Debat op het Stanislas College (Foto: Stefan Dijkstra)
Debat op het Stanislas College (Foto: Stefan Dijkstra)

Debatclub in debat met Delftse politiek

Algemeen

DELFT - Afgelopen woensdag gingen leerlingen van het Stanislascollege Westplantsoen in debat met gemeenteraadsleden van Delft. De leerlingen kregen de kans de actuele problemen in Delft aan de raadsleden voor te leggen en met hen in debat te gaan. Dit werd georganiseerd door de debatclub van de school.  Op Volt na waren alle Delftse politieke partijen vertegenwoordigd tijdens het debat. 

Door Sara Tholenaars

Het debat duurde van 14.00 uur tot 17.00 uur. In die drie uur tijd waren er drie rondes. In ronde één werd er gesproken over het onderwerp ‘wonen’. Iedere partij gaf een korte speech van ongeveer vier minuten. In die vier minuten werd de focus gelegd op jongeren, studenten en starters. De partijen waren vrij om een eigen invalshoek te kiezen die aansloot op de doelgroep. Na die vier minuten kregen de leerlingen de kans om op de speech in te gaan.
Er waren elf sprekers aanwezig namens elf verschillende fracties.

Wonen
Namens de fractie van GroenLinks sprak lijsttrekker Rinske Wessels. “Wij vinden het heel erg belangrijk dat wonen voor iedereen betaalbaar moet zijn en dat er voor iedereen een plek is in de stad waar zij kunnen wonen. Ik ben het ermee eens dat we op de sociale woningbouw meer moeten gaan bijbouwen, want daar gaat het nu echt niet goed. Ook moeten we woningen bouwen voor ouderen, want dan is er plek voor de ouderen en dan komt er weer een plek vrij waar een gezin kan gaan wonen. Op alle vlakken moet er bijgebouwd worden”, aldus Rinske.
Ook wil het CDA net als vele anderen zich graag inzetten voor het onderwerp wonen. Machteld Neubauer vertegenwoordigde CDA tijdens dit debat. “Vergroten van het woningaanbod is makkelijk gezegd, maar daar zullen we gewoon heel kritisch naar moeten kijken, want waar gaan we dat doen? Maar waar we ook naar moeten kijken is dat we de juiste woning voor de juiste doelgroep gaan realiseren. We moeten op zoek naar creatieve oplossingen, want wat is er op tegen als er gezinnen, senioren en statushouders in dezelfde wijk wonen, daar is een kruisbestuiving mogelijk”, vertelt Machteld. “Hier en daar waren er wat emotionele discussies. In de tweede ronde werden er wat onderwerpen aangekaart door de leerlingen die vrij persoonlijk waren, waar zij gemeenteraadsleden om hulp vroegen. Voor de rest hebben veel leerlingen een hoop geleerd over het onderwerp wonen”, vertelt Lucas van den Berg (Commissielid van het debatteam)

Open microfoon
In ronde twee werd er gedebatteerd over de ingezonden onderwerpen van de leerlingen. De leerlingen kregen voor aanvang van het debat de kans om onderwerpen aan te kaarten die zij belangrijk vonden. Hieruit hebben Lucas van den Berg, Sebas Overbeek en Noa Drop (leden van de commissie van de Debatclub) een selectie gemaakt. De gekozen leerlingen kregen de kans om binnen vier minuten hun onderwerp aan te kaarten. Na die vier minuten kregen de raadsleden de kans om op de speech in te gaan en konden zij gaan debatteren met de leerlingen.

Ludieke stelling 360°
In de derde ronde werd er een 360° debat gehouden met een ludieke stelling. Deze ronde had geen inhoudelijke betrekking op de verkiezingsprogramma’s van de partijen, maar was er om te zien hoe snel de partijen konden schakelen en improviseren.