Wesley Epskamp denkt dat het zaterdagvoetbal zijn ploeg goed zal liggen.
Wesley Epskamp denkt dat het zaterdagvoetbal zijn ploeg goed zal liggen. "Er zit meer voetbal in de elftallen dan op zondag en daarin komen onze kwaliteiten denk ik het best naar boven. (foto: Roel van Dorsten)

Ambitieuze Wesley Epskamp en RKDEO zijn nog niet klaar met elkaar

Algemeen

NOOTDORP - Na een prima winterstop verloor RKDEO afgelopen zondag schlemielig van koploper HVV (2-1). Trainer Wesley Epskamp ziet de rest van de competitie, ondanks deze domper, zonnig in. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Lange tijd leek RKDEO op minstens een punt af te stevenen in de confrontatie met HVV. “Maar het was eigenlijk geen doen om onder deze weersomstandigheden te voetballen”, blikt trainer Wesley Epskamp terug. “In de laatste minuut van de officiële speeltijd kregen zij een vrije trap, die met wind mee snoeihard werd binnengeschoten. Daarna leken we in de blessuretijd nog wel gelijk te maken, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af vanwege buitenspel. Dat is natuurlijk erg zuur, want ik had er vooraf echt vertrouwen in dat we die wedstrijd zouden gaan winnen.” 

Naar elkaar gegroeid
Die overtuiging haalde Epskamp uit een prima trainingskamp in het Spaanse Benamádena gevolgd door goede resultaten in oefenwedstrijden tegen eersteklasser VUC (3-1) en tweedeklassers EMM ‘21 (5-3) en Foreholte (2-0). “In Spanje merkte je dat we als groep naar elkaar toegroeiden en de resultaten in die oefenwedstrijden onderstreepten dit. Helaas hebben we het bij de hervatting van de competitie voor wat betreft het resultaat geen goed gevolg kunnen geven, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we in de komende vijftien wedstrijden nog veel punten zullen weten te behalen. We spelen de komende weken thuis tegen Concordia en Meeuwenplaat en in die wedstrijden moeten we de punten pakken.”

Talentvolle groep
Dat de positieve verwachtingen uit de mond van de 34-jarige oefenmeester geen loze kreten zijn, onderstreepte hij toen hij begin dit jaar zijn handtekening zette onder een contract dat hem nog twee jaar extra aan de Nootdorpers verbindt. “Dat is een weloverwogen keuze geweest; er is van buitenaf wel wat interesse getoond, maar het gevoel bij RKDEO is ontzettend goed. We hebben een heel erg talentvolle groep waar nog veel rek in zit. De spelers gaven zelf ook aan dat ze met de staf verder wilden en ik denk dat onze manier van voetballen in de tweede klasse zaterdag nóg beter tot zijn recht komt. Daarnaast ben ik nog niet zo lang geleden vader geworden en is het fijn dat RKDEO om de hoek is.”
Binnen de selectie was de overstap naar de zaterdag breed gedragen. “Er was één jongen die liever op de zondag wilde blijven voetballen, maar die hebben we ook binnenboord weten te houden. Ik hoop dat ook Rob van Hagen met al zijn ervaring er nog minstens één keer voor de laatste keer een jaartje aan vastplakt. Daarnaast ben ik zeer verheugd dat ook stafleden Marijn Mokveld en Richard Lodder aan de club verbonden blijven: dat is iets wat voor mij heel belangrijk is.”

Jonge trainer
Met zijn vierendertig jaar is Epskamp een relatief jonge trainer. “In het begin had ik het daar nog weleens moeilijk mee, maar na bijna drie jaar voel ik dat helemaal niet meer zo. In die drie jaar dat ik voor de groep sta, heb ik gemerkt dat het er vooral om gaat dat je duidelijk bent en goed communiceert en structuur aanbrengt. Daarnaast zien die gasten ook wel dat je serieus met je vak bezig bent en een goed plan hebt. Ik denk zelfs dat ik op sommige momenten zelfs voordeel heb bij mijn leeftijd.”
Dat merkt hij bijvoorbeeld als het gaat om de sfeer. “Ik denk dat ik nog redelijk dicht bij die gasten sta en het zijn stuk voor stuk fantastische jongens. Daarnaast vormen ze ook echt een groep: waar je bij andere clubs nog weleens ziet dat spelers verplicht worden om na trainingen nog even op de club te blijven hangen, gebeurt dat hier automatisch. Je ziet dat het voetballen voor heel wat jongens een soort uitlaatklep is na een dag hard studeren of werken. Ik vind het leuk om daar tussen te staan.”

Ambities
Epskamp heeft zijn contract bij RKDEO met twee jaar verlengd, maar is niet van plan om ‘de Foppe de Haan van Nootdorp’ te worden. “Ik begon natuurlijk al vroeg als jeugdtrainer en ben hier hoofd jeugdopleidingen geweest. Daarnaast heb ik bij verschillende clubs in de regio in de keuken gekeken en mijn eerste doel was altijd om op jonge leeftijd hoofdtrainer te worden. RKDEO heeft me die kans gegeven en dat is ontzettend fijn. Verder hoop ik dit seizoen minstens mee te doen om een periode en om patronen verder in te slijpen, zodat we daar komend jaar op de zaterdag de vruchten van kunnen plukken. Vervolgens hebben we dan nog twee jaar op de zaterdag, waarna ik de tijd neem om me volledig te richten op het behalen van mijn TC1. Ambities buiten de club zijn er op de wat langere termijn dus zeker wel, maar ik ben voorlopig nog niet klaar bij deze mooie club.”