negen uur ‘s ochtends al veel lokale volksvertegenwoordigers verzameld op het afgesloten deel van de Voorhofdreef. Bert van der Woerd, lijsttrekker van de ChristenUnie, stippelt een parcours uit voor de bakfietsenrace, die een kwartiertje later van start gaat.

Door Ester Janssen

Het idee voor deze race kreeg Van der Woerd toen hij de gele bakfiets zag waarmee STIP campagne voert. ‘Zo een heb ik er ook,’ zei hij, ‘maar de mijne is ChristenUnie-blauw.’ Dat voorval zette hij op Twitter, iemand opperde een race en het idee was geboren. Het idee zelf is al ludiek, maar de uitvoering nog meer. Direct na de start staan de deelnemers voor de keuze: nemen zij de linker- of de rechterbaan? Daarna moeten zij een zigzagkoers aanhouden en komt er een lastenverzwaring in de vorm van een bijrijder die in de bak moet springen. Dan volgen er een C-draai en een U-bocht, waarna er nog een stopplaats moet worden aangedaan op een STIP. Niet alle Delftse partijen zijn afgevaardigd. Een enkele partij kon niet aanwezig zijn, vanwege ziekte. ‘De VVD liet weten alleen maar mee te willen doen met de auto’, grapt Karin Schrederhof (PvdA). De deelnemers vormen een bont geheel. Ieder in zijn of haar eigen partijkleuren, voertuigen versierd met vlaggen. Niet alleen bakfietsen worden ingezet. Jeanette Chedda van BIJ1 racet mee in haar scootmobiel, GroenLinks wordt vertegenwoordigd op een fiets met aanhanger. 

Uitgekookt
Bij de lastenverzwaring blijkt hoe uitgekookt politici soms te werk gaan. Sebastiaan Diepeveen (GroenLinks) krijgt niemand in zijn karretje. ‘Niet eerlijk!’ wordt er gejoeld, maar Diepeveen trapt stevig door. ‘Ik ben veel te arm voor lastenverzwaring!’ roept hij. Er waren geen eisen gesteld aan de bijrijder, dus de partijen gaan creatief met deze regel om. De Partij van de Arbeid kiest Schrederhof, de kleinste en lichtste van het team, Van der Woerd gaat iets verder en trakteert zijn kleinzoontje op een ritje en D66 zoekt helemaal de rand op: Brendan Analikwu heeft een prachtige hond bij zich. Dat loont, want D66 mag zich de winnaar noemen. Van afgunst is niets te merken. De kandidaat-gemeenteraadsleden juichen voor de winnaar, zeggen elkaar hartelijk gedag en bedanken allemaal Van Woerd voordat ze vertrekken. ‘Delft is politiek een vriendelijke gemeente’, beaamt deze. ‘Daarin is de rol van de burgemeester te prijzen. Zij is altijd streng op de spreektijd, maar doet recht aan iedereen in de raad. Het botst natuurlijk inhoudelijk wel eens tussen de raadsleden, maar ik vind ze zeer redelijk.’ Was het moeilijk om de race te organiseren? ‘Nee hoor. De omgevingsmanager was meteen enthousiast. En met enthousiaste ambtenaren krijg je alles voor elkaar.’ Tijdens het uitzwaaien komt de politie nog even poolshoogte nemen. Ook dat gaat heel gemoedelijk. Zodra ze horen dat alles netjes bij de gemeente is aangemeld, zijn de agenten tevreden. Nu gaan ook de laatsten hun eigen weg. Verder campagne voeren. De verkiezingen zijn op woensdag 16 maart. Op de website van de gemeenteraad vindt u de programma’s van alle deelnemende partijen.