De stenen zijn terug in de molen (Foto: Jelle Faddegon)
De stenen zijn terug in de molen (Foto: Jelle Faddegon)

Blauwe stenen terug bij Molen de Roos

Algemeen

DELFT - Bij de aanleg van de spoortunnel zijn in 2012 twee zo goed als nieuwe molenstenen onder Molen de Roos gevonden. Het gaat om natuurstenen van - na vulkaanuitbarstingen gevormd – basaltlava. Nu malen de molenaars met zogenoemde kunststenen, maar de molenaars van de Roos wilden het biologische graan heel graag met deze natuurstenen gaan malen. Met de crowdfunding ‘De Blauwe Steen moet weer Malen’ is daarvoor voldoende geld opgehaald. 

“De stenen werden een paar jaar geleden gevonden bij de bouw van de treintunnel”, vertelde molenaar Jan Spruit eerder aan Delft op Zondag. “In 1927 ging Molen de Roos over van het malen van meel voor brood naar het malen voor veevoeder. Daar waren andere stenen voor nodig. Deze zijn toen uit de molen gehaald en naast de molen neergelegd. Vervolgens zijn ze de grond ingezakt.” De naam ‘Blauwe Steen’ komt van de steensoort; lavasteen uit de Eiffel die van zichzelf een blauwe gloed heeft.

Herstel
Om de stenen weer geschikt te maken om te kunnen malen moesten ze worden hersteld. Het Delftse natuursteenbedrijf Schols en ‘t Hart heeft de stenen belangeloos op maat gemaakt en het transport naar de enige molensteenmaker in de wereld - Hans Titulaer in Malden - verzorgd. De molensteenmaker heeft het ‘scherpsel’, de maalkant van de steen vernieuwd, wat heel specialisisch werk is.

Weer malen
Afgelopen dinsdag kwamen de stenen terug en zijn ze de Delftse molen ingetakeld. Medio maart gaat de molen weer open voor publiek en wordt het eerste meel gemalen met deze natuurstenen. Volgens deskundigen zul je het verschil kunnen proeven! Dank gaat uit naar iedereen die er aan heeft bijgedragen dat ‘De Blauwe Steen weer kán malen’.